Презентація альтернативного звіту для ООН про дотримання соціально-економічних прав осіб, постраждалих внаслідок конфлікту

Презентація альтернативного звіту для ООН про дотримання соціально-економічних прав осіб, постраждалих внаслідок конфлікту

Укрінформ
17 лютого, 10:00 - Презентація альтернативного звіту для ООН про дотримання соціально-економічних прав осіб, постраждалих внаслідок конфлікту

Організатор: Центр прав людини “ZMINA”.

Учасники: Альона Луньова - менеджерка з адвокації Центру прав людини “ZMINA”; Марія Красненко - юристка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”; Анастасія Одінцова - правова аналітикиня БФ “Право на захист”; Ганна Дудінська - юристка БФ “Stabilization Support Services”; Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи.

Питання до обговорення:

Якою є ситуація з внутрішньо переміщеними особами в Україні та наскільки вони адаптовані у приймаючих громадах?

Як вирішуються житлові проблеми ВПО?

Що відбувається із виплатою пенсій постраждалим у ході війни?

Чи доступна українська освіта дітям із окупованих територій?

Які кроки має вжити українська влада для захисту соціально-економічних прав мешканців окупованих територій? 

Довідково. 17 лютого в Женеві починається 67 сесія Комітету ООН, який розгляне сьомий звіт уряду України про виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. Коаліція правозахисних організацій, які опікуються питаннями захисту прав осіб, що постраждали внаслідок конфлікту, підготувала і направила до Женеви свій альтернативний звіт.  

Автори альтернативного звіту для ООН «Забезпечення реалізації соціально-економічних прав осіб, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні»:  ГО «Донбас СОС», ГО «Крим СОС», БФ «Право на Захист», БФ «Восток-СОС», ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», БФ «Stabilization Support Services», ГО «Центр прав людини ZMINA» та ГО «Кримська правозахисна група».

Контактна особа: Ірина Іванченко, тел.: 0997725667, e-mail: ii@humanrights.org.ua

Підсумкові матеріали:

Правозахисники презентували звіт для ООН про дотримання прав постраждалих віз конфлікту на Донбасі

Правозахисники підготували альтернативний звіт для ООН про дотримання соціально-економічних прав осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Про це повідомила на брифінгу в Укрінформі менеджер з адвокації Центру прав людини “ZMINA” Альона Луньова.

"Якраз сьогодні, 17 лютого, починається починається 67-ма сесія Комітету ООН з економічно-соціальних і культурних прав, протягом якої буде заслуховуватись звіт України, а також альтернативні позиції і додаткова інформація, яку надавали громадські організації, міжнародні місії і офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини", - сказала вона.

Луньова зазначила, що альтернативний звіт підготувала коаліція правозахисних та громадських організацій, до якої увійшли "Донбас СОС", "Крим СОС", "Право на Захист", "Восток-СОС", "Громадський холдинг "Група впливу", БФ "Stabilization Support Services»", Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група.

"Ми презентуємо з колегами і сам звіт, який складається з відповідей на питання, які були поставлені профільним комітетом щодо проблематики постраждалих від конфлікту осіб - це ВПО, мешканці окупованих територій та “сірої зони”. А також це і рекомендації державі, які зможуть поліпшити життя людей", - додала представниця Центру прав людини “ZMINA”.

У звіті окремо розглядається нинішня ситуація на тимчасово окупованих територіях, а також зріз законодавства щодо згаданих осіб. Автори звіту описують, наскільки ВПО адаптовані в громадах та як вирішуються житлові питання. Також правозахисники виокремили у звіті питання права на психічне та ментальне здоров'я, а також право на освіту.

Коаліція правозахисних організацій також звернулась до Комітету ВР з економічних, соціальних та культурних прав із проханням розглянути можливість включення підготовлених правозахисниками рекомендацій до підсумкових зауважень для держави-учасниці.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-