Премія імені Максима Рильського:  деталі проведення конкурсу та нові номінації

Премія імені Максима Рильського: деталі проведення конкурсу та нові номінації

Укрінформ
1 жовтня, 13:00 - пресконференція на тему: «Премія імені Максима Рильського: засіб  інтегрування української літератури у світовий літературний простір».

Організатор: Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Учасники: Богдан Червак - перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Максим Рильський - директор Фонду Максима Рильського «Троянди й виноград»; Максим Стріха - доктор фізико-математичних наук, письменник, перекладач; Микола Жулинський - директор Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України; Михайло Сидоржевський - голова Національної спілки письменників України; письменники, перекладачі; Сергій Борщевський - голова творчого об’єднання перекладачів НСПУ, письменник, дипломат.

Довідково. Починаючи з 2019 року Премія імені М. Рильського присуджуватиметься у двох номінаціях: за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів; за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. Розмір Премії за кожною з номінацій становить 20 тис. гривень. Заявка на участь в конкурсі подається до Держкомтелерадіо до 1 листопада 2019 року разом із супровідним листом.

Підсумкові матеріали:

Премія Рильського чекає заявок на номінацію перекладів українських авторів на іноземні мови

Премія імені Максима Рильського, яка вперше буде присуджуватися у двох номінаціях, очікує на заявки за переклади творів українських авторів мовами народів світу.

На цьому наголосив директор Фонду Максима Рильського “Троянди й виноград”, онук поета Максим Георгійович Рильський під час пресконференції в Укрінформі.

“Із травня 2019 року премія вперше присуджуватиметься у двох номінаціях: за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів; за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. І якщо на першу номінацію у нас вже облаштувалася черга, то на другу станом на сьогодні немає жодної подачі”, - повідомив Максим Георгійович.

Принагідно він нагадав, що прийом заявок до Держкомтелерадіо на участь в конкурсі триватиме ще місяць - до 1 листопада 2019 року.

Він додав, що розмір премії у кожній з номінацій становить 20 тисяч гривень, але важливіший престиж премії.

Рильський також зазначив, що Кабмін, вводячи другу номінацію, вніс певні зміни до положення про премію. Але наразі там відсутня можливість подаватися громадянам інших країн.

“Прикро, що носії мови, на яку ми хочемо перекладати, - європейські, світові, - не враховані, хоч вони потенційно є найкращими. Я не хочу ображати наших українців, але давайте об’єднаємо їх, щоб пробивати вікно українській літературі в Європу”, - закликав він.

Водночас перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак повідомив, що комітет подав до Кабінету Міністрів проєкт постанови про внесення змін до положення про Премію імені Максима Рильського щодо надання можливості присуджувати премію як громадянам України, так і зарубіжним авторам.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-