Про запровадження Дня свободи совісті та віросповідання

Про запровадження Дня свободи совісті та віросповідання

Укрінформ
11 квітня 11:00 - День свободи совісті та віросповідання 

Організатори: Укрінформ; Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань за сприяння Українського інституту національної пам`яті.

Учасники: Володимир В’ятрович - голова Українського інституту національної пам’яті; Алла Баранова - голова ВРРО, секретар Релігійної організації «Національні Духовні Збори Бахаї України»; Муфтій шейх Саід Ісмагілов - Духовне управління мусульман України «Умма»; Людмила Филипович - вiце-президент ГО «Українська асоціація релігієзнавців», професор; Ігор Козловський - член правління ГО «Українська асоціація релігієзнавців»; Олександр Духовний - головний рабин України та Києва громад прогресивного іудаїзму, Релігійне об’єднання громад прогресивного іудаїзму України; Стефан (Негребецький) - митрополит Київський і всієї України, Апостольська православна церква в Україні; Тетяна Кісельова - член «Національних Духовних Зборів Бахаї України»; Михайло Марченко – голова «Об’єднання Синів і Дочок України Рідної Української Національної Віри». 

Коротко. Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань виступає з ініціативою запровадити День свободи совісті та віросповідань для підкреслення важливості вільного розвитку церков і релігійних організацій, а також задля вшанування пам’яті вірян, які постраждали за свої релігійні переконання в Україні у часи тоталітарних режимів й на початку ХХІ століття.

Підсумкові матеріали:

Кількість релігійних організацій в Україні зросла майже до 37 тисяч — ГО “Українська асоціація релігієзнавців”

В Україні за рік виникла тисяча нових релігійних організацій, і нині їх кількість становить майже 37 тисяч.

Про це сказала вiце-президент ГО “Українська асоціація релігієзнавців”, завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“У нас є нові дані, які надав Департамент у справах релігій і національностей Міністерства культури України. Станом на 1 січня 2019 року в Україні вже нараховується близько 37 тисяч релігійних організацій. Це майже на тисячу більше, ніж у позаминулому році. Це свідчить про те, що релігійне життя в Україні не зупиняється, не стагнується, а навпаки - рухається, причому цей розвиток відбувається іноді драматично, іноді миролюбиво”, - сказала Филипович.

Вона зазначила, що наочним підтвердженням того, що в Україні релігійна свобода є цінністю, став вихід нового журналу під такою ж назвою.

“Журнал “Релігійна свобода” буде майданчиком, на якому можна обговорювати питання релігійної свободи, свободи совісті, свободи церкви тощо. В наших амбітних планах — увійти до різноманітних міжнародних наукометричних баз, ми взяли високий старт — поставили собі за мету в наступному році бути в складі Web of Science або Scopus”, - наголосила науковець, яка також є головним редактором журналу.

Филипович також повідомила, що до редакційної ради увійшли відомі українські та зарубіжні фахівці - знавці проблем релігійної свободи. І журнал буде виходити багатьма мовами, зокрема й англійською, німецькою, французькою, також він існуватиме в електронному вигляді.

“Журнал отримав реєстрацію в Міністерстві юстиції. Сьогодні він буде індексований в різноманітних базах даних. У понеділок буде розглядатися як фаховий на засіданні експертної ради Державної атестаційної комісії МОН”, - поінформувала вона.

А також презентувала сигнальний примірник і повідомила, що через тиждень журнал “Релігійна свобода” вже з’явиться повним накладом.

Филипович запросила науковців та присутніх на круглому столі представників церков і релігійних об’єднань ставати авторами цього журналу, “тим самим підтримуючи ідею свободи совісті і віросповідання, які завжди потребують захисту і уваги”.

Український державний календар поповниться Днем свободи совісті та віросповідання - В’ятрович

Національний календар державних свят в Україні невдовзі поповниться Днем свободи совісті та віросповідання, запровадження якого ініціювала Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань за сприяння Українського інституту національної памʼяті.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Комуністичний режим провадив репресивну політику проти українців. Репресії не обмежувалися тільки національним чи соціальним чинниками — був ще й чинник релігійний, їх намагалися знищити за їхні віросповідання. Жертвами ставали фактично всі віросповідання — мова про Українську православну церкву, Українську греко-католицьку церкву, мова йде про протестантів, іудеїв, мусульман... Одним з інструментів формування національної пам’яті є створення державного календаря - календаря важливих дат, свят, які відзначаються на державному рівні... Через це, коли представники Всеукраїнської Ради релігійних об’єднань запропонували запровадити окремий день для вшанування тих, хто стали жертвами за релігійною ознакою, ми це підтримали”, - сказав В’ятрович.

Він зазначив, що в ході дискусій вирішили говорити не тільки про те, що ці люди стали жертвами політичних переслідувань, а й наголосити, що вони або їх наступники врешті-решт перемогли — тому що ми здобули Українську незалежну державу, де свобода совісті є невід’ємним елементом її функціонування.

“Через це виникла ідея говорити про День свободи совісті — щоб водночас згадувати та показувати їхню перемогу і важливість для держави цієї, однієї з базових демократичних свобод... І сподіваюсь, що після подальшої суспільної дискусії щодо визначення конкретної дати, незабаром в Україні відзначатиметься такий важливий день”, - підкреслив В’ятрович.

Своєю чергою вiце-президент громадської організації “Українська асоціація релігієзнавців”, завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович наголосила, що запровадження такого дня на сьогодні є надзвичайно актуальним.

“Ми тривалий час думали про те, що необхідно відзначати такі важливі цінності нашого життя, як свобода совісті і свобода віросповідання. І зараз настав особливий час - час непевності, соціальних і політичних переживань, страхів - і розмова про свободу світогляду, свободу совісті і віросповідання є, як ніколи, дуже важливою”, - підкреслила Людмила Филипович.

Вона зазначила, що ці свободи є базовими, фундаментальними, від них народжується решта свобод — слова, зібрання, пересування. Через це науковці підтримують цю ініціативу, яку треба разом впровадити в життя - щоб цей день реально з’явився в нашому календарі і ми завжди пам’ятали, що є цінності, які потрібно захищати.

“Маємо ситуацію, коли життя всього світу, релігійне життя лише тільки плюралізується — тобто буде збільшуватися кількість релігійних напрямів і релігійних організацій. І в Україні вже нараховується близько 37 тисяч релігійних організацій... Якщо ми зараз з вами ще раз не підкреслимо важливість свобод у сфері віросповідання і в сфері свободи совісті, то у нас буде величезна небезпека втратити ту ситуацію, яку ми поки що маємо можливість утримувати”, - сказала професор.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-