Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація та популяризація. Результати проєкту

Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація та популяризація. Результати проєкту

Укрінформ
28 жовтня, 11:00 - Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація та популяризація

Організатор: Вишгородський історико-культурний заповідник за підтримки Українського культурного фонду.

Учасники: Сергій Васильонок – заступник начальника управління культури, національностей та релігій Київської обласної держадміністрації; Влада Литовченко – директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук, куратор проєкту; Ольга Сумська – українська акторка і телеведуча, народна артистка України, учасниця заходу «Доторкнись до історії» в межах проєкту; Юлія Федів - виконавча директорка Українського культурного фонду; Ніна Прибєга – головний редактор видавництва «Мистецтво»; Валерій Гіжицький –  співзасновник проєкту MEBook.

Коротко. Учасники пресконференції  презентують першу в Україні поштову марку та листівку з QR-кодами. На листівці зображено ландшафт літописного Вишгорода – історико-культурної пам’ятки національного значення.

Довідково. Вперше в Україні у межах проєкту завдяки новітнім  технологіям не лише оснащено QR-кодами історико-культурні пам’ятки, а створено унікальний віртуальний туристичний простір. 22 пам’ятки об’єднані в єдину цифрову систему,  яка дає змогу  сформувати власну екскурсію, котра проявить Вишгород часів Київської Русі.

Як зазначають організатори, QR-кодами оснащено пам’ятки у сільській місцевості. Зокрема, легендарний Межигірський монастир, яким опікувались запорозькі козаки і який відображений у творах Т.Г.Шевченка. Також було проведено моніторинг і дослідження ефективності QR-кодування пам’яток з можливістю застосування набутого досвіду  в інших історико-культурних закладах України.

Підсумкові матеріали:

Понад 20 памяток Вишгородщини отримали QR-коди

Вишгородский історико-культурний заповідник оснастив QR-кодами 22 історико-культурні пам'ятки.

Про це в Укрінформі, на презентації проєкту, який відбувся за підтримки Українського культурного фонду, розповіла директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

"На сьогодні пам'яток історії та археології на Вишгородчині понад 200 і з кожним роком їх кількість все збільшується завдяки дослідженням і науковій роботі. Але ми відібрали 22, ті, які є популярними і доступними для туристів, і для кожного вишгородця відіграють певну роль. І звісно ті памятки, які мають історичну, культурну, археологічну цінність", - розповіла Литовченко.

Відтепер як туристи, так і мешканці Вишгорода, сфотографуваши QR-код на табличці біля пам'ятки, можуть дізнатися про кургани 10-11 століття, поховання кочовиків, воїнів, храм Бориса та Гліба, оборонні вали Вишгорода, ремісничі квартали міста 11 століття, Спасо-Преображенський Межигірський монастир. Також заповідник маркував і більш сучасні пам'ятки - площу Строкова, набережну Київського водосховища, братську могилу воїнів загиблих у Другій світовій війні.

До проєкту популяризації історико-культурної спадщини Вишгородщини долучилися українські зірки. Ольга Сумська, Раїса Недашківська, Катерина Кістень, Анатолій Хостікоєв, Віталій Борисюк, Анатолій Гнатюк та інші взяли участь у фотопроєкті "Доторкнись до історії".

Далі, за словам Литовченко планується доопрацювання сайту вишгородського заповідника, зокрема створення аудіогіду, квест-кодів, розробка туристичних маршрутів. Також буде мати продовження і проєкт з популяризації українськими зірками історико-культурної спадщини - планується, що популярні артисти проведуть по кожному з обєктів екскурсію.

Також, як повідомив на прес-конференції в. о. голови Вишгородської райдерджадміністрації Олексій Данченко, місцева влада планує створити мобільний додаток до смартфону, в якому буть відмічені всі об'єкти культурно-історичної спадщини, а також туристичні об'єкти для туристів які відвідують Вишгород на вихідні або на короткий термін.

В рамках проєкту випущено першу в Україні поштову листівку та поштову марку з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт Вишгородського історико-культурного заповідника. На листівці зображено Вишгородську ікону Божої матері, більше відому під назвою “Володимирська ікона Божої матері”, яка знаходиться в Москві в Третьяковскій галереї.

Проєкт проходив протягом червня-жовтня 2019 року за підтримки Українського культурного фонду. На проєкт було виділено 800 тисяч грн.Партнером проєкту виступило видавництво “Мистецтво”, яке випустило іміджевий альбом “Старожитності Вишгородщини”.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-