Сучасна модель реформування прокуратури в Україні

Сучасна модель реформування прокуратури в Україні

Укрінформ
8 квітня 12:00 - Сучасна модель реформування прокуратури в Україні

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Богдан Горбань – експерт з юридичних питань, модератор; Роман Мазурик – прокурор, екс-керівник Запорізької місцевої прокуратури № 2; Олексій Шевчук – адвокат, адвокатське об’єднання «Барістерс»; Володимир Петраковський - менеджер групи «Реформа органів правопорядку» РПР; Антон Столітній – правник, доктор юридичних наук; Злата Симоненко -  адвокат, член Ради громадського контролю НАБУ; Юрій Севрук – проректор Академії прокуратури.

 Питання до обговорення:

Реформа прокуратури: чи змінилися стандарти роботи після прийняття нового КПК України 2012 року.

Зменшення тиску на бізнес з боку правоохоронних органів. Зменшення корупційних чинників під час досудового розслідування.

Проблеми реформ правоохоронних органів: публічність і прозорість діяльності правоохоронних органів. Звіти щодо ходу розслідування кримінальних проваджень.

Зміни, які необхідно впровадити без ухвалення нормативно-правових актів і зміни, які потребують законодавчого закріплення.

Підсумкові матеріали:

Експерти пропонують запровадити спеціалізацію прокурорів на видах злочинів

Спеціалізація прокурорів на окремих видах злочинів сприятиме персоніфікації відповідальності за перебіг розслідування кримінальних справ.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі "Сучасна модель реформування прокуратури в Україні".

"Ми не знаємо, хто з прокурорів і за що відповідає. Має бути спеціалізація і персональна відповідальність прокурора, щоб бізнес або особа знали, з ким їм комунікувати. А не так, що прокурор займається одночасно вбивствами, податковими та злочинами у ІТ-сфері", - сказала член Ради громадського контролю НАБУ адвокат Злата Симоненко.

Водночас, правник і доктор юридичних наук Антон Столітній зауважив, що наразі процесуальний нагляд за розслідуванням кримінальних справ у Службі безпеки, Нацполіції і Державному бюро розслідувань здійснюють окремі управління у Генпрокуратурі.

"Система існує таким чином, що будь-який прокурор із вказаних управлінь може здійснювати процесуальне керівництво у будь-якій кримінальній справі. Модель, яку ми пропонуємо створити, передбачає предметний принцип. Наприклад, бюджетна сфера: який би правоохоронний орган не виявив порушення у бюджетній сфері, він може прийти до управління прокуратури, який буде здійснювати процесуальне керівництво лише у цих справах", - сказав він.

За словами прокурора і екс-керівника Запорізької місцевої прокуратури № 2 Романа Мазурика, на сьогодні існує практика, коли за фактом одного злочину можуть розслідуватися кримінальні справи у різних силових відомствах, а прокурори про це не знають. Бувають також випадки, коли прокурор з певної об'єктивної причини відмовляє правоохоронцям у погодженні процесуальних дій у кримінальній справі, однак вони йдуть до іншого прокурора, який не знає деталей справи, і отримують необхідне погодження.

"Ми пропонуємо, щоб було персоніфіковано відповідальність прокурора, який буде спеціалізуватися на конкретних темах кримінальних проваджень. Якщо це корупція - мають бути одні прокурори, незалежно від того, де розслідується кримінальне провадження. Потрібно створити відділи процесуального керівництва у конкретних сферах - екології, будівництві, землі",- наголосив він.

Експерти зазначають, що для запровадження спеціалізації прокурорів не потрібно вносити зміни до законодавства - достатньо лише наказу генпрокурора про зміну штатної структури працівників прокуратури. А для початку запропоновані зміни можна випробувати в одній з областей які пілотний проект.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-