Закриті файли. Результати громадського моніторингу діяльності Ірпінської влади за останні 5 років

Закриті файли. Результати громадського моніторингу діяльності Ірпінської влади за останні 5 років

Укрінформ
27 травня 10.30 - Закриті файли влади Ірпеня

Організатор:  Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

Учасники: Юлія Тищенко - Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД); Михайлина Скорик, Оксана Соболєва, Неля Лавровська, Тарас Вязовченко – громадські активісти м. Ірпінь.

Коротко. Під час заходу буде оприлюднено результати громадського моніторингу діяльності місцевої влади за останні 5 років щодо прозорості її рішень, зокрема, у плануванні та забудові міста, управлінні ресурсами громади, співпраці з громадськістю. А також буде представлено посібник зі створення органів самоорганізації населення на прикладі ОСН Ірпеня, підготовлений Українським незалежним центром політичних досліджень у рамках проекту "Відкритість рішень як засіб скорочення корупційних ризиків у громаді Приірпіння".

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували посібник зі створення ОСН на прикладі міста Ірпінь

В Укрінформі представили посібник зі створення органів самоорганізації населення на прикладі ОСН Ірпеня, що у Київській області.

Посібник підготовлено Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) у рамках проекту "Відкритість рішень як засіб скорочення корупційних ризиків у громаді Приірпіння".

Як повідомила під час прес-конференції експерт УНЦПД Юлія Тищенко, у посібнику містяться витяги з законодавства України, методичні рекомендації, необхідні активній частині громади, яка прагне створити орган самоорганізації населення (ОСН) за місцем свого проживання.

“Посібник має назву “Як і для чого створюється ОСН”. Там містяться витяги з законів, різні методологічні рекомендації, як створити ОСН, як краще організуватись. Посібник готувався на підставі ірпінського досвіду, активістами Ірпеня. І цей досвід буде корисним не тільки для Ірпеня, а й для всіх тих, хто хоче створювати і формувати ОСН за місцем свого проживання”, - сказала експерт.

Крім цього, на прес-конференції представили громадський моніторинг діяльності місцевої влади за останні 4 роки щодо прозорості її рішень, зокрема у плануванні та забудові міста, управлінні ресурсами, співпраці з громадськістю. Моніторинг здійснили громадські активісти міста Ірпінь та фахівці УНЦПД в рамках проекту “Відкритість рішень як засіб скорочення корупційних ризиків у громаді Приірпіння".

“Ми намагалися проаналізувати рішення місцевої ради, які стосуються Ірпеня з 2015 по середину 2018 року. Ми також намагалися покращити розуміння і процеси залучення громади Ірпеня в процеси самоорганізації”, - зазначила Тищенко.

За її словами, проаналізувавши рішення всіх сесій Ірпінської міської ради за період з 2015 по 2018 рік включно, учасники громадського моніторингу зафіксували, що більшість рішень не оприлюднені на сайті міськради ні на етапі проектів, ні за фактом голосування депутатів на сесіях.

“Із 1475 питань, які Ірпінська міська рада розглянула в 2016 і щодо яких ухвалила рішення, оприлюднено лише 21. Тобто на офіційному сайті ІМР немає інформації про 99,2% ухвалених у 2016 році рішень”, - повідомила Тищенко. Водночас активісти відзначають, що з 2017 року влада Ірпеня стала більш відкритою.

Тому, за словами громадської активістки Ірпеня Михайлини Скорик, громадськість має зайняти проактивну позицію, використовуючи всі свої можливості для контролю за місцевою владою. Саме таким механізмом місцевої демократії є квартальні комітети - органи самоорганізації населення, яких за час роботи проекту в Ірпені стало 4.

“Всього ми бачимо, що найближчим часом в місті Ірпінь буде 6 квартальних комітетів, і є інтерес ще в двох районах об'єднатися, щоб їх створювати. Якщо у вас потужні органи місцевого самоврядування, депутати добре працюють з громадськістю, тоді ви можете ці питання вирішувати з місцевою владою, однак якщо ви вважаєте, що міська влада неефективно розпоряджається комунальними ресурсами, тоді варто створювати квартальні комітети. В Ірпені цей рух дуже потужний, і він набирає обертів”, - сказала Скорик.

За її словами, у посібнику зі створення ОСН за досвідом Ірпеня є практичні рекомендації, цікаві для всіх регіонів України.

“Цей посібник можна брати і в будь-якому місці створювати квартальні комітети. Це не ОСББ, це інша форма, яка дозволяє вам мати доступ до ресурсів міста, без депутатів, міського голови, бо вони зобов'язані підписати ті документи, які ви напрацювали”, - зазначила Скорик.

Посібник підготовлено УНЦПД в межах проекту Центру політико-правових реформ “Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади” за підтримки Європейського Союзу.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-