Хто за кого проголосував у другому турі виборів Президента України: демографічні результати Національного екзит-полу’2019

Хто за кого проголосував у другому турі виборів Президента України: демографічні результати Національного екзит-полу’2019

Укрінформ
6 травня 11:00 - Хто за кого проголосував: демографічні результати Національного екзит-полу’2019 щодо результатів другого туру виборів Президента України

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Антон Грушецький – заступник директора Київського міжнародного інституту соціології; Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

Підсумкові матеріали:

Соціологи поінформували про особливості голосування українців на виборах Президента у розрізі віку, освіти та місця проживання

Переможця президентських перегонів Володимира Зеленського у ході повторного голосування 21 квітня найбільше підтримали наймолодші виборці й виборці міст з населенням від 100 тисяч і селищ міського типу, тоді як серед виборців Петра Порошенка більшість людей старшого віку та жителі обласних центрів.

Відповідний демографічний аналіз даних національного екзит-полу другого туру президентських виборів, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) і Центром Разумкова, презентували під час прес-конференції в Укрінформі.

За даними соціологів, Зеленський є лідером серед виборців в усіх вікових групах виборців, причому найвища – серед наймолодших виборців: серед виборців віком 18-29% - 80%, 30-39 років – 73,5%, 40-49 років – 73%, 50-59 років – 72%, 60 років і старше – 69,5%.

Підтримка Порошенка більша серед виборців старшого віку: у групі виборців 18-29 років – 19%, 30-39 років – 25%, 40-49 років – 25%, 50-59 років – 26,5%, 60 років і старше – 29%.

У виборі чоловіків і жінок відмінностей фактично немає: і чоловіки, і жінки рівною мірою віддали перевагу Зеленському (72% чоловіків і 73% жінок), а Порошенку, відповідно, 26% чоловіків і 25% жінок.

Крім того, експерти поінформували, що у населених пунктах різного типу відчутну перевагу має Зеленський, найбільше - у містах з населенням від 100 тис. жителів (87%), селищах міського типу (81%), містах з населенням менше 20 тис. (80%), в містах з населенням від 50 до 100 тис. (74%), у селах (73%). Дещо менший відсоток був отриманий у обласних центрах (68%) та містах із населенням від 20 до 47 тис. (645).

Порошенка порівняно більше підтримали виборці міст з населенням від 20 до 49 тис. (35%) та у обласних центрах (30%).

Також соціологи проаналізували структуру виборців за рівнем освіти. Зазначається, що Зеленський є лідером в усіх освітніх групах, особливо – серед виборців з неповною середньою освітою (82%). Серед виборців з повною середньою освітою, середньою спеціальною та незакінченою вищою підтримка приблизно однакова (відповідно, 78%, 75% та 77%), а серед виборців із повною вищою освітою – дещо менша (67%).

У Порошенка навпаки - кращий результат серед виборців із вищою освітою (31%), а найгірший – серед виборців з неповною середньою освітою (16%).

Водночас експерти нагадали, що у другому турі Зеленський став переможцем в усіх регіонах: найбільший відсоток голосів він отримав у східному (87%) та південному (85%) регіонах, дещо менший – у центральному (70%) та західному (57%).

Порошенко ж свій кращий результаті отримав у західному регіоні (41%), а у решті регіонів істотно нижчий: центральний – 28%, південний – 13,5%, східний – 12%.

“Результати (національного екзит-полу — ред.) відрізнялися дуже неістотно від результатів ЦВК, особливо якщо зважити, що ми не проводили екзит-пол на певних виборчих дільницях - за кордоном, у тюрмах, у лікарнях і т.д., але дуже близькі наші показники до офіційних показників. Це підтверджує, по-перше, те, що вибори справді були чесними і демократичними, а по-друге, що соціологія у нас перебуває на належному професійному рівні”, - підкреслила керівник проекту «Національний екзит-пол’2019», директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Як повідомлялося, 21 квітня 2019 року, у день другого туру виборів Президента, консорціум, до якого входять Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, провів Національний екзит-пол’2019.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць). Теоретично вибірка репрезентативна для України в цілому, для всіх тих дільниць, на яких відбулися вибори. Опитано 14 551 респондента на 300 виборчих дільницях. Застосовувалася методика «таємного голосування». Рівень досяжності склав 74,2%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-