Хто за кого проголосував:  демографічні результати Національного екзит-полу’2019

Хто за кого проголосував: демографічні результати Національного екзит-полу’2019

Укрінформ
8 квітня 14:00 - Хто за кого проголосував:  демографічні результати Національного екзит-полу’2019

Організатори:  Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Укрінформ.

Учасники:  Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Світлана Хутка – доктор філософії, експерт Київського міжнародного інституту соціології.

Модератор: Юрій Горбань – прес-секретар Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Питання до обговорення:

Результати екзит-полу: хто і як голосував – розподіл електорату за  демографічними  показниками.

Вибори-2019: сподіване і несподіване.

Довідково. Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міжнародним фондом «Відродження», Посольством Канади в Україні.

Підсумкові матеріали:

Соціологи показали розподіл електоральних уподобань українців на виборах Президента 

Результати опитування на виході з виборчих дільниць 31 березня, коли відбувся перший тур виборів Президента України, показав, що шоумен Володимир Зеленський став переможцем майже в усіх регіонах, за винятком західного, де перше місце посів чинний глава держави Петро Порошенко.

Про це у понеділок на прес-конференції в Укрінформі повідомила доктор філософії, експерт Київського міжнародного інституту соціології Світлана Хутка.

"Переможцем майже в усіх регіонах, за винятком західного, став Володимир Зеленський. А отже, у західному регіоні перше місце посів Петро Порошенко (25,5%), а далі іде Володимир Зеленський (22%), Юлія Тимошенко (18%), Анатолій Гриценко (13%), Олег Ляшко (6%), Ігор Смешко (5%), Руслан Кошулинський (4%)", - сказала Хутка.

За її словами, зовсім незначною була підтримка у західному регіоні підтримка Юрія Бойка (2%) та Олександра Вілкула (0,4%).

Опитування показало, що у центральному регіоні лідером також є Зеленський (28,5%), далі йдуть Порошенко (19,5%), Тимошенко (17%), Смешко (10%), Гриценко (7,5%), Бойко (6%), Ляшко (5%).

На півдні також лідирує Зеленський (42%), на другому місці - Бойко (15%), далі йдуть Порошенко (11%), Тимошенко (9,5%), Вілкул (8%), Смешко (5%).

На сході лідером є Зеленський (31%), але від нього незначно відстає Бойко (27%), далі йдуть Вілкул (10%), Порошенко (10%) й Тимошенко (7%).

Як зазначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, Зеленський є лідером серед виборців майже в усіх вікових групах виборців, за винятком найстаршої, виборців за 60 років. Так, у групі наймолодших (18-29 років) за нього проголосували 57% виборців, за Порошенка – 14%, Тимошенко – 7%, Гриценка – 5%. У групі виборців 30-39 років Зеленський теж є явним лідером (45%), далі йдуть Порошенко (17%), Тимошенко (10%), Гриценко (5%), Бойко (4,6%). Виборці 40-49 років: Зеленський – 36%, Порошенко – 18,5%, Тимошенко – 12%, Гриценко – 8%, Бойко – 7,6%, Смешко – 5,5%. І лише у групі старших виборців Зеленський або на рівних з іншими кандидатами, або їм поступається: у групі 50-59 років Зеленський має майже 22% голосів, Порошенко – 19%, Тимошенко – 18%, Бойко – 10%, Гриценко – 9%, Смешко – 7%, Ляшко – 6%, Вілкул – 4%. А серед виборців, яким за 60 років, найбільшу підтримку отримали Тимошенко (19%), Порошенко (18%) та Бойко (17%); у Зеленського – 12,5%, Смешка – 9,5%, Гриценка – 8%, Ляшка – 6%, Вілкула – 5%.

Опитування показало, що Зеленський має першість особливо у містах з населенням від 100 тисяч жителів (39%), найменше – у селах (27%).

В обласних центрах найбільше голосів зібрав Зеленський (31,5%), далі йдуть Порошенко (21%), Тимошенко (12%), Бойко (9%), Смешко та Гриценко (по 8%), Вілкул (4%). А от Ляшка в обласних центрах підтримали лише 1,4% виборців.

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірини Бекешкіної, Зеленський є лідером в усіх освітніх групах, особливо – серед виборців з незакінченою вищою освітою (студенти), а найменшою є його перевага в групі виборців з незакінченою середньою освітою. У групі виборців з вищою освітою у Зеленського 31% голосів, Порошенка – 22%, Тимошенко – 12%, Бойка – 9%, "Раніше ми говорили, що за Зеленського проголосує переважно молодь, це так, серед молоді найбільше, але ж явка серед молоді буда найнижча", - зауважила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня 2019 року, у день виборів Президента України, консорціум, до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, провів Національний екзит-пол’2019.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна для України в цілому й для її чотирьох регіонів (захід, центр, схід, південь). Було опитано 19 453 респондентів на 400 виборчих дільницях. Застосовувалася методика «таємного голосування». Рівень досяжності (кількість виборців, які погодилися взяти участь в опитуванні) становить 67,8%.

Національний екзит-пол під час президентських виборів-2019 здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду "Відродження" та Посольства Канади в Україні.

Перші результати екзит-полу другого туру президентських виборів оголосять в Укрінформі - Бекешкіна 

Перші результати Національного екзит-полу другого туру виборів Президента України з’являться о 20.00 21 квітня в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ".

Про це директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна повідомила на прес-конференції в Укрінформі.

"Розклад буде таким же, як і був (під час першого туру виборів Президента - ред.). О 14 годині ми збираємо журналістів і будемо розповідати, як проходить екзит-пол. Перша подача буде о 20 годині станом на 18.00. Другий екзит-пол буде о 22 годині", - сказала Бекешкіна.

У день виборів 31 березня Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова провели Національний екзит-пол 2019. За його результатами, шоумена Володимира Зеленського найбільше підтримують на півдні - 42,1% та сході країни - 31%. На заході він має підтримку 21,8% виборців, у центрі - 28,5%.

Президент Петро Порошенко має найбільшу підтримку на заході - 25,8% та в центрі - 19,3%. На сході у Порошенка підтримка в 9,4% голосів, а на півдні - 11,4%.

У лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко підтримка на заході - 17,6%, у центрі - 17,4%, на півдні - 9,6%, на сході - 7,4%. Юрій Бойко має найбільшу підтримку на сході - 27,4% та на півдні - 14,8%. А найменшу на заході - 1,9% та в центрі - 5,7%. Анатолія Гриценка найбільше підтримують на заході - 12,6% і в центрі - 7,5%. Найменше - на півдні (3,2%) та на сході (2,7%). Серед інших кандидатів Ігоря Смешка найбільше підтримують у центрі - 9,7%, Олега Ляшка найбільше підтримують на заході - 5,9%, Олександра Вілкула найбільше підтримують на сході - 10,4%, Руслана Кошулинського - на заході, де він отримав 4%.

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 року проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міжнародним фондом «Відродження», Посольством Канади в Україні.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-