Жінки в енергетиці: виклики та можливості

Жінки в енергетиці: виклики та можливості

Укрінформ
6 березня 11:30 - Жінки в енергетиці: виклики та можливості

Організатори: USAID Проект Енергетичної Безпеки;  Жіночий енергетичний клуб України.

До участі запрошені: Ольга Бєлькова – народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Оксана Кривенко – голова НКРЕКП; Наталія Бойко – заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань євроінтеграції;  Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Олександра Чуркіна – заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції; Діана Задорожна – USAID-Україна; Мадіна Саркулова – USAID-Україна;  Робін Кемп – старший керівник проектів, USAID Проект Енергетичної Безпеки; Валентина Бєлякова – президент ГО «Жіночий енергетичний клуб України»; Михайло Бно-Айріян – заступник директора з комунікацій та міжнародного співробітництва  ДП «НЕК«Укренерго» ДП НЕК Укренерго.

Модератор: Юлія Галустян – спеціалістка з гендерних питань, USAID Проект Енергетичної Безпеки.

Питання до обговорення:

Гендерні перспективи в енергетичному секторі.

Виклики та можливості для жінок в контексті зайнятості в енергетичній галузі.

Жіноче лідерство в енергетичному секторі.

Вразливі групи жінок в енергетиці.

Вигоди від зростання частки жінок, зайнятих в енергетичній галузі України.

Коротко. Під час заходу відбудеться  офіційне підписання Меморандуму про співробітництво між USAID Проектом Енергетичної Безпеки та Жіночим енергетичним клубом України.

Підсумкові матеріали:

Енергетична безпека має жіноче обличчя

06 березня 2019 р. в Києві відбувся круглий стіл на тему «Жінки в енергетиці: виклики та можливості». Учасники дискусії, серед яких народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Бєлькова, Голова НКРЕКП Оксана Кривенко, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості з питань євроінтеграції Наталія Бойко, урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна, представниця USAID Україна Діана Задорожна, керівник проектів USAID Проекту Енергетичної Безпеки Робін Кемп та президент ГО «Жіночий енергетичний клуб України» Валентина Бєлякова, обговорили гендерні перспективи в енергетичній галузі, вигоди від зростання частки жінок, зайнятих в енергетичному секторі України, окреслили вразливі групи жінок в енергетиці та дискутували щодо питання жіночого лідерства в енергетиці. 

Згідно з даними статистики, частка жінок серед зайнятого населення в енергетичному секторі України на кінець 2017 р. була доволі стабільною з помірною тенденцією до зростання і складала 26,85%. При цьому частка жінок, зайнятих в енергетичному секторі у світі складає 20-25%. Жіноча праця в енергетичному секторі України  значною мірою зосереджена серед професіоналів, фахівців та на найпростіших роботах.

Фахівець з гендерних питань USAID Проекту Енергетичної Безпеки Юлія Галустян під час виступу зазначила, що динаміка чисельності зайнятих у галузі чоловіків та жінок є неоднорідною, мають місце розходження в темпах і напрямах зміни професійної зайнятості. Зважаючи на статистичні дані та окреслені гендерні перспективи в енергетичній галузі, доповідачка стисло виокремила основні компоненти USAID Проекту Енергетичної Безпеки, які полягають у ширшому залученні жінок, молоді та недостатньо представлених категорій населення до діяльності енергетичного сектора, посиленні ролі жінок та молоді на технічних та управлінських посадах в енергетичних компаніях, забезпеченні участі жінок, молоді та недостатньо представлених категорій населення, які вже працюють в енергетичному секторі, в процесі розвитку їхніх технічних та управлінських навичок.

У рамках обговорення викликів в аспекті гендерної рівності в енергетичній сфері увага учасників дискусії була зосереджена на таких, як наявність горизонтальної та вертикальної сегрегації в енергетичному секторі, що проявляється у нерівномірному розподілі чоловіків і жінок у межах посадової ієрархії, що частково обумовлює гендерні розриви в оплаті праці. Жінки переважно представлені на низькооплачуваних посадах, тому і заро­біток у них є нижчим. Серед переваг, які матимуть роботодавці від збільшення частки жінок в енергетиці, учасники дискусії підкреслили жіночу гнучкість у роботі, схильність до нововведень та прогресивне мислення.

«Важливість зв’язку між енергетичною безпекою та гендерною рівністю засвідчується багатьма дослідженнями, проведеними впродовж останніх років. Жінки відіграють вирішальну роль в управлінні та збереженні природних ресурсів, особливо в зонах конфлікту, коли вони стикаються з тягарем виживання своїх сімей в умовах обмеженого використання енергетичних ресурсів», - зазначила президент Жіночого енергетичного клубу України Валентина Бєлякова. На думку експертки, потреби та енергетична обізнаність жінок до цього часу досить часто ігноруються, це можна побачити на прикладі відсутності спеціальної політики в компаніях, відсутності квот для жінок – політиків та управлінців, щоденного залучення жінок до прийняття рішень в органах місцевого управління, державних та приватних компаніях та органах влади. На думку Валентини Бєлякової, така гендерна сліпота призводить до втрати шансу на краще управління енергетичними ресурсами та створення економічної стабільності, розвитку ноу-хау.

З метою реалізації заходів у сегменті гендерних перспектив USAID Проект Енергетичної Безпеки та Жіночий Енергетичний Клуб України підписали Меморандум про співпрацю, який дозволить змінити ставлення до гендерної рівності не лише з точки зору законодавчої сфери, але й у сприйнятті цієї цінності як невід’ємної частини енергетичної безпеки та стабільної економіки України в цілому.

НКРЕКП: Кожен третій співробітник у сфері енергетики - жінка

У сфері енергетики, попри чоловіче обличчя галузі, кожен третій співробітник - жінка. Та це не означає, що потрібно запроваджувати гендерне квотування в галузі.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко, повідомляє кореспондент агентства.

"У сфері енергетики кожен третій співробітник - жінка. Попри чоловіче обличчя галузі, жінка - берегиня енергетики. Кількість жінок, задіяних у ланці управління, все-таки зростає. Гендерний стереотип, який залишився з часів Радянського Союзу, скоро зникне", - сказала Кривенко.

Вона висловила думку, що гендерне квотування у сфері енергетики не потрібне.

"Якщо людина працює на результат, має мету, якщо її цінності збігаються з цінностями колективу, стать не має бути значимою. Корпоративна політика має бути не стільки дружньою до жінок, скільки чесною. Лише в процесі вільного розвитку можна вирости професійно та створити дієздатний колектив", - додала очільниця НКРЕКП.

В енергетиці чоловіки обіймають 80-90% керівних посад - Міненерговугілля

В енергетиці на 80-90 відсотках керівних посад працюють чоловіки, тому необхідно запроваджувати гендерне квотування при обранні членів наглядових рад.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала заступник міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко, повідомляє кореспондент агентства.

"На керівних посадах жінок все менше, на конференціях, де ми виступаємо, - 80-90% чоловіків. Дуже часто за столом можна побачити одну-двох жінок, коли мова йде про найвищий рівень прийняття рішень. Дуже багато з нас відчули: коли йдеться про професіоналів однакового рівня, перейти на наступний рівень дають представникам іншої статі", - сказала Бойко.

На її думку, гендерне квотування в енергетиці необхідне, щоб надати можливість підтримки жінок.

"Ефективність квотованих наглядових рад є кращою, оскільки жінки володіють іншими специфічними навичками, мають інше ставлення до оцінки ризиків", - зазначила Бойко.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-