Публічне обговорення Ініціативи дизайну громадських та робочих місць, дружнього до грудного вигодовування

Публічне обговорення Ініціативи дизайну громадських та робочих місць, дружнього до грудного вигодовування

Укрінформ
29 жовтня, 15:00 - публічне обговорення Ініціативи дизайну громадських та робочих місць, дружнього до грудного вигодовування.

Організатор: Департамент суспільних комунікацій КМДА за участю ГО «Центр соціального лідерства».

Учасники: Марина Хонда – заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень; Віра Фамуляк-Зелінська - в.о. заступника директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Октябрина Лісовська – голова ГО «Центр соціального лідерства»; Андрій Славуцький – керівник програми з питань здоров’я, харчування та ВІЛ/СНІД Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Марина Бардина – співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді; Лідія Романенко – завідувачка методично-організаційного моніторингового центру НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України; Володимир Мягкоход - заступник виконавчого директора  АМУ; Максим Наімов – державний експерт експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашнього насильства, гендерної рівності Директорату соціальних послуг та інтеграції.

На заході зберуться лідери думок від міжнародних та національних експертних організацій, соціально-відповідальних підприємств, ЗМІ для того, щоб привернути увагу до обговорення дружнього до грудного вигодовування дизайну громадських та робочих місць.

Довідково. Відсутність комфортних умов та підтримки суспільства поза межами домівки посилює соціальну ізоляцію годувальниць, може довести жінку до передчасного припинення грудного вигодовування. За даними UNICEF майже 40% жінок стикались із негативною оцінкою грудного вигодовування у громадських місцях, причому 1 з 10 жінок припиняє годувати, стикнувшись із відкритим осудом. За даними дослідження «Зробимо Україну дружньою до малюків», що охопило 1038 респонденток у 69 регіонах країни, 38,3% жінок скорочують час перебування поза домівкою для того, щоб уникнути годування у громадському місці. 23% опитаних мам у громадському місці дають дитині суміш.

Підсумкові матеріали:

У Києві мають бути створені спеціальні місця годуванню грудьми - Хонда

У Києві обговорили ініціативу розробки дизайну громадських місць, дружнього до годування грудьми.

Як повідомила під час публічного обговорення в Укрінформі заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда, публічні заклади столиці мають бути облаштовані для цього спеціальними кімнатами.

“Що стосується міста Києва, і ми маємо про це говорити, мамі, яка народила дитину, має бути настільки комфортно в місті, що вона, виходячи з маленькою дитиною з квартири, в будь-якому торговельному центрі, публічному закладі, в будь-якому публічному просторі знайде можливість погодувати дитину. Це буде комфортно для неї і безпечно для дитини. Коли будь-який державний орган, поліклініка, кінотеатр буде мати таку кімнату або пристосовані приміщення, то ми зробимо великий крок, для того, щоб спонукати матерів мобільніше пересуватися”, - зауважила Хонда.

Водночас вона наголосила на необхідності внести зміни в Державні будівельні норми, коли йдеться про проєктування і будівництво публічних закладів, в тому числі торговельно-розважальних центрів.

“Є норми стосовно безбар'єрності, вони обов'язкові, то додатково як обов'язкова в Державно будівельних нормах має бути норма щодо облаштування кімнат для годовування, для сповивання”, - наголосила Хонда.

За її словами, важливим є запровадження таких кімнат в органах державної влади, які ведуть прийом громадян.

Як зазначила голова ГО “Центр соціального лідерства” Октябрина Лісовська, цього року вперше за багато років у місті Києві було розміщено соціальну рекламу на підтримку годування грудьми.

“Грудне вигодовування перші тисячу днів з моменту народження дитини надзвичайно важливі для здоров'я матері та самої дитини. Наприклад, матері, які не годували природнім шляхом своїх дітей, на них прийшлося додатково 2033 відвідування лікаря і додаткові 212 днів на лікарняному. Різниця між емоційним і інтелектуальним розвитком дитини майже втричі більша у дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні”, - розповіла Лісовська.

Як зазначив державний експерт експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашнього насильства, гендерної рівності Директорату соціальних послуг та інтеграції Максим Наімов, у публічних місцях на сьогодні відсутні такі кімнати для матерів.

“Щодо доступності місць в Києві зокрема, і загалом по Україні, де жінка могла б здійснити певні біологічні процеси, зокрема грудне годування, їх майже не існує. У аеропортах, автовокзалах, залізничних вокзалах, метро, закладах харчування, кінотеатрах фактично відсутні місця для сповивання і годування грудьми”, - зауважив він.

За його словами, на виконання державної соціальної програми про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року Директорат соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики розробив проєкт постанови про затвердження діяльності дитячих кімнат в установах і організаціях.

“Зокрема в цьому положенні ми прописали момент щодо надання можливості жінкам сповити та погодувати дитину”, - наголосив Наімов.

Зокрема, за даними UNICEF майже 40% жінок стикались із негативною оцінкою грудного вигодовування у громадських місцях, причому 1 з 10 жінок припиняє годувати, стикнувшись із відкритим осудом. За даними дослідження «Зробимо Україну дружньою до малюків», що охопило 1038 респонденток у 69 регіонах країни, 38,3% жінок скорочують час перебування поза домівкою для того, щоб уникнути годування у громадському місці. 23% опитаних мам у громадському місці дають дитині суміш.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-