Засади довіри до влади: від свідомого виборця до відповідального політика

Засади довіри до влади: від свідомого виборця до відповідального політика

Укрінформ
13 березня 15:30 - Від свідомого виборця до відповідального політика», який продовжує цикл заходів «Засади довіри до влади» 

Організатор: Департамент зовнішніх зв'язків Української греко-католицької церкви в Україні.

Учасники:  Віталій Кривицький - єпископ РКЦ, головуючий у ВРЦІРО; о. Олекса Петрів - митрофорний протоієрей, к.ю.н., керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні; Ігор Бандура - перший заступник голови ВСЦ ЄХБ; Віктор Єленський - народний депутат України, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності; Леонід Ємець - народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя; Олег Березюк - народний депутат України, голова депутатської фракції "Об'єднання "САМОПОМІЧ"; Василь Костицький -  доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України, голова Асоціації Українських Правників;  Сергій Касянчук -  директор Представництва СКУ в Україні; Максим Васін - виконавчий директор ГО «Інститут релігійної свободи», юрист; Наталя Линник - заступник генерального директора Комітету виборців України; Галина Канафоцька - координатор Центру соціального лідерства ХСП.

Коротко. Мета заходу - обговорити та визначити найбільш важливі складові виборчого процесу в Україні, зокрема: усвідомлення відповідальності  за власний голос,  політика  щодо дотримання християнських цінностей у  політичній діяльності,  вдосконалення законодавства, а також  широке просвітництво задля позитивного впливу на перспективи забезпечення процесів переходу влади від управління суспільством до служіння йому.

Підсумкові матеріали:

Представники церкви закликають виборців робити усвідомлений вибір, а політиків — дотримуватися християнських цінностей

Виборці мають усвідомлювати свою відповідальність за власний голос, а політики — за дотримання християнських цінностей у політичній діяльності.

На цьому наголосив перший заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських християн-баптистів (ВСЦ ЄХБ) Ігор Бандура на засіданні круглого столу, організованого в Укрінформі департаментом зовнішніх зв'язків Української греко-католицької церкви в Україні.

“Має бути баланс мудрості з прагматизмом, який сидить у людях глибоко, та їхня відповідальність. Це допоможе пройти нам цей шлях та підтримати того кандидата і ту його команду, яка дійсно буде працювати”, - сказав Бандура.

На його думку, громадянам нині не варто дивитися на вибори як на момент “або все, або нічого”. “Маємо налаштовуватися на довготривалість, бо попереду у нас довгий шлях. Бо якщо підемо шляхом ідеалізму, то нас чекатиме нова революція, а євангельські церкви виступають за поступову реформацію”, - додав він.

Доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України, голова Асоціації Українських Правників Василь Костицький вважає, що нині в Україні формується попит на моральну відповідальність влади. “Очевидно, що якщо ти ідеш у владу, маєш інструментом не тільки слово, а й інші юридичні інструменти для того, щоб розірвати коло цієї брехні, аморальності, які допускає влада. Тоді виходить, що українська еліта, передусім політична, не виконала свої історичної місії. І ті, хто називає себе патріотами, вдягають вишиванки і співають гімн, промовляють “Слава Україні”, не будучи такими, мають поступитися місцем тим, хто по-справжньому хотів би зробити щось корисне для українського народу та розірвати це коло корупції та аморальності”, - наголосив він.

Єпископ Римо-Католицької Церкви, головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) о. Віталій Кривицький зазначив, що нині довіра громадян до влади дуже слабка, і навіть довіра до церкви - не на найвищому рівні. “Люди зараз обирають серед тих, кому не довіряють. Нонсенс. Обирати тих, кому не довіряють, або тих, кому у кращому випадку дещо більше довірятимуть. Це таке виживання. І якщо тут говорити про священнослужителів, чи ми маємо вихід, чи знаємо про вихід з такої політичної точки зору, то скажу, що ні. Було б дивно, якби знали”, - підкреслив він.

Єпископ РКЦ радить передусім спиратися на віру в Бога, на мораль, бо без цього навряд чи вдасться змінити на краще ситуацію в країні.

Народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець закликав виборців усвідомлено робити свій вибір і нести за нього відповідальність. ”І навіть якщо ми оберемо не найкращого президента, але це буде наш спільний вибір, це нас чомусь навчить, навчить відповідати за свої вчинки. Але абсолютно упевнений, якщо у суспільства вкрадуть цей вибір, якщо через фальсифікації приведуть когось, то люди про це дізнаються, і це породить тільки ненависть народу до влади. А ненависть у часи війни нас “розірве” на частини, і цим точно скористається наш ворог“, - сказав Ємець.

Митрофорний протоієрей, к.ю.н., керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні Олекса Петрів вважає, що владі варто було з більшою повагою ставитися до свого народу, бо від зневаги нічого доброго не буде. “Звісно, надія на краще жевріє у серці, але з іншого боку чуємо, що не буде добре, нічого не вийде, бо виборчі округи вже “прикормлені”. І коли чується те слово, думається, Господи Боже, до якої міри наша влада та кандидати не люблять своїх людей, яких навіть у своїй лексиці трактують як німу рибу, яку Бог сотворив для харчу людини, до такої міри, навіть нижче, ніж звірят, бо це термінологія з рибальського середовища”, - сказав Петрів.

Директор представництва Світового конгресу українців в Україні Сергій Касянчук зазначив, що “Церква має допомогти зрозуміти, де є пропозиція цінностей, а де те, що дає шанс на майбутнє, а де є той дешевий одноденний популізм, який жодного відношення до цінностей не має, а це є просто відповідь на щоденні потреби”.

Учасники круглого столу обговорили та визначили найважливіші складові виборчого процесу в Україні, звернули увагу на необхідність широкого просвітництва задля позитивного впливу на перспективи забезпечення процесів переходу влади від управління суспільством до служіння йому.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-