Експертна спільнота пацієнтів України: етичний кодекс пацієнтського руху та доступність охорони  здоров’я

Експертна спільнота пацієнтів України: етичний кодекс пацієнтського руху та доступність охорони здоров’я

Укрінформ
9 жовтня, 14:00 - Експертна спільнота пацієнтів України. Про етичний кодекс пацієнтського руху та доступність охорони здоров’я

Організатори: ГО Всеукраїнська спілка захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації»; ГО «Експертна спільнота пацієнтів України»; Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

Учасники: представники Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Української діабетичної федерації, ГО «Всеукраїнське товариство гемофілії», БФ «СВЕТР», Української медичної експертної спільноти (УМЕС), ГО «Національний рух «За трансплантацію», ГО «Ресурсний центр Майбуття», БО «Благодійний фонд допомоги онкохворим дітям «Краб», Міжнародної медичної платформи, БО «Українці проти туберкульозу».

До участі у заході запрошені: народні депутати України, представники міністерств та дотичних органів виконавчої влади, міжнародних організацій та громадянського суспільства.

Корокто. Мета заходу - об’єднання зусиль задля забезпечення загальної доступності охорони здоров’я (UHC) з огляду на Указ Президента України №722/2019 від 30 вересня «Про цілі сталого розвитку України» на період до 2030 року».

Учасники «круглого столу» обговорять перспективи підвищення ефективності роботи системи охорони здоров’я, співробітництво пацієнтських організацій з МОЗ України, а також дотримання прав пацієнтів в Україні шляхом:

- налагодження партнерських відносин з МОЗ України, Комітетом Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування та іншими державними інституціями;

- консолідації зусиль громадських пацієнтських об’єднань та медичної спільноти,

- проведення третього Всеукраїнського конгресу пацієнтів 12 грудня 2019 року з нагоди Всесвітнього дня загальної доступності охорони здоров’я (UHC 2030);

- прийняття Закону про Права пацієнта;

- впровадження перспективних заходів щодо залучення всього пересічного населення України задля досягнення загального доступу до медичних послуг.

Додаткова інформація за тел.: 050-107-14-72, e-mail: stoptb@ukr.net (Віталій Руденко)

Підсумкові матеріали:

МОЗ збирається відновити інститут головних спеціалістів

Міністерство охорони здоров'я збирається відновити інститут головних спеціалістів.

Про це на круглому столі, який відбувся в Укрінформі у середу, 9 жовтня, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук.

“Мені соромно визнати, що я як заступник міністра, який курує лікувальний напрямок, не можу назвати, будучи 1,5 місяця в міністерстві, прізвище головного фтизіатра країни. Тому що інститут головних спеціалістів був повністю знищений. Я не знаю, хто головний хірург країни, немає головного терапевта, головного кардіолога, головного інфекціоніста, головного по лікуванню ВІЛ-СНІД. ... Ми зараз першою справою збираємося відновити інститут головних спеціалістів”, - сказав Загрійчук.

В коментарі Укрінформу він пояснив, що відновлення цього інституту необхідно для отримання експертної думки по різних медичних напрямках.

"Я очікую від цього інституту, щоб ініціативи по модернізації в лікувальному напрямку виходили з фахової спільноти... Ця інституція необхідна саме для того, щоб аналізувати стан напрямку, розробляти пропозиції по покращенню того чи іншого виду медичної допомоги, впроваджувати, контролювати і найголовніше - нести відповідальність", - сказав Загрійчук.

На запитання, яку саме відповідальність несуть головні спеціалісти, він відповів: "В першу чергу репутаційну".

Також він відзначив, що МОЗ буде керуватися в розробці нормативно-правових актів експертними висновками, які будуть надавати головні спеціалісти.

"Я не можу знати, що потрібно в країні зробити, наприклад, для кардіології. Експертна спільнота, яка буде очолюватися головними спеціалістами, буде знати що краще, наприклад, для лікування інсульту, прийдуть до заступника міністра, скажуть що потрібно зробити, і ми тільки після цього будемо розробляти нормативно-правові акти і впроваджувати те, що нам скажуть", - пояснив Загрійчук.

Також він повідомив, що в МОЗ планують відновити Вчену раду.

"Вчена рада МОЗ - це орган, до якого входять провідні вчені країни з тих чи інших напрямків, і вони визначають науковий пошук, не лікувальний процес, а науковий пошук. Наука у нас повинна розвиватися, повинна існувати. Ми не можемо орієнтуватися на наукові здобутки інших держав. Ми повинні розвивати свою науку. І саме в якому напрямку розвивати хірургію, терапію, онкологію, має затверджувати вчена рада, куди мають входити визнані, потужні наукові фахівці. Будь яка наукова розробка світова не завжди в повному вигляді може бути адаптована до наших реалій. З іншого боку, у нас прекрасні фахівці, і вони так само можуть внести свій доробок в наукову розробку", - розповів Загрійчук.

Він додав, що вже дав доручення відділу кадрів підняти нормативно-правові документи, які регламентували діяльність колегії МОЗ, Вченої ради МОЗ , інституту головних спеціалістів. Він також зазначив, що модель інституту головних спеціалістів зараз розглядається, зокрема, аналізується досвід Польщі. За словами Загрійчука, планується зробити це протягом півроку.

МОЗ налаштований на діалог — Загрійчук

Міністерство охорони здоров’я налаштоване на діалог з пацієнтськими та лікарськими спільнотами, зокрема, щодо питань захисту прав пацієнтів.

Про це на круглому столі “Експертна спільнота пацієнтів України. Про етичний кодекс пацієнтського руху та доступність охорони здоров’я”, який відбувся в Укрінформі, сказав заступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук.

“Ми налаштовані на діалог не лише з громадськими організаціями, але й на діалог з суспільством... Тому в такій взаємодії важливим вважаю активний суспільний діалог між професійними лікарськими спільнотами, пацієнтським організаціями, представниками влади”, - сказав Загрійчук.

Він запевнив що зараз існує повне взаєморозуміння між Комітетом з питань здоров'я нації, Міністерством охорони здоров’я та урядом, що має сприяти подальшій реформі медичної сфери.

Також на круглому столі представники пацієнтських організацій обговорили питання епідеміологічного захисту населення, зокрема, питання поширення туберкульозу в Україні, попри те, що проводиться масова вакцинація дітей, питання лікування орфанних хворих. Окрім цього, обговорили необхідність консолідації зусиль всіх зацікавлених сторін в контексті цілей сталого розвитку України до 2030 року та необхідність ухвалення Закону про права пацієнтів.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-