«Крим і Південь України - простір культури»: демонстрація відео

«Крим і Південь України - простір культури»: демонстрація відео

Укрінформ
29 листопада 14:00 - Демонстрація презентаційних відео, створених у рамках проекту «Крим і Південь України - простір культури»

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; Кримський інститут стратегічних досліджень; агентство QHA - «Кримські новини»; Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш».

Учасники: Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України;  Айдер Рустамов – муфтій Духовного управління мусульман АР Крим;  Віктор Литвінов  - завідувач Сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України;  Анастасія Політіко - начальник відділу комунікацій та зв'язків з громадськістю Українського культурного фонду;  Арсен Жумаділов - голова правління Кримського інституту стратегічних досліджень (м. Київ), керівник проекту; Рустем Халілов – головний редактор агентства «QHA» («Кримські новини»);  Ібрагім Сулейманов – керівник Благодійної організації «Куреш» (м. Херсон);  Галина Джикаєва – режисер проекту;  Ахмеді-Ернес Сарихаліл – виконавчий продюсер проекту; Володимир Кушніренко – науковий консультант проекту, автор сценарію; Ірина Шевчук – співавтор сценарію.

Програма заходу:

14.00-15.40 - демонстрація презентаційних відео, виступи членів творчої команди;

15.40-16.20 -  кава-брейк;

16:20-18.00 – «круглий» стіл на тему:  «Нові наративи про Південь України».

Коротко. Проект «Крим і Південь України - простір культур» включає створення циклу радіоефірів «10 міфів про Південну Україну» та відеороликів «Недике поле». Відеоролики мають формат короткого опису майбутніх фільмів, трейлерів до фільмів та тізерів, де в документально-ігровому жанрі демонструються історико-культурні пласти Півдня України.

Нагадаємо, що протягом останніх двох місяців історики, культурологи, краєзнавці порушували питання необхідності перегляду уявлень, усталених у суспільстві, про цей регіон України у межах циклу радіопередач «10 міфів про Південну Україну».

Довідково. Проект спрямований на формування нового розуміння історії Південної України як простору, де народжувались народи, створювались держави та розвивались цивілізації. Це розуміння покликане зруйнувати міф про «Новоросію» - штучно нав'язаний соціальний конструкт, який наразі використовується у пропагандистських цілях з метою дестабілізації ситуації в країні і експансії «русского мира».

Підсумкові матеріали:

Проект про Крим і Південь України як єдиний культурний простір презентовано в Укрінформі

Метою проекту "Крим і Південь України - простір культур" є розвінчання політичного міфу про "Новоросію", використовуваного Росією як ідеологеми в процесах експансії "русского мира" і дестабілізації ситуації в Україні.

Про це в четвер в Укрінформі на презентації даного культурного проекту сказав його керівник, голова правління Кримського інституту стратегічних досліджень Арсен Жумаділов.

"Культурний проект "Крим і Південь України - простір культури "спрямований на формування об'єктивного розуміння історії Півдня України як простору, де з давніх часів формувалися держави і розвивалися цивілізації. Мета проекту - розвінчання політичного міфу про "Новоросію", як кон'юнктурно ідеалізованого образу, використовуваного як ідеологеми в процесах експансії "русского мира" і дестабілізації ситуації в Україні", - сказав Жумаділов.

На його думку, проект дозволить по-новому поглянути на історію України, "щоб посилити державу, інтегрувати всі її регіони в новий український конструкт і сучасне розуміння того, що є Україна".

Все це, вважає керівник культурного проекту, можливо через зміну мислення українців за рахунок вивчення більш давніх пластів культури і історії українських земель, які є сьогодні частиною сучасної України.

"Можливо, ті імена і ті історичні типажі, які звучать і проходять в рамках цього проекту, незвичайні для багатьох, але це - теж наша Україна, це наша земля", - наголосив співрозмовник.

В ході заходу було продемонстровано презентаційне відео (режисер Галина Джикаєва), що розповідає про історичних особистостей, які жили на території сучасної України з ІХ по XVIII століття, і що розкриває особливості взаємин Запорізької Січі, Кримського ханства, Хазарського каганату та інших держав, які в різний час існували в українському Причорномор'ї.

За словами Жумаділова, проект популяризується в Інтернеті і не тільки.

"Ми проводитимемо заходи культурно-просвітницького характеру, і вже є попередні домовленості з КМДА, з адміністраціями південних регіонів України, щоб якомога більшій кількості людей, в тому числі лідерам, які формують смисли, які намагаються сьогодні зміцнити державність на всіх землях України, показати цей важливий для роботи матеріал", - сказав в коментарі кореспондентові Укрінформу Жумаділов.

Він наголосив, що роботу над проектом буде продовжено.

"Всі відзняті нами 12 відеоматеріалів займають за часом хвилин 30. Це короткі історичні нариси та ескізи, розраховані на те, щоб змусити задуматися, "зачепити", викликати інтерес у людей. Якщо інтерес з'явиться, ми продовжимо роботу в цьому напрямку", - зазначив Жумаділов.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-