Пресконференція незаконно утримуваних у  РФ  військовополонених моряків

Пресконференція незаконно утримуваних у РФ військовополонених моряків

Укрінформ
12 вересня,  15:00 - Пресконференція з нагоди повернення в Україну з російського полону 24-х незаконно утримуваних у РФ військовополонених моряків

Організатор: Генеральний штаб Збройних сил України.

Учасники: капітан другого рангу Денис Гриценко – командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування; старшина  першої  статті Олег Мельничук - командир рейдового буксиру «Яни Капу»; старший матрос Андрій Артеменко  – старший комендор малого броньованого артилерійського катеру «Бердянськ»; матрос Андрій Оприско - моторист-електрик МБАК «Нікополь».

Довідково. 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Підсумкові матеріали:

Мельничук: Мій екіпаж діяв згідно з встановленими правилами

Старшина першої статті Олег Мельничук - командир рейдового буксира "Яни Капу наголосив, що його екіпаж під час переходу діяв злагоджено і згідно з усіма встановленими правилами.

Про це він повідомив під час пресконференції в Укрінформі.

“Під час переходу екіпаж діяв дуже злагоджено, згідно з усіма встановленими правилами, всі трималися. Велика подяка екіпажу за все, що вони пройшли зі мною і що я пройшов із ними”, - сказав Мельничук.

Також він висловив вдячність ЗМІ, волонтерам, консулам, батькам, Президенту і керівництву України.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії ставитися до захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захопленим морякам і 3 кораблям.

Росія заявила, що не визнає компетентність цього вироку, позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

17 липня в Москві відбулося засідання про продовження арешту українським військовополоненим. Суд продовжив арешт 21 моряку до 24 жовтня, а трьом пораненим (Андрію Артеменку, Андрію Эйдеру, Василю Сороці) - до 26 жовтня 2019 року.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. Зокрема було звільнено 24 військовополонених моряків.

Ми знаходились в повній ізоляції — звільнений з полону Денис Гриценко

Командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування, капітан другого рангу Денис Гриценко подякував керівництву держави, волонтерам, групі адвокатів, та всім, хто під час полону українських моряків всебічно підтримував та допомагав.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочеться подякувати волонтерам за працю, яку вони зробили. Тому, що коли люди знаходились за ґратами, основне було — це підтримка рідних і близьких. Волонтери допомагали донести безпосередньо до кожного моряка цю підтримку, до кожної родини. Хочу подякувати колегії адвокатів, тому що через них ми здійснювали зв'язок з нашими близькими, оскільки там ми знаходились в ізоляції. Ізоляція була повна - ні листів в повному обсязі, ні зв'язків, ні телефонного зв'язку. Тобто вся інформація, яка була правдива, вона була надана тільки через адвокатів”, - заявив Гриценко.

Він також подякував Міністерству освіти та дітям, які надсилали військовополоненим морякам листи, малюнки та обереги. Гриценко продемонстрував кілька дитячих робіт, які зберігав під час полону і які досі носить з собою.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН із морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити 24 захоплених моряків і дати їм можливість повернутися в Україну.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-