Право на навчання рідною мовою. Центральноєвропейська традиція і приклад Закарпаття: Презентація видання

Право на навчання рідною мовою. Центральноєвропейська традиція і приклад Закарпаття: Презентація видання

Укрінформ
5 лютого 11:00 - Право на навчання рідною мовою. Центральноєвропейська традиція і приклад Закарпаття

Організатор: Василь Брензович.

Учасники: Василь Брензович - народний депутат України; Михайло Товт - кандидат юридичних наук; Степан Черничко - доктор філологічних наук; Іван Попеску - голова Міжрегіонального об'єднання «Румунська спільнота України»; Ауріка Божеску  - відповідальний секретар Міжрегіонального об'єднання «Румунська спільнота України».

Довідково. Видання містить фрагменти законів, що регулюють право на навчання рідною мовою у практиці держав, до яких територія сучасного Закарпаття входила від 1867 року до часу проголошення незалежності України. Цитуються також законодавчі акти суверенної України, якими надавалося право представникам національних меншин на навчання рідною мовою.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували посібник про право навчання рідною мовою в Україні та країнах-сусідах

В Україні вийшло друком науково-інформаційне видання «Право на навчання рідною мовою. Центральноєвропейська традиція і приклад Закарпаття».

Презентація відбулася у прес-центрі Укрінформу.

“У виданні доводиться традиційність, сталість і обов'язкова правомірність створення законодавчих підстав для реалізації права національними меншинами на одержання освіти рідною мовою на всіх рівнях і у всіх формах освітнього процесу”, - розповів організатор презентації народний депутат України від фракції БПП Василь Брензович.

Авторами видання виступили доктор філологічних наук Степан Черничко та кандидат юридичних наук Михайло Товт.

У виданні на 60-ти сторінках міститься інформація про законодавче врегулювання навчання рідною мовою в історичній ретроспективі в Угорському королівстві, Чехословацькій Республіці та Радянському Союзі, а також в Україні за часів незалежності.

Автори видання узагальнили і систематизували інформацію про законодавче регулювання навчання рідною мовою на сучасному етапі у Словаччині, Угорщині та Румунії.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-