Державна реєстрація помісної церкви та реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії

Державна реєстрація помісної церкви та реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії

Укрінформ
1 лютого 13:00 - Державна реєстрація помісної церкви та реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Андрій Юраш - директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України; Іван Папаяні - начальник Відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Міністерства культури України.

Підсумкові матеріали:

Навколо теми реєстрації помісної церкви відбувається багато маніпуляцій - Юраш

Навколо інформації про реєстрацію Київської митрополії Православної церкви України з'являється багато маніпуляцій.

Про це директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Коли було офіційно повідомлено про реєстрацію адміністративного центру нової помісної автокефальної православної української церкви, почалися з подачі, мабуть, абсолютно свідомої хибні тлумачення і певних конкретних дій, які були пов'язані з реєстраційною дією, ну і взагалі усім контекстом", - сказав Юраш.

Як приклад він навів заяву відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, де реєстрацію назвали "рейдерством", оскільки вважають, що назва Київська митрополія Української православної церкви закріплена за ними.

“Один з відповідальних працівників Української православної церкви Московського патріархату, який поки що так називається, заявив, що було зареєстровано абсолютно тотожну за своєю назвою релігійну організацію. І от у цьому тлумаченні одразу виникає запитання - чи це просто незнання фактів, чи свідоме уведення в оману української та міжнародної громадськості", - сказав Юраш.

За його словами, нині деякі “спеціалісти” обирають окремі факти, витягують їх з контексту та з ідеологічних провокаційних міркувань подаються як реалії.

“Наша головна мета - подати спокійно усю сукупність фактів з першоджерела усім зацікавленим сторонам, щоб було зрозуміло, що відбулося”, - сказав Юраш.

Як відомо, Київська митрополія Православної церкви України була зареєстрована 30 січня.

Як повідомляв Укрінформ, під час Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року предстоятелем Православної церкви України було обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія. 6 січня він отримав Томос про автокефалію Православної церкви України з рук Вселенського патріарха Варфоломія.

Церемонія інтронізації Предстоятеля Православної церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбудеться 3 лютого в Софійському соборі в Києві.

У Мінкульті заявили, що незабаром реєстрація релігійних громад працюватиме за принципом “єдиного вікна”

У Міністерстві культури повідомили, що вже найближчим часом запрацює механізм “єдиного вікна”, який спростить процедуру реєстрації релігійних організацій.

Про це під час брифінгу на тему “Державна реєстрація помісної церкви та реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії” в Укрінформі повідомив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

“Ми постійно чули прохання від релігійних організацій, і вони це прохання передавали до міжнародних організацій, щоб в Україні була запроваджена уніфікована, універсальна система реєстрації. Тепер законодавство уніфікує процедуру реєстрації, законодавство чітко це описує. Отже, тепер нарікань про те, що українська держава не виконала своїх зобов'язань по створенню прозорої, чіткої і вичерпної системи реєстрації бути не може”, - зазначив він.

За його словами, релігійні організації багато років добивалися, щоб в Україні була спрощена процедура реєстрації релігійних організацій, яка б відбувалася за принципом “єдиного вікна”.

“З 2004 року реєстрація в Україні релігійних організацій відбувалася у два етапи, спочатку реєстрація статуту, потім внесення до реєстру на основі вже зареєстрованого статуту. По-перше, для релігійних організацій потрібні були додаткові зусилля і додаткові кошти. Тепер держава повністю бере на себе відповідальність за одноразове і швидке проходження цієї процедури. Таким чином, Українська держава йде на зустріч побажанням релігійних організацій, вона намагається якнайповніше вирішувати всі ті об'єктивні проблеми, які є”, - зазначив він.

Водночас Юраш повідомив, що наразі Міністерство юстиції спільно працює з обласними державними адміністраціями для спрощення цієї процедури.

“Міністерство юстиції зараз розробляє схему дещо спрощеного надання прав державному реєстратору з боку обласних державних адміністрацій, які займаються питанням релігії. Тому я думаю, що це два-три тижні максимум, для того щоб почала діяти ця система. Тобто, ми для себе ставимо такі рамки започаткування вже дієвої системи”, - підкреслив він.

Крім цього, він додав, що на сьогодні вже є майже 200 звернень від релігійних організацій, релігійних громад, які потребують перереєстрації у зв'язку зі зміною юрисдикційної приналежності.

“За даними обласних державних адміністрацій, така ж або у два чи в три рази більша кількість релігійних громад вже готуються, і в тій чи іншій формі намагаються вже організувати цей перехід. Ми бачимо, що це сотні релігійних громад, тому треба якнайшвидше створити можливості для реалізації їх конституційних прав”, - наголосив він.

Як зазначив начальник Відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Міністерства культури України Іван Папаяні, найближчим часом жодних проблем у релігійних організацій щодо подання реєстрації і внесення в реєстр не буде. Це “єдине вікно” запрацює досить швидко.

“Зараз Департамент у справах релігій активно веде співпрацю з Міністерством юстиції України, з державним підприємством “Національні інформаційні системи” для того, щоб ці питання були швидко вирішені, для того, щоб співробітники департаменту і обласних державних адміністрацій набули право працювати в Єдиному державному реєстрі і вносити туди відповідну інформацію”, - зазначив він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-