Результати діяльності Державного агентства водних ресурсів України у 2018 році

Результати діяльності Державного агентства водних ресурсів України у 2018 році

Укрінформ
22 лютого 11:00 - Публічний звіт голови Державного агентства водних ресурсів України Ірини Овчаренко 

Організатор: Державне агентство водних ресурсів України.

Коротко. Під час звіту буде презентована інформація про основні результати діяльності українського водного сектору у 2018 році.

Контактна особа: Віта Ковтуненко, управління комунікацій з громадськістю та захисту інформації Держводагентства (тел. (044) 246-71-40, e-mail: kovtunenko@davr.gov.ua).

Підсумкові матеріали:

Держводагентство підписало уже 4 енергосервісні контракти для економії електроенергії

Державне агентство водних ресурсів України підписало чотири енергосервісні контракти, відповідно до яких реалізовуються проекти, що дозволять економити 20% електроенергії.

Про це під час публічного звіту в ІА "Укрінформ" сказала голова Держводагентства Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

"Держводагентство спільно з Держенергоефективності стало першопрохідцем у запровадженні енергосервісних контрактів у бюджетній сфері. Ми перші серед ЦОВ провели процедури закупівлі енергосервісу за системою ProZorro, погодили істотні умови договорів та підписали 4 енергосервісні контракти", - розповіла Овчаренко.

За її словами, загальний обсяг інвестицій становить 33,4 млн грн.

"На сьогоднішній день, ЕСКО-контракти реалізовуються успішно, їх введення у експлуатацію заплановано у поточному поливному сезоні. Розрахункова економія на оплату електроенергії після завершення ЕСКО-контракту становитиме 20%", - додала очільниця Держводагентства.

Держводагентство відзвітувало про 40-відсоткову готовність трьох басейнових лабораторій

Державне агенство водних ресурсів звітує про 40-відсоткову готовність та комплектацію трьох басейнових лабораторій, які здійснюватимуть моніторинг вод за європейськими стандартами.

Про це під час публічного звіту в ІА "Укрінформ" сказала голова Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

"Уже на 40% створено та укомплектовано три басейнові лабораторії, які (здійснюватимуть моніторинг вод, що - ред.) входять до басейнів Сіверського Донця, Дністра та Дніпра", - розповіла Овчаренко.

Вона відзначила, що на основі даних моніторингу у подальшому буде створено 9 планів управління річковими басейнами.

"Агентство перебуває на етапі переходу до сучасної діагностики стану водних масивів. Змінено існуючу державну систему моніторингу на більш жорстку - європейську. Ми почали з нуля, співпрацювали з усіма, хто міг би нам допомогти у фінансовому плані для придбання лабораторного обладнання", - сказала Овчаренко.

За її словами, Держводагентсво підписало угоду на закупівлю лабораторного обладнання у рамках проекту ЄС "Водна ініціатива плюс" на суму 350 тис. євро; з Донецькою цивільно-військовою адміністрацією досягнено домовленості на закупівлю обладнання на 15 млн гривень.

"Також на ці цілі спрямовано власні ресурси на суму 20 млн грн", - зазначила Овчаренко.

Як раніше повідомлялося, з 2019 року в Україні розпочинається впровадження нового моніторингу вод згідно із вимогами Директиви 2000/60/ЄС "Про встановлення рамок діяльності Співтовариства в галузі водної політики" (Водної Рамкової директиви). Базовим принципом директиви є визнання району річкового басейну основною гідрографічною одиницею управління водними ресурсами - як цілісного природного гідрографічного об’єкта, який не може обмежуватися адміністративними чи державними кордонами. Управління кожним виділеним річковим басейном здійснюється на основі «Плану управління річковим басейном», який повинен містити аналіз стану басейну та чітку програму заходів для досягнення основної мети – доброго стану водних об’єктів, як поверхневих, так і підземних.

Експертами вже розроблено програму моніторингу вод для першого басейну – річки Сіверський Донець.

Держводагентство торік забезпечило водою 27 населених пунктів, де її не було

Державне агентство водних ресурсів за минулий рік забезпечило водою 27 населених пунктів, де немає водопостачання.

Про це під час публічного звіту в Укрінформі сказала голова Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент агентства.

"Україна є малозабезпеченою водними ресурсами, вони нерівномірно розподілені. Держводагентство здійснює акумуляцію та перерозподіл водних ресурсів відповідно до запитів споживачів. 27 населених пунктів і більше 50 тис. осіб забезпечено водою у тих населених пунктах, де немає води", - зазначила Овчаренко.

Вона також відзвітувала про екологічний стан річок.

"21% скидів - забруднені, не очищені взагалі або очищені недостатньо. Найбільшими забруднювачами є підприємства комунальної сфери. 60% забруднених стічних вод скидаються саме цими підприємствами. Внаслідок цього маємо цвітіння та виснаження річок. Таких забруднювачів нараховується 535", - додала Овчаренко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-