Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху

Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху

Укрінформ
6 травня 10:00 - Початок 5-го  Глобального тижня безпеки дорожнього руху

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; Міністерство освіти і науки України; Міністерство охорони здоров'я України.

Учасники: Павло Хобзей -  перший заступник  міністра освіти і науки України; Артем Біденко - державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Олексій Білошицький - перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції; Михайло Ноняк - голова Державної служби з безпеки на транспорті; Володимир Шевченко - генеральний директор МТСБУ; Юрій Чорний - директор КМФ ДП «НДІ МТ», організатор та координатор Тижня безпеки дорожнього руху.

Довідково. 6-12 травня Україна долучиться до проведення 5-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху ООН. Цьогорічне гасло заходу - «Лідерство в галузі безпеки дорожнього руху».

У ці дні в Україні відбудеться Тиждень безпеки дорожнього руху, у рамках якого пройде низка заходів, спрямованих на подолання складної ситуації з безпекою на дорогах країни.

Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху проходить за сприяння Уряду України, профільних комітетів Верховної ради України, органів місцевого самоврядування. Традиційно співорганізаторами проведення Тижня є Міжнародний благодійний фонд «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП» та Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочинається Тиждень безпеки дорожнього руху

В Україні з 6 по 12 травня проводитиметься Тиждень безпеки дорожнього руху у рамках 5-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху, який цьогоріч присвячений темі лідерства та проходить під гаслом #SpeakUptoSaveLives.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив директор Київської міжрегіональної філії ДП "Український науково-дослідний інститут медицини транспорту" , організатор та координатор Тижня безпеки дорожнього руху Юрій Чорний.

“Дорожній травматизм і смертність внаслідок ДТП — це одна з п'яти найпоширеніших причин смертності і травматизму у світі. Зокрема, за минулий рік у світі внаслідок ДТП загинуло 1 млн 350 тисяч людей, кожні півтори хвилини у світі гине людина у ДТП. Тому зараз в Україні об'єднують свої зусилля всі міністерства і відомства. Закликаємо громадські організації приєднуватися, для того щоб зробити все можливе задля зменшення смертності на дорогах на 50%”, - наголосив Чорний.

Він зазначив, що в Україні дуже низькі показники безпеки на дорогах. За роки незалежності на дорогах країни загинуло більше 180 тисяч людей, травмовано 1,3 млн громадян. Це також призводить до економічних втрат. Тому надзвичайно важливо проводити роз'яснювальну роботу, профілактичні заходи, особливо для дітей та молоді.

Таким чином, під час Тижня безпеки дорожнього руху планується проведення в загальноосвітніх навчальних закладах національного уроку “Безпека на дорозі — безпека життя”. Відбудеться також загальнонаціональна акція “Здай кров — врятуй життя”. Зокрема у вівторок, 7 травня, в Національній дитячій лікарні “Охматдит” відбудеться здача крові для лікування постраждалих у ДТП дітей, до акції долучаться представники Національної поліції, працівники Укртрансбезпеки та всі охочі.

Окрім цього, проводитимуться заходи, спрямовані на профілактику правопорушень пішоходів, акція “А ти пристебнутий?”, спрямована на запобігання правопорушень серед водіїв та пасажирів траспортних засобів, відкриті уроки “Надання домедичної допомоги під час ДТП” у школах, тощо.

В Україні заходи під час Тижня безпеки дорожнього руху щороку охоплюють близько 20 млн громадян, до акцій долучається більше 20 міст України.

МОН і МІП проводять конкурс з метою запобігання проявів насильства і травматизму серед молоді

Всеукраїнський конкурс фото- та відеоробіт “Безпечна країна”, що проходитиме у межах Тижня безпеки дорожнього руху, спрямований на запобігання проявів усіх видів насильства та травматизму серед молоді.

Про це розповів на прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

“Міністерство освіти та науки підписало меморандум з Міністерством інформаційної політики та Міжнародним благодійним фондом “Допомога постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод”. У межах цієї співпраці ми проводимо конкурс “Безпечна країна”... Ми хочемо через цей конкурс, через ті фото й відео, які будуть робити наші учні і які увійдуть у соціальну рекламу, поширити інформацію про безпеку дорожнього руху”, - сказав Хобзей.

За його словами, на конкурс будуть прийматися фото та відеороботи на теми “Молодь за безпеку дорожнього руху” та “Протидія булінгу в закладах освіти”.

Перший заступник міністра зазначив, що школи проводять профілактичну роботу, проте виховання дитини відбувається насамперед через приклад, який демонструють дорослі.

Хобзей нагадав, що у 2018 році внаслідок ДТП загинуло 186 дітей.

