Політика і практика громадянства в Україні

Політика і практика громадянства в Україні

Укрінформ
13 березня 13:00 - Політика і практика громадянства в Україні

Організатор: Громадська організація «Європа без бар'єрів».

Учасники: Катерина Кульчицька - аналітик громадської організації «Європа без бар'єрів»; Наталія Беліцер - експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Олена Малиновська - провідний науковий співробітник, Національний інститут стратегічних досліджень; Валентина Суботенко - експертка з питань громадянства, відповідальний секретар Комісії при Президентові України з питань громадянства з 1997 по 2006 рік,  завідувач сектору з питань громадянства Управління з питань громадянства Адміністрації Президента України з 1994 по 2006 рік; Наталія Гайдамака - заступниця начальника управління-начальниця відділу координації реєстрації місця проживання та перебування Департаменту з питань реєстрації КМДА; Ольга Касьян - помічник-консультант народного депутата Олега Петренка, ГО «Всеукраїнський альянс бійців та волонтерів АТО»; Ольга Поєдинок - доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка; Василь Воскобойник - представник  Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування; Віолета Москалу - засновниця Global Ukrainians Foundation;  Леся Василенко - юристка ГО "Юридична сотня"; Світлана Бутенко - юристка БФ "Право на захист";  Костянтин Фунжій - юрист БФ "Право на захист".

Модератор: Ірина Сушко - виконавчий директор ГО «Європа без бар'єрів».

Коротко. Мета «круглого столу» -  обговорити в широкому експертному колі актуальні питання державної політики і практики щодо набуття громадянства України та проживання іноземців. Зокрема, «Європа без бар'єрів» представить аналітичний звіт «Політика імміграції: аналіз процедур і законодавчі новели в Україні», створений за результатами проведеного у 2018 році дослідження.

З повним текстом дослідження політики громадянства та імміграції можна ознайомитися за посиланням.

Якою є державна політика щодо громадянства та залучення іноземців на ринок праці на сьогоднішній день і в якому напрямку вона розвивається? Чи потребує вона змін і якщо так, то яких саме?  Ці та інші питання будуть розглянуті під час заходу.

Проект виконується ГО «Європа без бар'єрів» під егідою Української Національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства http://eap-csf.org.ua/ за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» http://www.irf.ua в рамках  грантового компоненту проекту «Громадська синергія» https://www.civic-synergy.org.ua/

Контактна особа: Павло Кравчук, pkravchuk.ewb@gmail.com

Підсумкові матеріали:

Експерти назвали проблеми, з якими зіштовхуються трудові мігранти при отриманні українського громадянства

Експерти громадської організації «Європа без бар'єрів» презентували в Укрінформі аналітичний звіт «Політика імміграції: аналіз процедур і законодавчі новели в Україні», створений за результатами проведеного у 2018 році дослідження.

Як повідомила під час презентації аналітик громадської організації «Європа без бар'єрів» Катерина Кульчицька, дослідження присвячене комплексному вивченню української міграційної політики у вимірі набуття громадянства та процедури легалізації іноземців в Україні.

“Якщо говорити про останні міграційні тенденції, то останнім часом рівень трудової міграції з України поступово зростає, і це наштовхує нас на перегляд політики, з одного боку трудової міграції, з іншого боку — залучення іноземних працівників на український ринок праці. На нашу думку, вже зараз необхідно розглядати політику залучення на український ринок праці іноземних працівників”, - сказала Кульчицька.

Вона відзначила позитивні кроки, які були зроблені для спрощення умов залучення іноземців на український ринок праці.

“Наприклад, ухвалення змін до законодавства, які суттєво спростили порядок працевлаштування іноземних працівників. Водночас, було спрощено процедури подання документів і оформлення посвідок на проживання. Так, термін видачі посвідок на проживання був скорочений всього до 15-ти днів. Започатковано сервіс електронної черги в місті Києві в Державній міграційній службі, запроваджено онлайн сервіс перевірки стану оформлення документів для іноземців”, - розповіла експерт.

За її словами, для того, щоб зробити політику імміграції більш дружньою для іноземців, необхідно провести поглиблені підрахунки щодо потреб трудових ресурсів для економіки України, а також переглянути доцільність формування квоти на імміграцію у бік її суттєвого спрощення.

Водночас, за її словами, досі залишається низка проблем з оформлення посвідок на проживання та отримання громадянства України іноземцями. Також особливі складнощі у іноземців виникають із оформленням довідки про володіння українською мовою, довідки про вихід із попереднього громадянства і довідки про відсутність судимості, реєстрації місця проживання.

"Отримання посвідок на постійне проживання та громадянства прив'язані до "дозволу на імміграцію", на видання яких щороку встановлюється квота за незрозумілими принципами. Наявність квоти штовхає іноземців до незаконних шляхів отримання дозволу поза квотами - через фіктивний шлях або фальсифікацію територіального походження", - відзначають експерти.

Водночас, для полегшення процедур набуття громадянства експерти рекомендують запровадити послугу електронної черги для іноземців, зокрема у підрозділах ДМС у Харкові, Одесі та інших містах України. Також важливо зменшити навантаження на співробітників підрозділів міграційної служби за рахунок збільшення персоналу та запровадити послуги для іноземців у ЦНАПах.

Ще одним кроком, на думку експертів, є проведення системних заходів із запобігання та протидії корупції серед співробітників державних органів, долучених до процедур розгляду клопотань щодо набуття громадянства України.

Проект виконується ГО «Європа без бар'єрів» під егідою Української Національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-