70 років НАТО. Український вимір

70 років НАТО. Український вимір

Укрінформ
3 квітня  15:00  - 70 років НАТО. Український вимір

Організатори: Укрінформ; Громадська Ліга Україна-НАТО.

Учасники: Сергій Джердж – голова Громадської Ліги Україна-НАТО, кандидат політичних наук; Барбора Маронкова – директор Центру інформації та документації НАТО в Україні;  Борис Тарасюк – український дипломат і політик, двічі міністр закордонних справ України (1998—2000, 2005—2007), спів-президент Парламентської асамблеї «Східного партнерства» (ЄвроНЕст /EuroNEst), заступник голови Комітету у закордонних справах ВРУ, перший глава Місії України при НАТО; Олексій Генчев – начальник Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ; Іван Заєць – колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, міністр екології та природних ресурсів України (2000—2001); народний депутат України попередніх скликань; Георгій Філіпчук – український історик і політик, академік НАПНУ, міністр охорони навколишнього природного середовища України (2007 — 2010), народний депутат України попередніх скликань, заступник голови ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, співголова «Української альтернативи»; Сергій Вербицький – полковник, заступник начальника Управління співробітництва з НАТО, завідуючий відділом оборонного-військового співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ; Віктор Нікітюк – посол з особливих доручень, МЗС України; Сергій Пархоменко – директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова, головний редактор газети «Говорить Донбас»; Ігор Козій – військовий аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва; Оксана Григор’єва – заступниця голови Громадської Ліги Україна-НАТО, президент Молодіжного центру Атлантичної ради України; Наталія Свідерська – віце-президент ГО «Всеукраїнська Демократична дія»; Павло Лакійчук – голова ГО Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»; Ольга Гресько – доцент Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Олег Кокошинський – Атлантична рада України; Ярослав Матійчик – Група стратегічний і безпекових студій; Олександр Бірченко – Атлантична панорама; Василь Ковтун - полковник Головного Управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ; Геннадій Коваленко - полковник Генерального Штабу ЗСУ.

Питання до обговорення:

НАТО – безпековий альянс демократії.

Безпека України – ключова складова загальноєвропейської безпеки.

Підсумкові матеріали:

Напад Росії є наслідком позаблокового статусу України — експерти

Україна 27 років співпрацює з НАТО, однак, досі не досягла стандартів Альянсу.

Про це в Укрінформі на засіданні круглого столу “70 років НАТО. Український вимір” сказав дипломат і політик, заступник голови Комітету у закордонних справах ВРУ Борис Тарасюк.

“З 70 років існування НАТО, Україна має за плечима співпрацю більше ніж 27 років. За цей час багато зроблено в Україні щодо наближення до НАТО. На жаль не все зроблено. Головна проблема - те що Україна не дотягує своєю внутрішньою політикою до критеріїв і стандартів, які існують в НАТО”, - сказав він.

За словами Тарасюка, вимоги, в першу чергу, стосуються не військових стандартів, а верховенства права, боротьби з корупцію. “За цими критеріями Україна досі не дотягує до стандартів НАТО”, - додав він.

Тарасюк також зауважив, що багато треба зробити і в плані реалізації положень закону про національну оборону. Треба забезпечити діяльність парламентського контролю за діяльністю розвідувальних органів, зокрема, СБУ, навів приклад Тарасюк.

Він наголосив, що вступ залежить від нашої домашньої роботи, але у цьому питанні “ми топчемося на місці багато років”. Тарасюк уточнив, що Україна була найближче до НАТО, тобто, до плану дій щодо набуття членства /ПДЧ/ у 2006 році, але у вересні 2006 року Янукович заявив, що українці не готові до набуття членства, і в такій спосіб зруйнував наближення до альянсу.

Тарасюк наголосив, що “якби не внутрішні кульбіти”, то у 2014 році РФ би не наважилась напасти на Україну.

У свою чергу начальник Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ Олексій Генчев наголосив, що “зараз ми маємо наслідки позаблокового статусу України”. Був загальмований розвиток в державній системі євроатлантичної інтеграції. “Зараз НАТО є постійним політичним союзником України і про свою підтримку щодо суверенітету України вони постійно заявляють на всіх міжнародних форматах. Україна вдячна за це. Але щоб стати не партнером, а членом Альянсу, треба проводити трансформації і реформи,” - сказав він.

Голова Громадської Ліги Україна-НАТО Сергій Джердж нагадав, що НАТО 4 квітня виповниться 70 років. Це найбільш успішний в історії безпековий Альянс.

4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписано Північно-атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-