Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки

Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки

Укрінформ
13 лютого 11:00 - Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки напередодні президентських виборів

Організатор:  Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

До участі запрошені: Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Петро Бурковський - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень; Валентин Краснопьоров - координатор руху «Сильні громади»; Сергій Шаповалов - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олександр Клюжев – аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Питання до обговорення:

Компроміси і «червоні лінії» на шляху до припинення російської агресії та відновлення суверенітету над окупованими територіями Донбасу: динаміка громадської думки 2017-2018 рр.

Ставлення до збройного конфлікту та різних варіантів мирного врегулювання: регіональні особливості та думка мешканців Донбасу.

Президентські вибори: яким чином політична боротьба вплине на перспективи досягнення миру на Донбасі.

Підсумкові матеріали:

На компроміси заради миру на Донбасі згодні 70% українців, проте лише 16% - на будь-які - опитування

Готові йти на компроміси для досягнення миру на Донбасі 70% громадян України, проте лише 16% згодні на будь-які компроміси.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, які оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Сергій Шаповалов.

"Згідно з опитуванням, майже 70% громадян України погоджуються, що заради миру на Донбасі варто йти на компроміси з Росією та самопроголошеними "республіками", проте лише 16% згодні на будь-які компроміси. Силовий варіант розв’язання конфлікту підтримують 17% опитаних. Серед мешканців Донбасу - 46% готові йти на будь-які компроміси заради миру. Варіант силового вирішення конфлікту підтримує 10% мешканців Донбасу", - йдеться у дослідженні.

Водночас, як свідчать результати опитування, українці вважають неприйнятними більшість можливих компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями. Найменш прийнятними для українців, у тому числі мешканців Донбасу, є проведення виборів на умовах бойовиків, амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ та формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників.

Для мешканців Донбасу, Півдня та Сходу України є прийнятним надання ОРДЛО «особливого статусу», надання російській мові статусу державної, ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України і відновлення шляхів сполучення і торгівлі з окупованими територіями.

Введення миротворчих сил ООН на окуповані території найбільше підтримують у Західному (73%) та Центральному (66%) регіонах. Такий варіант підтримує також половина мешканців Півдня та 23% опитаних на Сході України. На Донбасі введення миротворців ООН підтримує третина мешканців. Як свідчать результати опитування, у разі введення миротворчих сил більшість громадян погоджуються, що миротворці мають розташовуватися на всіх окупованих територіях аж до кордону з Росією, а не лише на лінії зіткнення.

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було питано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитувння фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів. Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%. Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Переважна більшість українців вважає, що триває війна між Росією і Україною - опитування

Більше 70% українців поділяють думку, що нині триває війна між Росією і Україною.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, які оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Сергій Шаповалов.

Згідно з результатами опитування, 72% громадян України поділяють думку, що зараз триває війна Росії з Україною. Найбільш поширений такий погляд у Західному (91%) та Центральному (79%) регіонах. На Півдні так вважають 62% опитаних, на Сході - 47%. На підконтрольній Україні території Донбасу погляди мешканців регіону розділилися практично навпіл – 39% вважають, що сьогодні триває війна Росії з Україною, а 40% – що ні.

Водночас, майже половина мешканців Донбасу (49%) вважають Росію стороною конфлікту на Сході України. 27% опитаних не згодні з такою думкою, ще 24% респондентів не відповіли на запитання. При цьому третина жителів Донбасу переконана, що Росія постачає зброю «ДНР» та «ЛНР», ще 27% опитаних мешканців Донбасу вважають, що Росія контролює усі політичні та військові дії самопроголошених республік, 23% певні, що російська армія воює на боці самопроголошених республік. 24% респондентів Луганщини та Донеччини відзначили гуманітарну допомогу Росії Донбасу.

Згідно з опитуванням, головними джерелами інформації про події на Донбасі для 63% мешканців цього регіону слугують українські телеканали, 47% опитаних користуються інтернет-джерелами. 41% респондентів з Донбасу дізнаються інформацію про події в регіоні від родичів, друзів та знайомих. Майже третина (29%) для цього використовує соціальні мережі. Російськими телеканалами користуються 16% громадян, ще близько 15% отримують інформацію з місцевої преси.

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми Ukrainian Sociology Service) протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

45% жителів Донбасу вважає неприйнятною повну амністію бойовиків заради припинення війни - опитування

45% жителів Донбасу вважають неприйнятним надання повної амністії усім учасникам бойових дій проти українських військ заради припинення війни на сході України.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, які були оприлюднені на прес-конференції в Укрінформі в середу.

45,4% опитаних жителів Донбасу вважають неприйнятним для припинення війни на Донбасі повну амністію для всіх учасників бойових дій проти українських військ.

Також вважають неприйнятним такий варіант 41% жителів Сходу загалом, 53, 9% жителів Півдня, 68,4% Ценральної України. Найвищий рівень несприйняття такого варіанту розвитку подій - на Західній Україні (69,8% опитаних).

При цьому відповідь "важко відповісти" щодо питання надання повної амністії бойовикам ОРДЛО обрали 27,7% жителів Донбасу, 32,1 - Східна Україна, 28,6% - Південь України, 20,4% - Центральна, 22,8% - Західна Україна.

Разом з тим заради припинення війни готові підтримати припинення блокади шляхів сполучення та відновлення торгівлі з ОРДЛО 62% опитаних жителів Донбасу, 48,4% Східної України, 25,3% Півдня України, 21% жителів Центральної України та 13,3% - опитаних жителів Західної України.

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом "Демократичні ініціативи»" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р.

Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Третина українців вважає міжнародний тиск на РФ одним з найефективніших заходів для досягнення миру на Донбасі - опитування

Третина громадян України вважає, що міжнародний тиск на Росію є одним з найбільш ефективних заходів для досягнення миру на Донбасі.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, оприлюднені на прес-конференції в Укрінформі у середу.

Так, згідно з результатами опитування, 32% українців вбачають міжнародний тиск на Росію одним з найбільш ефективних заходів для досягнення миру. Ще третина громадян вважають, що відновлення нормального життя на звільнених територіях Донбасу допоможе досягнути миру.

При цьому майже половина (48%) жителів Донбасу вважає основним і фактично безальтернативним шляхом встановлення миру “відбудова нормального життя на контрольованих Україною територіях”. Серед них 18% розглядають тиск на Росію у вигляді санкцій як необхідний крок до миру. Як свідчать результати опитування, 24% жителів Донбасу більше віддають перевагу таким заходам, як надання окупованим територіям «особливого статусу» в межах України, 19% підтримують надання російській мові статусу державної. За даними дослідження, жителі регіону також частіше, ніж громадяни України загалом, вважають доречними такі заходи соціально-гуманітарного характеру, як спрощення перетину лінії розмежування, соціальні виплати жителям окупованих територій та торгівлю з цими територіями.

Майже 50% жителів Донбасу та решти регіонів України віддають перевагу поверненню окупованих територій на довоєнних умовах. Як свідчать результати опитування, ще близько 20% громадян України і 28% жителів Донбасу бачать окуповані території у складі України, але більш самостійними від центрального уряду. Зазначається, що незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії не підтримують ані на Донбасі, ані загалом в Україні. Лише 1,7% жителів Донбасу хотіли би бачити так звані «ДНР» та «ЛНР» незалежними державами і ще 1,6% – у складі Росії. Водночас 25% жителів регіону вірять у повернення окупованих територій протягом найближчих п’яти років, ще 25% – у віддаленій перспективі, а 17% взагалі вважають неможливим повернення ОРДЛО до України.

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%. Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-