Використання РФ торгівлі зброєю для досягнення геополітичних цілей. Презентація дослідження

Використання РФ торгівлі зброєю для досягнення геополітичних цілей. Презентація дослідження

Укрінформ
20 лютого 12:00 - Презентація дослідження «Використання РФ торгівлі зброєю для досягнення геополітичних цілей» 

Організатор:  Центр оборонних реформ.

Учасники: Олександр Данилюк - співавтор дослідження, керівник Центру оборонних реформ; Денис Гурак - співавтор дослідження, екс-заступник голови державного концерну  «Укроборонпром»; Ігор Галактіонов - співавтор дослідження, журналіст ІА Guildhall; Іван Валюшко -співавтор дослідження,  кандидат політичних наук, військовий експерт; Андрій Старостін - співавтор дослідження,  військовий аналітик; Валентин Бадрак - Центр дослідження армії, конверсії та роззброєнь; Костянтин Машовець - координатор групи "Інформаційний спротив"; Ігор Козій - Інститут євроатлантичного співробітництва;Сергій Шабовта - військовий експерт; Олег Жданов - військовий експерт; Олег Старіков - військовий оглядач; Віктор Плахута - радник комітету ВРУ з питань безпеки та оборони; Юрій Гусєв - заступник міністра оборони 2014-2015 рр.; Гліб Канєвський - голова експертної організації StateWatch.

Коротко. Дослідження є спробою пояснення природи російської гібридної активності на міжнародному ринку зброї, а також важливості України для протидії цим активностям.

Підсумкові матеріали:

РФ використовує торгівлю зброєю для досягнення своїх геополітичних цілей - дослідження

Росія використовує торгівлю зброєю для досягнення геополітичних цілей і вдається до так званих “гібридних операцій” та дискредитації своїх конкурентів на ринку зброї.

Про це заявив під час презентації дослідження "Використання РФ торгівлі зброєю для досягнення геополітичних цілей" керівник Центру оборонних реформ та співавтор дослідження Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Історія використання Російською Федерацією торгівлі зброєю та військовими технологіями для досягнення геополітичних цілей є давньою і це застосовувалось ще в часи Радянського Союзу. Ця практика продовжується, тому коли ми говоримо про стримування Росії на ринках озброєнь, ми насправді говоримо про стримування російського експансіонізму, оскільки ця діяльність - російське військово-технічне співробітництво - має на меті, як ми бачимо з комерційно не вигідних контрактів, досягнення цих (геополітичних — ред.) цілей”, - наголосив Данилюк.

За його словами, для протидії своїм конкурентам на ринку зброї Росія активно вдавалася і вдається до так званих “гібридних операцій” і до дискредитації своїх конкурентів. Для цього активно використовують як засоби масової інформації, так і неурядовий сектор. “Значна частина журналістів, які опікуються цією темою, не мають базових необхідних знань, щоб усвідомлювати природу тих чи інших явищ, через що легко маніпулюються російськими спецслужбами”, - наголосив експерт.

Щодо протидії такій політиці, Данилюк вважає дієвим способом заміщення Росії на ринку зброї іншими країнами. “Санкції не виконали своїх задач зі стримування російського експансіонізму, відтак єдиним дієвим способом стримування цього експансіонізму, на нашу думку, є стратегічне заміщення Російської Федерації як на ринках країн НАТО, так і на ринках країн, що розвиваються, насамперед це стосується Індії, Алжиру”, - наголосив експерт.

Місце Росії на ринку зброї повинні посісти Китай та Україна, вважає Данилюк.

“По суті природним конкурентом для Росії, крім України, є Китай. Якщо говорити про стратегічні інтереси США, то в даному випадку від того, що Китай замістить Російську Федерацію на цих ринках, глобально в їхньому безпековому вимірі нічого не зміниться”, - зазначає керівник Центру оборонних реформ. Україна ж, за словами Данилюка, і так є партнером США.

Презентоване дослідження оприлюднене українською та англійською мовами та містить чотири розділи, де аналізується роль торгівлі зброєю в геополітиці Російської Федерації ще з часів Радянського Союзу. Зокрема, в дослідженні йдеться про змагання СРСР та США за вплив на пост-колоніальні країни та гібридні операції Радянського Союзу, про боротьбу РФ за ринки озброєнь після розвалу СРСР, торгівлю зброєю після анексії Криму та агресії на Донбасі. Окремий розділ дослідження присвячено ролі українського оборонно-промислового комплексу у протидії російському домінуванню на ринку пострадянських озброєнь.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-