Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018. Презентація дослідження

Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018. Презентація дослідження

Укрінформ
12 лютого 10:00 Презентація - Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018» 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Спікер: Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики України.

Коротко. «Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018» - це збірник фейків російської пропаганди, спрямованих на підрив територіальної цілісності України та її дискредитацію на міжнародній арені. Вона структурована у вигляді набору «серіалів» (наративів) з декількома «сезонами» (піднаративами) в кожному, які показують послідовне використання одних і тих самих тем російськими пропагандистами протягом 2014-2018 років.

У «Білій книзі» авторський колектив міністерства показав, які теми найбільш часто використовувалися в інформаційних атаках на Україну, яким чином вони розгорталися та якими каналами поширювалася дезінформація.

Підсумкові матеріали:

Виданий МІП збірник російських фейків допоможе і в майбутньому боротися з кремлівською пропагандою - журналіст

Виданий Міністерством інформаційної політики збірник фейків російської пропаганди «Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018» допоможе і майбутнім поколінням боротися з кремлівською пропагандою.

Таку думку висловив на презентації відповідного збірника в Укрінформі журналіст Олександр Демченко, який брав участь у його підготовці.

“Це проект був зроблений для прийдешніх поколінь, для людей, які будуть стикатись із російсько-інформаційною агресією впродовж наступних 10-20-100 років. Тому що люди, які будуть далі реагувати на інформаційні повідомленні зі сторони РФ, матимуть для себе перелік технологій. Бо ця книга - це технології, які були змодельовані протягом останніх п’яти років”, - сказав він.

Демченко додав, що ця книга для журналістів, профільних міністерств, зокрема МЗС, та силових відомств. “Для тих, хто буде надалі боротись із російською пропагандою”, - підкреслив він.

Як приклад Демченко навів тему про зв’язки ІДІЛ та України, яку розкручує російська пропаганда. Зокрема, французька сенаторка після теракту у Брюсселі заявила, що їй нібито спецслужби повідомили, що на території України є табори ІДІЛ і що з цих таборів бойовики йдуть до Європи вчиняти теракти. Також РФ намагається переконати, що українська зброя перебуває у Сирії, в руках ІДІЛ. Тому для того, щоб світ знав про ці фейки, і видана відповідний збірник, зауважив Демченко.

Водночас він відзначив, що російські фейки “вдосконалюються” і треба бути напоготові. “У нас вже буде база даних, яка допоможе журналістам у роботі з розкриття фейків РФ”, - додав він.

У свою чергу заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін висловив сподівання, що коли люди “побачать в одному реченні ІДІЛ і Україна, вони, можливо, згадають цю книгу”.

Як повідомлялося, «Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018» - це збірник фейків російської пропаганди, спрямованих на підрив територіальної цілісності України та її дискредитацію на міжнародній арені. Вона структурована у вигляді набору «серіалів» з декількома «сезонами» в кожному, які показують послідовне використання одних і тих самих тем російськими пропагандистами протягом 2014-2018 років.

У «Білій книзі» авторський колектив МІП показав, які теми найбільш часто використовувалися в інформаційних атаках на Україну, яким чином вони розгорталися та якими каналами поширювалася дезінформація.

У книзі розглянуто основні фейкові теми, які автори називають "серіал", а "сезони" - це конкретні фейкові кампанії.

Таких "серіалів" у виданні описано 10: "Кишеньковий ІДІЛ", "Злочини ЗСУ та Мінські домовленості", "Рейс МН-17: від Карлоса - до російського "Бука", "Невидимі підрозділи західних країн в Україні", "Бій за ЄС", "Кримська інформаційна війна", "У пошуках української зброї", "Міжнародні суди та брехня Кремля", "Україна - "Failed state" та "Шизофренія окупанта: між Зоряном та Шкіряком".

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-