Протидія сексуальній експлуатації:  представлення переваг Шведської моделі

Протидія сексуальній експлуатації: представлення переваг Шведської моделі

Укрінформ
25 вересня, 15:00 - Протидія сексуальній експлуатації: представлення переваг Шведської моделі

Організатори: Укрінформ, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Укртелерадіопресінститут,  ГО «Центр - Розвиток демократії»,  ГО «Національна рада жінок України»,  мережа «Резистанта» за підтримки  Міністерства інформаційної політики України.

Учасники: Елла Ламах – модератор, голова НУО «Центр «Розвиток демократії»; Марія Дмитрієва - координаторка «Фемінізм УА»; Олена Зайцева -  мережа «Резистанта»; Лариса Денисенко - співзасновниця «ЮрФем», правозахисниця; Юлія Дорохова –  директорка БО «Всеукраїнська ліга «Легалайф».

Теми для обговорення:     

Жіночий рух і сексуальна експлуатація.

Резолюції Євросоюзу та Ради Європи щодо протидії торгівлі людьми і сексуальній експлуатації.

Вплив масової культури: погляд на ситуацію.

Коротко. Мета «круглого столу» - реалізація заходів щодо ефективного виконання міжнародних та національних зобов’язань України з ліквідації всіх форм дискримінації та торгівлі людьми, сексуальній експлуатації.

Учасники заходу представлять огляд законодавчого регулювання країн-членів Європейського Союзу, Європейського Парламенту та Ради Європи з протидії сексуальній експлуатації та торгівлі людьми і представлення національної мережі «Підтримка Шведської моделі і протидія сексуальній експлуатації в Україні».

Довідково.  Як повідомляють організатори, Парламентська асамблея Ради Європи закликає усі держави-члени Ради Європи розглядати запровадження кримінального покарання (на основі скандинавської/шведської моделі) за сексуальну експлуатацію, як найефективніший інструмент запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею.

Підсумкові матеріали:

У Києві обговорили ефективність “шведської моделі” боротьби з проституцією

В Україні доцільно розглянути можливість впровадження “шведської моделі” боротьби з проституцією.

Про це заявила голова НУО «Центр «Розвиток демократії» Елла Ламах під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Протидія сексуальній експлуатації: представлення переваг Шведської моделі".

“Ми б хотіли звернутися до уряду, до представників будь-якого рівня виконавчої влади, до посольств, парламенту із закликом підтримати в Україні впровадження "шведської моделі" як ефективної моделі для того, щоб протидіяти секс-індустрії, сексуальній експлуатації, протидіяти торгівлі людьми. "Шведська модель" започатковується в багатьох країнах світу, і ми винесли на обговорення сьогодні те, що Україні потрібна така модель, яка є ефективною в інших країнах світу”, - розповіла Ламах.

За її словами, концепція "шведської моделі" базується на дотриманні прав людини і недискримінації.

“Дуже багато країн, які легалізували проституцію, зараз доходять висновку, що це не було ефективним і вони будуть запроваджувати "шведську модель”, - сказала вона.

Водночас заступник посла Швеції, перший секретар посольства Луїз Морсінг розповіла, що з 1999 року у Швеції діє закон, яким заборонено купувати сексуальні послуги, однак продаж таких послуг не забороняється. Натомість, осіб, які продають своє тіло, держава не карала, а пропонувала шляхи, як полишити цей "бізнес".

"В цей період уряд замовив декілька великих досліджень щодо підґрунтя насильства чоловіків проти жінок та сексуальної експлуатації в Швеції. І в результаті цих досліджень було виявлено чіткий зв'язок між проституцією і насильством чоловіків щодо жінок... Ґрунтуючись на результаті цих досліджень, шведський парламент і уряд вирішили, що проституцію не можна легалізувати у Швеції", - наголосила дипломат.

За її словами, вже більше 20 років цей закон працює у Швеції, і за цей час вулична проституція знизилася більш ніж удвічі, а найголовніше, цей закон змінив думку шведів про проституцію: "Вже небагато залишилося шведів, які думають що проституція — це нормальне явище”.

Морсінг наголосила, що проституція є несумісною з прийнятими на міжнародному рівні принципами прав людини.

Суть так званої шведської моделі полягає в криміналізації діяльності сутенерів та клієнтів проституції з одночасним скасуванням кримінальної та адміністративної відповідальності самих осіб, які надають секс-послуги. Це кардинально зміщує фокус уваги на покупців, що уможливлює дієве скорочення попиту, який і створює підґрунтя для сексуальної експлуатації жінок, дівчат і хлопчиків з уразливих категорій населення.

Європарламент рекомендує шведську модель як концепцію боротьби із сексуальною експлуатацією, проституцією та торгівлею людьми.

Як повідомляють організатори, Парламентська асамблея Ради Європи закликає усі держави-члени Ради Європи розглядати запровадження кримінального покарання (на основі скандинавської/шведської моделі) за сексуальну експлуатацію як найефективніший інструмент запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-