Як повідомлялося, з 6 по 12 травня в Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху.

В Україні за участю комерційного транспорту цьогоріч сталося більше 650 ДТП - Ноняк

В Україні з початку 2019 року за участю саме комерційного транспорту сталося більше 650 ДТП.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Укртрансбезпеки Михайло Ноняк.

“Якщо говорити про ДТП, то вже на сьогоднішній день ми маємо порядка 650 ДТП за участю, підкреслюю, комерційного транспорту, тобто того транспорту, який надає послуги перевезення пасажирів та вантажів, і таксі”, - сказав Ноняк.

За його словами, якщо порівнювати цьогорічний показник з кількістю таких ДТП з аналогічним періодом минулого року, саме щодо ДТП за участю комерційного транспорту, то кількість таких ДТП зменшилася на 31, 2 %.

“Якщо ми говоримо про загиблих, адже був ряд резонансних ДТП, де загинуло багато людей, то відбувається зростання на 18,2 %, і кількість травмованих зменшилася на 33 %”, - уточнив очільник Укртрансбезпеки.

Він також нагадав, що кожного дня на українських дорогах гине від 10 до 15 осіб.

Ноняк наголосив, що позитивним кроком буде повноцінне введення в дію фото і відеофіксації, “і порушення правил дорожнього руху будуть фіксуватися і приходити відповідні штрафні санкції”. “Хоча штрафні санкції і не є панацеєю, з однієї сторони, але це також певний стимул для тих лихачів, які просто нехтують всіма правилами і всіма моральними і законними нормами поведінки на наших українських автошляхах”, - додав він.

“Тому Тиждень безпеки дорожнього руху відкрито, ми спільно із Національною поліцією в посиленому режимі почали працювати з 25 числа, і цей процес продовжується, наші групи працюють по всій Україні”, - уточнив Ноняк.

Як повідомлялося, з 6 по 12 травня в Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху.

В Україні цьогоріч трапилося понад 47 тисяч ДТП - Білошицький

В Україні за 4 місяці 2019 року трапилося 47 445 ДТП, з них 6307 ДТП — з постраждалими.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

“За січень — квітень 2019 року в нас трапилося 47 445 ДТП, з них 6307 ДТП — з постраждалими, в яких 822 людини загинуло і 7804 особи, відповідно, отримали травми різного ступеня. Тобто, я думаю, що проблематика і серйозність цього питання не викликає ні в кого ніяких сумнівів”, - сказав Білошицький.

Він уточнив, що із тих ДТП, де є потерпілі, то 42% цієї категорії ДТП — це ДТП із пішоходами.

Білошицький також повідомив основні причини ДТП з постраждалими в цьому році в Україні.

“35% - це перевищення дозволеної швидкості руху, 20% — це порушення правил маневрування, 8% - порушення проїзду пішохідних переходів, 7% - порушення проїзду перехресть і 7% - це недодержання дистанції”, - сказав він.

Білошицький також поінформував, що за наказом голови Нацполіції з 26 квітня по 12 травня проводяться невідкладні заходи щодо поліпшення ситуації у сфері безпеки дорожнього руху, і відповідно до плану, робиться низка заходів щодо покращення цієї ситуації.

“Ці заходи полягають не тільки в контролі, це комплексна діяльність, і більше навіть в роз'ясненні і в зміні правосвідомості”, - наголосив Білошицький.

Зокрема, він уточнив, що під час проведення цих невідкладних заходів з 26 квітня вже було зафіксовано 67 тисяч порушень ПДР, з них 3200 — це керування у стані сп'яніння; 9706 — перевищення дозволеної швидкості руху.

Окремо він додав, що Нацполіцією і Департаментом патрульної поліції, зокрема, з 1 квітня і до 30 червня проводиться комплекс спецзаходів під умовною назвою “Пішохід”.

Він підкреслив, що окрім контролю, дуже важливим питанням є саме свідомість як водіїв, так і пішоходів.

“Адже дуже в багатьох випадках в ДТП, з пішоходами зокрема, трапляються ці ДТП саме через нехтування елементарними правилами безпеки; причому як з боку водіїв, так і з боку пішоходів”, - уточнив Білошицький.

Він зауважив, що щодо зміни правосвідомості громадян, то поліція вже провела понад 500 зустрічей з батьками дітей, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах, понад 256 уроків провели офіцери поліції з дітьми щодо роз'яснення ПДР і про те, як треба себе поводити на дорозі; “також було проведено багато зустрічей із зацікавленими суб'єктами для того, щоб змінити ситуацію і свідомість та навчити людей дотримуватися ПДР, щоб зробити це правилом, яке має знаходитися на підсвідомості, - як не порушити і як забезпечити безпеку свою і інших”.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-