Сто років Національній академії  наук України

Сто років Національній академії наук України

Укрінформ
7 грудня 11:00 - Національна академія наук України - 100 років

Організатор: Національна академія наук України.

Учасники: Антон Наумовець - перший віце-президент НАН України, голова Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України академік; Сергій Пирожков - віце-президент НАН України, голова Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України академік; Олексій Онищенко - радник Президії НАН України академік; Олексій Ясь - провідний науковий співробітник відділу української історіографії Інституту історії України НАН України доктор історичних наук;  Віктор Степаненко - головний науковий співробітник відділу історії та теорії соціології Інституту соціології НАН України доктор соціологічних наук; Вячеслав Кошечко - віце-президент НАН України.

Коротко. Учасники прес-конференції розкажуть про сучасний стан та  історію НАН України, а також поділяться  здобутками  академії.

Підсумкові матеріали:

НАН України відзначає 100-річчя з сотнями наукових відкриттів і розробок

Національна академія наук України відзначає 100-річчя свого заснування.

З нагоди ювілею про сотні всесвітньовідомих наукових відкриттів і досліджень та плани на майбутнє розповіли у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі керівники і співробітники Академії.

Перший віце-президент НАН України Антон Наумовець, зокрема, нагадав головні історичні віхи розвитку Національної академії наук з часу заснування гетьманом Скоропадським, найвизначніші наукові досягнення у різних галузях, які принесли світову славу їх винахідникам і розробникам, а також згадав провідних науковців і вчених, які в різні часи очолювали і працювали в Академії. 

"Першопочатківцями нашої Академії безумовно були Володимир Вернадський і Микола Василенко, а далі НАН очолювали і працювали там такі відомі науковці зі світовим ім'ям як Олександр Богомолець, Олександр Палладін, Борис Патон. Останній очолює Академію наук і досі", - сказав Наумовець.

Він зауважив, що серед видатних науковців НАН в різні часи були - знаний на весь світ батько теоретичної механіки Степан Тимошенко, український математик, вчитель майбутніх конструкторів ракетної та космічної техніки Архипа Люльки, Сергія Корольова та Володимира Челомея Михайло Кравчук,  український мікробіолог і епідеміолог Данило Заболотний, всесвітньо відомий вчений у галузі зварювальних процесів і мостобудування Євген Патон, відомий фахівець у галузі вивчення структури напівпровідників методами рентгенівської діагностики Володимир Мачулін та інші провідні академіки, професори, доктори та кандидати наук, без винаходів та досліджень яких неможливо уявити розвиток української науки. 

І головним досягненням НАН України, за словами Наумовця, є те, що Академія і досі зберегла себе в активному стані, залишається центром інновацій міжнародного рівня і гідно забезпечує державу новими досягненнями. 

Він також зазначив, що нині провідні вчені НАН України працюють над новітніми науковими розробками в таких сферах як екологія, медицина, селекціонування, електрозварювання, біологія та хімія. Крім цього, останнім часом науковці Академії доклали чимало зусиль задля розробки нових проектів і технологій у військово-оборонній сфері. З цією метою було розроблено спеціальну програму і чимало нових розробок вчених НАНУ уже впроваджено у практику.

НАНУ веде свою історію з листопада 1918 року, коли відбулися установчі збори Української академії наук. Її першим президентом став Володимир Вернадський. З 1962 року НАНУ очолює Борис Патон.

Назва академія змінювалося кілька разів. У 1918-1921 роках вона була Українською академією наук, у 1921-1936 рр. - Всеукраїнською академією наук, у 1936-1991 рр. - Академією наук Української РСР, у 1991-1993 рр. - Академією наук України, а з 1994 року отримала нинішню назву. 

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-