Україна 2032: демографічні показники

Україна 2032: демографічні показники

Укрінформ
20 червня 12:30 - Україна 2032: нас 50 млн чи  20 млн?

Організатори: Укрінформ; Міжнародний публічний рух #ЗаНародження.

Модератори: Яна Нєтікова – співзасновник Міжнародного публічного руху #ЗаНародження; Сєрж Гудман - співзасновник Міжнародного публічного руху #ЗаНародження.

Питання до обговорення:

Чисельність абортів: як зменшити кількість.

Підтримка вагітних жінок.

Підписання публічної згоди.

Створення підкомітетів та координаційних кіл за напрямками діяльності.

Формування єдиного спільного календаря подій та заходів.

Довідково. Міжнародний публічний рух #ЗаНародження,  створений в Україні 25 березня 2019 року. Рух  набирає обертів і розпочинає серію публічних заходів для консолідації зусиль та ефективної взаємодії всіх, хто займається та підтримує ідею надання допомоги й підтримки у народженні дітей та подальшої турботи про їх життя.

Офіційні сторінки руху за посиланнями:

https://instagram.com/zarozhdenie.love?igshid=1vehxzrmf1wqc

https://www.facebook.com/narodjennya/

Підсумкові матеріали:

Представники громадськості стурбовані демографічною ситуацією в Україні

Представники громадськості стурбовані демографічною ситуацією в Україні, що може значно погіршитися, якщо народжуваність у найближчі два роки не підвищиться.

Про це йшлося в Укрінформі під час публічної дискусії «Україна 2032: нас 50 млн чи 20 млн?»

За словами співзасновника Міжнародного публічного руху "За народження" Сєржа Гудмана, в Україні наднизькі показники народжуваності — у середньому 1,5 дитини на родину.

“Від часу самостійності співвідношення показників народжуваності та смертності в Україні істотно не змінювалися. За неофіційною статистикою, за 28 років в Україні було зроблено до 40 млн абортів. Щоб ситуація змінилася на краще, коефіцієнт народжуваності в країні має бути 2,5 дитини на одну родину, а щоб рівні зросли, цей показник має бути 3 дитини. Сьогодні лише у 5 областях України — Закарпатській, Одеській, Київській, Вінницькій та Рівненській - на одну родину припадає 1,5 дитини. В інших регіонах цей показник це нижчий, зокрема, у Кіровоградській області народжується людей утричі менше, ніж йде з життя”, - сказав Гудман.

За його словами, у подальшому демографічна криза в Україні поглиблюватиметься, якщо не звертати увагу на ці проблеми.

“За даними ООН, у 2050 році в Україні буде близько 32 млн людей, зменшення буде майже на 20 %. Якщо у найближчі два роки в країні нічого не змінювати, цю динаміку вже не можна буде зупинити. Буде перейдено точку неповернення. За 2019-2020 рр. маємо змінити демографічну ситуацію в Україні, зокрема, надати можливість народжувати дітей, підтримувати молоді та багатодітні родини”, - наголосив Гудман.

Співзасновниця Міжнародного публічного руху "За народження" Яна Нєтікова підкреслила, що в Україні є актуальною проблема переривання вагітності.

“Місією нашого руху є допомогти кожному чоловіку та жінці усвідомлено прийняти рішення на користь дарування життя кожній зачатій дитині. Багато хто не розуміє наслідків абортів. Експерти наголошують, що причинами абортів є те, що жінка не розуміла, що це за процедура, не розуміла, що в її утробі жива людина, а також різноманітні страхи жінки — що не зможе виростити, прогодувати тощо. Після аборту жінка не позбавляється дитини, а лише стає мамою вбитої дитини з глибоким психологічним стресом”, - зазначила Нетікова.

Водночас вона наголосила, що рух не виступатиме за заборону абортів в Україні.

“Наша мета — допомогти людині зробити правильний вибір, дати шанс зачатій людині прийти у цей світ. Ми вестимемо просвітницьку місію та фізично допомагатимемо жінці, яка сумнівається, чи лишати дитину. Наш рух також ініціюватиме замінити такі поняття, як “аборт” та “вагітність”. Зокрема, замість слова “вагітність” гінекологи мали б вживати вислови “у вашому тілі з’явилося нове життя”, “ви станете мамою нової людини” тощо”, - зазначила Нетікова.

У свою чергу, на думку керівниці ГО “Захист прав дітей до народження” Олександри Шрамової, в Україні слід впровадити нотаріальну форму згоди на переривання вагітності.

“Зараз ця згода не витримує жодної критики, її можна взяти у будь-кого. У нас не перевіряється ані добровільність, ані інформативність, ані вольовий характер згоди цієї згоди. Не перевіряється навіть особа, це може бути неповнолітня дитина з чужими документами, якій роблять аборт без згоди батьків”, - сказала Шрамова.

За її словами, Україні слід перебрати європейський досвід щодо доабортного консультування вагітної.

“Є юридичні моменти, коли можна захистити права ненародженої дитини. Так у багатьох європейських країнах впроваджено обов’язкове доабортне консультування. У Німеччині таке консультування проводиться у центрах, відокремлених від медичних закладів, щоб виключити фінансову зацікавленість. Консультує жінку не один, а кілька фахівців. Потім — кілька днів “тиші”. І лише після цього жінка буде допущена до аборту”, - зазначила Шрамова.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-