Презентація результатів мистецьких конкурсів

Презентація результатів мистецьких конкурсів

Укрінформ
31 січня 11:00 - Висвітлення подій на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь

Організатор: Міністерство  інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Валентина Самар - головна редакторка Інформаційної агенції «Центр Журналістських Розслідувань»; Тетяна Курманова - журналіст, ведуча «Громадське радіо»; Ібрагім Сулейманов - голова «ККСЦ» Куреш», голова Херсонського міського Меджлісу, автор та ведучий «Радіо Куреш»; Рустем Халілов - представник QHA media; Ірина Шевчук - представник  QHA media.

Довідково. Міністерство інформаційної політики України у 2018 році провело низку мистецьких конкурсів на тему «Висвітлення подій на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь» учасниками та переможцями яких стали представники засобів масової інформації. За результатами конкурсів забезпечено виготовлення та ротація більш ніж 45 відеопрограм, 90 радіопрограм, циклу статей, які будуть презентовані авторами.

Підсумкові матеріали:

Мінінформполітики разом з журналістами презентувало результати мистецьких конкурсів про Крим

Журналісти, які брали участь в організованих торік Міністерством інформаційної політики України мистецьких конкурсах на тему «Висвітлення подій на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь», виготовили більш ніж 45 відеопрограм, 90 радіопрограм та цикли статей про півострів.

Про це повідомив керівник сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Мінінформполітики Віктор Литвинов на прес-конференції в Укрінформі.

“Я хочу наголосити, що усі матеріали - це не “зроблене у стіл”, вони не лежать на дисках у сейфі Міністерства, не припадають пилом. Усі роботи журналістів знаходяться в ефірі, ротуються, усе це донесене до аудиторії”, - сказав Литвинов.

За його словами, у другій половині 2018 року МІП провело три конкурси щодо висвітлення подій на тимчасово окупованих територіях. Учасниками та переможцями стали представники засобів масової інформації.

Голова "Кримськотатарського культурно-спортивного центру (ККСЦ) "Куреш", голова Херсонського міського Меджлісу, автор та ведучий "Радіо Куреш" Ібрагім Сулейманов вважає, що поступово висвітлення теми Криму у ЗМІ відходить на другий план. “Якщо пригадати 2014 та 2015 роки, тема Криму посідала значне місце в інформаційному просторі України, а зараз, на жаль, її майже немає. Тому дуже добре, що Міністерство інформаційної політики провело ці конкурси. Дуже багато хто з чиновників та пересічних громадян чомусь не розуміє важливості інформаційного забезпечення того, що відбувається на окупованих територіях. Але інформація має велике значення”, - сказав він.

Саме тому, додав Сулейманов, "Радіо Куреш" зробило серію програм, присвячених півострову. Перший цикл складається з 10 програм під назвою “Кримська зона”. У студію запрошували експертів та обговорювали актуальні питання та проблеми. Другий цикл з 12 програм “Це ваше право”, де фахівці з юриспруденції надавали поради про те, як діяти у тій чи іншій ситуації мешканцям Криму та тимчасово переміщеним особам. Було дві програми “Жорна часу” про невідомі сторінки життя кримських татар, які варті суспільної уваги.

Головний редактор інформаційної агенції "Центр журналістських розслідувань" Валентина Самар зазначила, що разом із правозахисниками було проведено кілька цікавих розслідувань. Зібрані матеріали можуть бути використані згодом у суді, правоохоронними органами - для підготовки баз даних для передачі повідомлень у міжнародний кримінальний суд чи в інші міжнародні суди, а також для розслідування, які згодом будуть направлені у національні суди. “Ми зробили реконструкцію подій і говоримо про те, що ще не говорилося у мас-медіа та дослідженнях, про те, що відбувалося у Криму. Ми почали з Севастополя і можемо сказати, що вся хронологія, яка приводилася досі, є некоректною. Треба починати з грудня 2013 року, бо загони самооборони Севастополя, за спинами яких стояла армія Путіна, почали формуватися ще у часи Майдану, а вірніше Антимайдану”, - сказала вона. На основі зібраних фактів зроблено спецпроект “Шуцмани Путіна”.

За словами представника QHA media Рустема Халілова, QHA також втілив у життя кілька проектів. Зокрема, зроблено серію матеріалів про утиски активістів на півострові. Наприклад, про справу 26 лютого (кримінальне провадження “влади” окупованого Криму щодо масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року біля стін Верховної ради Криму — ред.), справу Олександра Кольченка, Володимира Балуха і так званих "українських диверсантів", справу Ервіна Ібрагімова та інші насильницькі зникнення у Криму, справу Миколи Семени, закриття телеканалу ATR, сайтів та інші випадки інформаційної "зачистки" Криму. “Мета — привернути увагу міжнародної спільноти до питань переслідування на півострові. Цікаво, структуровано та зрозуміло розповісти глядачам про них”, - сказав він.

Також зроблений проект “Було — стало” . Йдеться про 15 матеріалів, у яких показане життя на півострові до та після окупації Російською Федерацією.

“Представляємо проект "Півострів та материк — очима очевидців. Це серія з 6 підкастів, які розповідають історію жителів Криму, що подорожують на материкову Україну або навпаки з певною метою. І саме ця мета визначала тематику підкастів. Кожен тривалістю 45 хвилин розповідає про три історії кримчан. Журналісти, які долучалися до цього проекту, ніби ставали супроводжуючими, тобто не втручалися у природній процес подій, а тільки фіксували те, що відбувається”, - розповідає представник QHA media Ірина Шевчук.

Журналіст та ведуча "Громадського радіо" Тетяна Курманова запевнила, що радіо постійно піднімає у свої ефірах кримські теми, розповідає про події на окупованих територіях. У грудні було зроблено 48-годинну серію програм про те, що відбувається у Криму. Це щоденний півгодинний інформаційний дайджест, а у вихідні — це були годинні програми про затримання, катування, порушення прав людини у Криму та усі ті злочини, які коять там. “Завдяки тому, що ми співпрацювали з радіо “Крим.реалії”, ці програми змогли почути безпосередньо мешканці Криму, а також на окупованих територіях на Сході України”, - додала вона.

Учасники прес-конференції не збираються зупинятися. І вони вже мають плани та проекти, які дозволять підтримати тему Криму, доносити інформацію про ситуацію там до якомога ширшого кола аудиторії. Вони запрошують усіх українських журналістів до співпраці.

У Мінінформполітики планують і цього року провести конкурси заради висвітлення подій на тимчасово окупованих Росією українських територіях, бо вважають, що конкурси минулого року дали позитивний результат.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-