Документальний фільм «Соловей співає»: дослідження проблем мовного питання в Україні

Документальний фільм «Соловей співає»: дослідження проблем мовного питання в Україні

Укрінформ
29  жовтня, 11:00 - пресконференція з нагоди прем’єри документального фільму «Соловей співає».

Організатори: Укрінформ, ГО «Всесвітній день вишиванки».

Учасники: Леся Воронюк - авторка ідеї та сценарію, продюсерка; Сергій Кримський -  режисер-постановник; Сергій Мартинов -  режисер монтажу.

Довідково. Прем’єра документального фільму «Соловей співає» відбудеться 5 листопада о 19:00 (Будинок кіно). Стрічка є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні.

Автори фільму аналізують мовну ситуацію не в звичайній, поширеній формі протистояння політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Також вони намагаються знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?».

Трейлер фільму за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Y9cuoFJR-OA&t=17s

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/solovejspivae

Підсумкові матеріали: 

У Києві 5 листопада відбудеться прем’єра документального фільму “Соловей співає” про мовну проблему

Прем’єра документального фільму про проблему мовного питання в Україні “Соловей співає” відбудеться 5 листопада у Києві.

Про це повідомила автор ідеї та сценарію, продюсер фільму Леся Воронюк на пресконференції в Укрінформі.

“Коли у 2014 році розпочалася війна, ми зауважили, що в інформаційному просторі все більше з’являється і активізується міфів про українську мову. І деякі з них є очевидними, а інші дуже вишукані, і пересічний громадянин не може їх класифікувати, як шкідливу інформацію. Він сприймає її і, щонайгірше, ретранслює далі, таким чином підіграючи на руку ворогу. Тому виникла ідея зняти одне велике монументальне дослідження, яке руйнуватиме міфи, що активізувалися в 2014 році. Але згодом ми дізналися в ході зйомок, що ці міфи існували в українському просторі протягом кількох століть” , - розповіла Воронюк.

Вона зазначила, що зйомки фільму проходили в Україні, Білорусі, Ізраїлі, Великій Британії та США. За її словами, це робилося для того, щоб зробити стрічку, яка абсолютно по-іншому розгляне вивчення мовного питання в Україні.

“Ми поставили собі завдання перенести мовне питання із політичної площини в площину просвітницьку. І як кожний може відчувати, у нас мовне питання завжди актуалізується перед виборами, і ним завжди маніпулюють. А нашим завдання було один раз і назавжди розставити акценти, зруйнувати неправдиву інформацію і відкрити багато нової інформації, про яку насправді знають українські лінгвісти, мовознавці, дослідники, але вона поширена в дуже вузьких наукових колах. Пересічний споживач цієї інформації на жаль не знає”, - сказала Воронюк.

Режисер-постановник фільму Сергій Кримський розповів, що робота над фільмом тривала кілька років. Багато часу автори витратили на збір потрібної інформації - щоб структура фільму була не тільки інформаційно оснащена фактами, а щоб тут були різні позиції та погляди на питання мови.

“У нас у фільмі немає закадрового тексту, у нас пряма мова наших персонажів, які коментують, і інформація, яку ми подаємо з різних точок зору. Але хотілося б зважити на те, що цей основний міф, який виник про захист російськомовного населення, він особливо болючий для нас, тому що його, як такого ніколи не було. І з цього міфу розпочалася інформаційна, гібридна війна набагато раніше 2014 року. Тому зараз мовне питання стало найманіпулятивнішим”, - зазначив він.

Також Кримський додав, що у фільмі проводиться паралель між Білоруссю і Ізраїлем, де подібна до України ситуація в цьому аспекті. У стрічці аналізують українське мовне питання через призму досвіду цих країн. Історія цих держав доводить, що мова була і є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності багатьох країн.

Хронометраж фільму - 65 хвилин. Стрічку створено громадською організацією «Всесвітній день вишиванки».

Прем’єра документального фільму «Соловей співає» відбудеться 5 листопада о 19:00 (Будинок кіно).

У Чернівцях показ відбудеться 9 листопада, у Житомирі 12 листопада, в Одесі 13 листопада. Також формується графіки показів по іншим містам України. 

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-