Презентація проекту художнього фільму «Скажи «Україна»

Презентація проекту художнього фільму «Скажи «Україна»

Укрінформ
28 листопада 15:30 - Презентація проекту повнометражного ігрового фільму «Скажи «Україна» 

Організатор:  Творче об'єднання «Кіно.Є».

Учасники: Сергій Лисенко - сценарист, режисер; Мирослав Гай -  актор, один із головних героїв фільму; Ірина Лисенко -виконавчий продюсер; Олександра Лисенко  - прототип головної героїні фільму; Юлія Федів - виконавчий директор Українського культурного фонду.

Коротко. Під час заходу буде презентований аніматик фільму (графічний трейлер), добірка документальних кадрів, які були перетворені на ігрові події сценарію, а також інформаційний буклет фільму.

В основі сюжету фільму історія військового оператора, котрий опиняється в ситуації між двома війнами: війною на сході України, де він знімає документальний фільм та війною в особистому житті, коли дізнається, що його маленька донька втратила слух.

Історія фільму охоплює п'ять років новітньої історії України - від Майдану до сьогодення - протягом яких головний герой разом із дружиною навчають свою дочку говорити після складної операції слухопротезування.

Фабула фільму рунтується на реальних подіях, що мали місце в житті автора сценарію Сергія Лисенка.

Довідково. Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Мінітсерством культури України. 

Підсумкові матеріали:

Режисер Сергій Лисенко презентував проект майбутнього художнього фільму "Скажи "Україна"

Майбутній повнометражний ігровий фільм "Скажи "Україна" поєднує дві реальні сюжетні лінії: війну на сході та подолання проблеми зі слухом у маленької донечки.

Про це розповів режисер і сценарист картини Сергій Лисенко під час презентації проекту в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.  

"В основі сюжету фільму історія військового оператора, котрий опиняється в ситуації між двома війнами: війною на сході України, де він знімає документальний фільм та війною в особистому житті, коли дізнається, що його маленька донька втратила слух. Історія фільму охоплює п'ять років новітньої історії України - від Майдану до сьогодення, протягом яких головний герой разом із дружиною навчають свою дочку говорити після складної операції слухопротезування", - сказав Сергій Лисенко.

Він зазначив, що нині завершено етап підготовки до реалізації фільму, який полягав у тому, що був написаний сценарій, проведений попередній кастинг акторів та пошук локацій, зроблено аніматик (графічний трейлер) тощо. Режисер також висловив подяку Українському культурному фонду, який зробив можливим реалізацію цього підготовчого етапу, зокрема написання сценарію. 

За словами режисера, фільм заснований на реальних подіях і реальних долях, зокрема його родини. 

"Це досить біографічна історія. Бо з початку Майдану і війни майже щомісяця я виїжджав у зону бойових дій і знімав документальний фільм. Під час цього йшла боротьба за те, щоб наша дитина почала говорити, бо вона сказала, що нічого не чує. І ця життєва ситуація дала поштовх сценарію, в якому - достовірні життєві обставини. Це такий контрастний сюжет, де глядач впритул поринає то в реальність війни, то й реальність "мирного" життя, то в реальність життя родини. Ми дуже сподіваємося, що реалізація цього проекту сприятиме громадській роботі моєї дружини, яка займається проблемами дітей, що слабо чують, або не чують, або яким встановлені кохлеарні імпланти. Так що наш фільм - це не тільки мистецький, а й соціальний проект. Ми сподіваємось, що ця тема допоможе цим дітям", - підкреслив Лисенко. 

Він додав, що один із головних героїв фільму - актор Мирослав Гай, з яким вони їздили у зону бойових дій, де з ними трапилялися не тільки драматичні і сумні, а й кумедні ситуації. Над фільмом працює звукорежисер Андрій Рогачов. Музику написав композитор Нікіта Мойсеєв.

Режисер висловив сподівання, що їхні наміри реалізуються і у 2020 році ми побачимо готовий фільм. 

 Дружина режисера, виконавчий продюсер проекту Ірина Лисенко, яка стала організатором громадського руху з допомоги дітям, які не чують, зазначила, що, за статистикою, глухота посідає третє місце після недуг серця і цукрового діабету. І кількість людей з вадами слуху у 2030 році зросте до 30%. 

"Тобто ми маємо не тільки особисту проблему, а глобальну катастрофу. Багато вчених називають її тихою, бо її ніхто не може почути. Завдяки проблемі, котру ми пережили особисто, ми почали займатися громадським рухом. Ми почали пошук людей, котрі потребують такої ж складної операції, як відновлення слуху завдяки слуховим протезам системи кохлеарної імплантації. В 2014 році ми були останньою родиною, в котрій була зроблена операція за державною програмою. Черга з кохлеарної імплантації і фінансування її було зупинено на три роки. І до 2016 року кількість дітей у черзі збільшилась до 327-ми", - розповіла Ірина Лисенко. 

За її словами, вони почали допомагати батькам, робити звернення, мітинги, заснували Всеукраїнське об'єднання і відновили фінансування черги. І з року в рік воно зростало. 

"На 2019-ий рік нам заклали 247 млн гривень. Цього недостатньо для того, щоб покрити всю чергу дітей, котрі очікують на можливість почути світ. Не вистачає близько 150 млн, і ми просимо державу дофінансувати. Це дозволить забезпечити всіх дітей - а зараз у черзі їх близько 400, які потребуть операції. Отримавши фінансування в повному обсязі, ми зможемо сказати, що черги в нашій країні більше не буде. Мені хочеться, щоб надія почути світ і заговорити була у всіх дітей", - підкреслила Ірина Лисенко.

Присутні на презентації переглянули аніматик, який зроблений на підставі розкадровки талановитим художником Євгеном Матвієнком і дає уявлення про сюжет і тему фільму. А також ролик з реальних виїздів разом з Мирославом Гаєм у зону війни. А ще головна героїня - маленька Олександра Лисенко - порадувала присутніх, дуже чітко вимовивши: "У-КРА-Ї-НА".  

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-