Безпечне та здорове майбутнє праці

Безпечне та здорове майбутнє праці

Укрінформ
25 квітня 13:00 -  Безпечне та здорове майбутнє праці» з нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні

Організатор: Державна служба України з питань праці.

Учасники: Роман Чернега – голова Державної служби України з питань праці; Юрій Кузовий - генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України; Сантуш Антоніу - менеджер проекту ЄС-МОП "Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці"; Софія Литвин - національний координатор проекту ЄС-МОП "Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці"; Юрій Піжук - голова Профспілки працівників державних установ України; Григорій Осовий - голова СПО репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.

Контактна особа: Оксана  Баришевська (спеціаліст взаємодії зі ЗМІ), тел.: 289-61-36, e-mail: press@dsp.gov.ua

Підсумкові матеріали:

В Україні законодавство про охорону праці буде змінено відповідно до директив та законів Євросоюзу

В Україні триває робота над зміненням законодавства щодо системи охорони праці відповідно до європейських директив та законів. Новий закон буде базуватися на впровадженні ризикорієнтованого підходу, попередженні нещасних випадків.

Про це в Укрінформі розповів голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега під час прес-брифінгу "Безпечне та здорове майбутнє праці" з нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні, який у світі відзначають 28 квітня, повідомляє кореспондент агентства.

“Ми інтенсивно інтегруємося в європейське співтовариство шляхом прийняття відповідних директив і регламентів, змінення діючої системи охорони праці до більш прогресивної, яка пропонується нам колегами із Європейского Союзу, із Міжнародної організації праці, які формують створення безпечного робочого місця. Основоположною і базовою директивою є рамкова директива Євросоюзу №391, яка повинна лягти в основу в тому числі і нового проекту закону України, що прийде на зміну закону України про охорону праці”, - сказав Чернега.

Він заявив, що сподівається, що новий закон буде регулювати питання охорони праці, з врахуванням ризикорієнтованого підходу, з формуванням проактивного способу формування системи охорони праці, базуватиметься на попередженні нещасних випадків, на вихованні культури охорони праці як серед працівників, так і серед роботодавців.

Посадовець поінформував, що торік на виробництві в Україні від нещасних випадків загинули 409 людей, із них 58 нещасних випадків сталися з технічних причин, 48 з психофізичних причин, та 303 - з організаційних причин.

За словами голови Федерації профспілок України Григорія Осового, наразі в Україні в шкідливих умовах працює кожен четвертий працівник - понад 26%.

“Ми можемо мати відповідні наслідки — травмування, або захворювання. 1,5 млн людей працюють в антисанітарних умовах — підвищений рівень забруднення, пилу, шуму. Все це позначається на тривалості життя. Механізми вирішення цих проблем і покращення умов праці є і вони відомі, але не завжди їх застосовують роботодавці”, - наголосив Осовий.

Як вважає міжнародний експерт, менеджер Проекту Євросоюзу та Міжнародної організації праці (ЄС-МОП) Антоніу Сантуш, ті 409 випадків загибелі на виробництві та 4,126 тис. осіб, які були травмовані в Україні — ці офіційні цифри, швидше за все, було занижено і, можливо, це дані лише по тих випадках, де проводилося розслідування. Тому що, за його словами, світова статистика нещасних випадків на виробництві значно перевищує офіційні цифри в Україні. Він розповів, що близько 2,8 млн людей в світі щороку помирають з професійних причин - в середньому 5 тис. людей щодня, тобто, одна людина гине кожні 50 секунд. Із них 2,4 млн людей, які помирають від професійних захворювань, а 350 тис. - від нещасних випадків.

За його словами, Україні в першу чергу потрібно імплементувати національне законодавство країни до напрацьованих директив європейського законодавства, в першу чергу, йдеться саме про рамкову директиву ЄС в цій сфері. А також наділити інспекторів праці відповідними повноваженнями і правами. Крім того, він упевнений, що треба вживати дієвих заходів для скорочення масштабів не задекларованої праці. А також, потрібно включити питання системи захисту праці у навчальні програми, потрібно виховувати молодь, змінювати свідомість майбутнього покоління.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-