За яких умов українські трудові мігранти, які працюють у Польщі, повернуться в Україну? Презентація соціологічного дослідження

За яких умов українські трудові мігранти, які працюють у Польщі, повернуться в Україну? Презентація соціологічного дослідження

Укрінформ
1 жовтня, 11:00 - презентація результатів другого випуску соціологічного дослідження «Громадяни України на польському ринку праці: досвід, виклики та перспективи».

Організатори: Польська компанія EWL S.A.; Фонд підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» (Польща);  Центр Східноєвропейських студій  Варшавського університету.

Учасники – експерти компанії EWL S.A: Станіслав Домбровський – операційний директор EWL Україна; Марцін Колодзєйчик – директор міжнародної рекрутації EWL; Марія Кузенко – керівник відділу легалізації EWL; Анатолій Зимнін – PR-менеджер EWL.

Питання до обговорення:

Яка частина трудових мігрантів з України хоче переселитися до Польщі? Що впливає на їхнє рішення залишитися в Польщі?

Як виглядає портрет громадянина України, який хотів би оселитися в Польщі?

Що спонукало б трудових мігрантів з України повернутися на Батьківщину?

Чи українські трудові мігранти хочуть бути громадянами інших країн? Яких саме?

Як працівники з України проводять вільний час у Польщі? Чи інтегруються з поляками?

Чи українські працівники розраховують на польську пенсію?

Чи мігранти з України пов'язують майбутнє своїх дітей із Польщею? 

Коротко. Учасники  заходу презентують  одне з найбільш вагомих польських досліджень, яке дозволить відповісти на важливі питання, пов’язані з динамічним збільшенням кількості українських трудових мігрантів у Польщі.

Довідково. Соціологічне дослідження «Громадяни України на польському ринку праці: досвід, виклики та перспективи» було проведено 17 квітня - 31 травня 2019 року компанією EWL S.A., Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром східноєвропейських студій Варшавського університету. Методом безпосереднього індивідуального анкетування було опитано 855 громадян України, які приїхали на роботу до Польщі.

Детальніше за посиланням: http://bit.ly/2l0CFTt

Контактна особа: Анатолій Зимнін, PR-менеджер EWL S.A. (e-mail: anatol.zymnin@ewl.com.pl; тел./ Viber: +48 535 888 815).

Підсумкові матеріали:

Кількість українців, згодних працювати в Польщі за мінімальну платню, за рік зменшилася у сім разів - дослідження

Працівники з України усвідомлюють свою роль на польському ринку праці і розраховують на адекватну їхній кваліфікації заробітну платню.

Про це свідчать результати другого випуску соціологічного дослідження "Громадяни України на польському ринку праці: досвід, виклики та перспективи", презентованого в Укрінформі 1 жовтня.

"Кількість респондентів, які погоджуються працювати в Польщі за мінімальну погодинну ставку 9-11 злотих, порівняно з минулим роком зменшилася у сім разів - з 40,8% до 6,1%", - повідомив на презентації PR-менеджер польської компанії EWL Анатолій Зимнін.

Як засвідчило дослідження, у 2019 році подвоїлася (з 17,5 до 33,3%) група працівників з України, які бажали б заробляти від 13 до 15 злотих нетто. Водночас частка респондентів, які розраховують на заробіток від 15 до 20 злотих нетто, зросла майже втричі - з 6,7 до 19%.

Згідно з даними дослідження, половина українських трудових мігрантів (49,1%) нізащо не погодиться працювати в Польщі без укладення контракту.

Три чверті українців (74,7%) повернулися б на Батьківщину за умови збільшення зарплатні. Водночас 32,7% українських працівників хотіли б оселитися в Польщі на постійній основі, 44,6% бажали б цього для їхніх дітей, а 64,4% респондентів воліли б, щоб їхні діти здобули польську освіту.

Соціологічне дослідження було проведено 17 квітня-31 травня 2019 року компанією EWL S.A., Фондом підтримки мігрантів на ринку праці "EWL" та Центром східноєвропейських студій Варшавського університету шляхом прямого індивідуального анкетного опитування трудових мігрантів з України. Було опитано 855 дорослих респондентів (від 18 років).

Другою за чисельністю групою трудових мігрантів у Польщі є білоруси - експерт

Друге місце за чисельністю трудових мігрантів у Польщі посідають громадяни Білорусі, але їхня кількість майже вдесятеро менша за українських заробітчан у цій країні.

Про це заявив на презентації в Укрінформі результатів другого випуску соціологічного дослідження "Громадяни України на польському ринку праці: досвід, виклики та перспективи", директор міжнародної рекрутації EWL Марцін Колодзєйчик у відповідь на запитання кореспондента агентства.

"Якщо йдеться про трудових мігрантів з усіх країн, які перебувають у Польщі, то громадяни України на першому місці - їх близько 90%. На другому місці громадяни Білорусі - у нашому Пенсійному фонді, за найновішими даними, зареєстровано 36 тис. мешканців Білорусі. А третє місце зараз ділять Молдова і Грузія - по 9 тис. працівників з цих країн", - сказав Колодзєйчик.

Він зауважив, що, звісно, різниця між кількістю українських і грузинських та молдовських трудових мігрантів у Польщі колосальна, але динаміка зростання чисельності заробітчан із цих країн дуже велика.

"Ми це бачимо і в нашій компанії, бо теж робимо рекрутинг з Молдови і Грузії", - зазначив директор міжнародної рекрутації EWL.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи існує в Польщі ліміт робочої сили, PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін спрогнозував, що попит на неї найближчим часом не зменшуватиметься.

"Попри те, що у Польщі нині перебуває 1,5 млн працівників з-за кордону, польська промисловість досі має 150 тисяч вакантних місць. Тобто попит існує. Окрім того, рівень безробіття у Польщі сьогодні один з найнижчих у ЄС - трохи більше 5 відсотків. Нижче безробіття лише у Німеччині, а Польща конкурує з Чехією за друге місце", - констатував Зимнін. 

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-