Запровадження ринку землі в Україні:  що про це думають громадяни, експерти, влада?

Запровадження ринку землі в Україні: що про це думають громадяни, експерти, влада?

Укрінформ
10 вересня, 10:30 - Запровадження ринку землі в Україні:  що про це думають громадяни, експерти, влада?

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Реанімаційний Пакет Реформ.

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні  ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Тарас Висоцький -  заступник міністра економіки з питань розвитку аграрного сектору; Дарина Марчак - координатор Громадської коаліції на скасування земельного мораторію; Олег Нів’євський - доцент, Київська школа економіки, консультант Світового Банку; Іван Фурсенко - Асоціація сільських та селищних рад; Дмитро Яблоновський - заступник директора Центру економічної стратегії; Ярослав Рабошук - директор Аналітичного центру, заступник виконавчого директора АМУ.

Питання до обговорення:

Ставлення громадян до продажу землі: динаміка у часі та різниця у поглядах.

Ставлення експертів до впровадження ринку землі: умови та проблеми.

Ринок землі та майбутні перспективи: можливі варіанти.

Підсумкові матеріали:

Право власників землі продавати її підтримує 50% українців — опитування

Половина українців вважає, що власник землі повинен мати право її продавати.

Такі результати загальнонаціонального опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва оприлюднено в Укрінформі під час круглого столу “Запровадження ринку землі, що про це думають громадяни, експерти та влада?”, повідомляє кореспондент агентства.

“Перше питання: “Як ви вважаєте, чи повинна людина, яка має у власності землю, мати право її продати?” 50,4% відповідають, що так. Можна продавати, людина повинна мати таке право”, - презентувала результати опитування директор Фонду Ірина Бекешкина.

На Заході України за право власника землі продавати її висловилось 62% респондентів, проти — 14%; на Донбасі (не окупована територія — ред.) за — 44%, проти — 43%. у Центрі за — 47,2%, проти — 33%; на Півдні за продаж землі виступають 34%, проти — 36%.

Вона також повідомила, що 28,1% опитуваних не вважають, що у власника землі повинно бути право її продати, а 21,5% не мають з цього приводу певної думки.

Дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” також свідчить про те, як змінювалися погляди українців відносно запровадження ринку землі.

“Якщо у грудні 2011 року половина населення (50,8% - ред.) вважали, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу, то зараз таких 33,2%”, - наголосила експерт.

Сьогодні 22,1% опитуваних вважають, що землю можна продавати лише резидентам України (у 2011 році — 14,7%); 12,4% — за обмеження площі земельної ділянки, яка продається одній людині або фірмі (у 2011 році — 10,4%); 10,8% - за введення цінової “планки”, нижче якої земля продаватися не може (у 2011 році — 8,9%); 8,1% опитуваних вважають, що земля має продаватися без будь-яких обмежень (у 2011 році — 4%).

Серед тих учасників дослідження, які мають землю, 56% певні, що власник землі повинен мати право її продати, 33% дотримуються протилежної думки. Серед тих хто не має землі 46% виступають за право продажу, а 28% — проти. Серед жителів міст підтримують право на продаж землі 51% опитуваних, висловлюються проти — 27%; серед жителів сіл — 46% за продаж землі, 35% — проти.

Також дослідження з’ясувало, що у разі зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення 47,8% власників земельних паїв нічого із землею робити не будуть (у 2011 році таку думку висловлювали 55,9% опитуваних цієї категорії), 6,7% планують продати землю, або частину свого земельного паю (у 2011 році — 10,4%), 3,9% мають намір придбати землю (у 2011 році — 5,5%); 11,1% залишать землю в обробітку у того самого орендаря (у 2011 році — 12,8%); 2,5% планують змінити орендаря (у 2011 році — 1,1%).

Загальнонаціональне опитування було проведено Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічним центром Розумкова з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Автономної республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування відбувалося в рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального опитування населення України, яке було здійснено Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейн соціолоджі сервіс” у грудні 2011 року. Тоді було опитано 2012 респондентів від 18 років.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-