Творімо добро разом: соціальний захист осіб з  інвалідністю

Творімо добро разом: соціальний захист осіб з інвалідністю

Укрінформ
5 грудня 11:00 - Творімо добро разом

Організатор: Київський міський центр зайнятості.

До участі запрошені: Анна Тетервачук - начальник відділення професійної реабілітації,  Київський міський центр соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (КМДА); Олександр Родін  -  директор, Київське міське товариство інвалідів «Аліса»; Валентина Штукерт  - Комунальне підприємство  «Київпастранс»; Руслана Павловська - головний лікар,  експерт , Київський міський центр медико-соціальної експертизи; Михайло Левицький  -  голова Київської організації УТОГ; Михайло Новосецький  - голова правління Київської міської організації УТОС; Марія Гирилович  - фахівець по роботі з незрячими Київської міської організації УТОС; Олександр Овдій  - директор департаменту по кадрах, КП «Київський метрополітен»; Олена Дудіна - фахівець із соціальної роботи,  підприємство об'єднання громадян «Перспектива» Всеукраїнської громадської організації "Асоціація  інвалідів- спинальників України"; Дмитро Тьокін -  директор Департаменту управління персоналу ПРАТ «АК «Київводоканал»; Денис Клявін  - заступник начальника управління по роботі з мешканцями багатоквартирних будинків розрахункового департаменту,  ПРАТ «АК «Київводоканал»; Валентина Усольцева -  Київське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів; представники регіональної філії «Південно-західна залізниця» ПАТ «Українська  залізниця».

Коротко. Мета заходу -  напрацювання спільних пропозицій до законодавчої бази стосовно соціального захисту та соціальної, професійної та трудової реабілітації осіб з інвалідністю.

Учасники «круглого столу» обговорять реалії та перспективи реалізації нормативно-правової бази, вироблять   спільні пропозиції щодо її покращення, зокрема:

-окремих статей Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю  в Україні» від 21.03.91 р. №876 - XII;

- «Порядку надання дотацій роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів та створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 р. №1836.

Підсумкові матеріали:

Питання працевлаштування і трудової зайнятості є одним з головних питань у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю

Питання працевлаштування і трудової зайнятості є одним з головних питань у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю, оскільки це дає їм змогу інтегруватися у суспільство та залучитися до системи соціально-економічних відносин.

На цьому у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "Творімо добро разом», який присвячений Міжнародному дню осіб з інвалідністю, наголосив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

«В Україні інтеграція осіб з інвалідністю у суспільні відносини є однією з гострих соціальних проблем, вирішення якої вимагає дієвих заходів щодо їх реабілітації та більш активного і дієвого залучення органів влади, соціальних партнерів, громадських організацій  та всіх зацікавлених сторін до вирішення проблем цієї категорії населення», - сказав Білич.

Він зазначив, що служба зайнятості активно займається працевлаштуванням людей з інвалідністю та адаптацією їх на ринку праці. Так, у поточному  році з 1278 безробітних осіб з інвалідністю працевлаштовано 357, з них 11 учасників АТО, а також 11 осіб започаткували власну справу.

Білич підкреслив, що цьогоріч зросла кількість роботодавців, які готові працевлаштувати осіб з інвалідністю. Однак, за його словами, не всі підприємства мають змогу працевлаштувати таку категорію осіб.

Зокрема, з початку року столичні роботодавці надали міській службі зайнятості майже 4,6 тисячі вакансій в рахунок нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. На сьогодні кількість вакансій, на які могли бути працевлаштовані особи з інвалідністю становить 1,4 тисячі одиниць.

«З першого погляду, вакансій для працевлаштування осіб з інвалідністю достатньо, але значна частка вільних робочих місць (вакантних посад) залишається незаповненою через невідповідність вакансій професійно-кваліфікаційному рівню безробітних з інвалідністю, які перебувають на обліку в столичній службі зайнятості. Як правило, пропонуються робочі місця, що потребують низької кваліфікації з невисокою заробітною платою та важкими умовами праці», - додав він.

Як зазначила начальник відділення професійної реабілітації Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (КМДА) Анна Тетервачук, у Києві функціонує міська програма «Турбота», яка спрямована на підтримку осіб з інвалідністю.

«Основна робота нашого центру зорієнтована саме на надання людям з інвалідністю соціальної, професійної та трудової реабілітації. Ми проводимо семінари, тренінги, групові заняття з метою сприяння у працевлаштуванні таких категорій. Також ми тісно співпрацюємо з центром зайнятості у цьому напрямку. Чисельність осіб з інвалідністю з кожним роком зростає, це сумна статистика. Більша частина тих осіб, які отримали інвалідність – люди працездатного віку, і тому питання працевлаштування є досить актуальними», - зауважила вона.

Крім цього, заступник директора Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Валентина Усольцева наголосила, що на сьогодні не повною мірою підприємствами виконується норматив на працевлаштування людей з інвалідністю.

У роботі круглого столу взяли участь  Комунальне підприємство «Київпастранс»; Київський міський центр медико-соціальної експертизи; Київська організація УТОГ;  Київська міська організація УТОС; підприємство об'єднання громадян «Перспектива» Всеукраїнської громадської організації «Асоціація  інвалідів-спинальників Україн»; Департамент управління персоналу ПРАТ «АК «Київводоканал» та інші.

Учасники круглого столу обговорили реалії та перспективи реалізації нормативно-правової бази та вирішили напрацювати спільні пропозиції щодо її покращення.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-