Міністерство у справах ветеранів – міністерство можливостей та один із механізмів реалізаціі державних ветеранських політик

Міністерство у справах ветеранів – міністерство можливостей та один із механізмів реалізаціі державних ветеранських політик

Укрінформ
26 листопада 11:00  - Основні принципи та пріоритети роботи Міністерства у справах ветеранів

Організатор: Міністерство у справах ветеранів; Укрінформ.

Учасники: Ірина Фріз -  міністр у справах ветеранів;  представники проектного офісу зі створення Міністерства у справах ветеранів: Леся Василенко, Оксана Гаврилюк, Денис Поданчук, Віталій Кузьменко; представники ветеранських і волонтерських організацій.

Питання до обговорення:

Принципи, пріоритети та напрямки роботи Міністерства у справах ветеранів.

Проектна співпраця Міністерства із ветеранськими та волонтерськими організаціями.

Кадрова політика та допомога ветеранам з отриманням необхідних знань та навичок для інтеграції у сферу державного управління.

Організаційні питання запуску Міністерства у справах ветеранів.

Підсумкові матеріали:

Перший наказ у Міністерстві у справах ветеранів буде про створення Ради ветеранів - Фріз

Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз повідомила, що першим наказом в новоствореному Міністерстві у справах ветеранів буде наказ про створення Ради ветеранів.

Про це міністр заявила на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Перший наказ міністра буде саме про створення Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів. Я наголошую, що міністерство буде максимально прозорим, воно має стати максимально зрозумілим", - сказала Фріз.

Вона пообіцяла, що всі спірні питання будуть вирішуватись разом з ветеранами.

Крім того, міністр закликала продовжити роботу зі створення ветеранських хабів. За її словами, такі хаби вже існують у Києві та Житомирі. Вона висловила сподівання, що ветерано-хаби будуть створені в великих містах країни. "На базі таких ветерано-хабів буде знаходитись представник Міністерства у справах ветеранів, який буде виконувати державну політику у справах ветеранів у регіоні", - сказала вона.

 Фріз звернулась до ветеранів з проханням увійти в дорадчо-експертний центр при Міністерстві ветеранів для того, щоб всі дії міністерства були зрозумілими і ветерани мали повну довіру до його  діяльності.

 Міністр повідомила, що перше завдання міністерства - це створення нормативної бази і  розгляд закону про ветеранів та членів їх родини. Фріз впевненна, що за два тижня буде розпочато громадське обговорення його змісту. Крім того, в першу чергу міністерство буде займатися через широке громадське обговорення питанням статусу учасників бойових дій і добробатів, відповідністю державних гарантій потребам ветеранів та верифікацією даних для створення державного реєстру ветеранів. Також міністерство буде наполягати на максимальному спрощенні процедур для оформлення тих чи інших пільг.

 Фріз поінформувала, що за кожним з 4 напрямків роботи міністерства буде закріплено окремого заступника міністра. Це соціальна підтримка ветеранів, медичне забезпечення, вшанування пам'яті та співпраця з громадськістю, електронні сервіси, зокрема, платформи Е-ветеран. Це платформа, яка буде базуватись на створеному єдиному державному реєстрі ветеранів, що позбавить корупційних ризиків.

Відбір кадрів в структуру міністерства відбуватиметься на 3-фазній основі. Тобто, кожен з керівників відділів, департаментів має пройти конкурсний відбір, поліграф, співбесіду.

Як повідомляв Укрінформ, Фріз наголосила, що процедура формування міністерства може тривати до червня. Юридично міністерство може вважатися функціональним, коли в нього є комплектація на 30%. Крім того, міністр вважає, що зі штату міністерства - 346 осіб - бажано, щоб 30 відсотків були ветерани.

22 листопада Верховна Рада підтримала кандидатуру Ірини Фріз на посаду міністра у справах ветеранів. "За" проголосували 270 депутатів.

Фріз заявила, що 28 листопада уряд затвердить постанову про створення Міністерства у справах ветеранів

У середу, 28 листопада, Кабінет міністрів затвердить постанову про створення Міністерства у справах ветеранів.

Про це повідомила міністр у справах ветеранів, представники проектного офісу зі створення Міністерства у справах ветеранів Ірина Фріз  під час прес-конференції в Укрінформі.

«Напевно, всі очікують, що міністерство запрацює одразу після цієї прес-конференції і за 100 днів буде вже звітувати про результати. Формально так і буде, юридично - це довша процедура і вона полягає в наступному: в цю середу буде затверджена постанова про створення Міністерства у справах ветеранів, також я сподіваюсь на те, що уряд ухвалить постанову про затвердження комісії з ліквідації  Державної служби у справах ветеранів», -  заявила Фріз.

Далі, зазначила вона, «потрібно буде максимальне сприяння для того, щоб положення про Міністерство у справах ветеранів знайшло порозуміння профільних міністерств і було ухвалено без гальмувань».

«Чому це необхідно? Тому що саме після того, як буде ухвалено положення, оптимістично можу зараз сказати, що беру для себе два тижні... Якщо за два тижні не вийде, то буду в «пабліку» говорити чому саме не вийшло... Тому що саме після затвердження  положення можна оголошувати конкурс на державного секретаря», -  пояснила Фріз.

За її словами, конкурс на посаду державного секретаря триватиме 45 днів. Відповідно, зазначила Фріз, «лише після цього ми можемо затверджувати штатну структуру, бюджетне фінансування міністерства».

«Тобто це січень. Далі процедура формування самого міністерств може тривати до червня. Тому що юридично міністерство може вважатися функціональним, коли в нього є комплектація на 30%», -  наголосила Фріз.

Як повідомлялося, 22 листопада Верховна Рада підтримала кандидатуру Ірини Фріз на посаду міністра у справах ветеранів. "За" проголосували 270 депутатів.

Міністерство має займатися розробкою державної політики у справах ветеранів, тобто вирішувати всі питання, пов'язані зі здоров'ям ветеранів, підтримкою їхніх родин, наданням пільг, забезпеченням житлом та створенням умов для працевлаштування.

Фріз вважає, що Рада ухвалить виважене рішення щодо воєнного стану, і закликала не спекулювати на тему перенесення виборів

Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз вважає, що Верховна Рада ухвалить виважене рішення щодо запровадження в Україні воєнного стану через агресію Росії в Азовському морі.

Про це вона сказала у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Я впевнена, що попри дискусії і плюралістичність думок Рада прийме виважене рішення, адже ми маємо ситуацію, коли маємо прямий акт агресії РФ проти України", - сказала вона.

Фріз уточнила, що в разі ухвалення Радою відповідного рішення права громадян не будуть обмежені, свобода слова не буде обмежуватись і загроз щодо перенесення виборів не буде.

"Там (у проекті рішення - ред.) є 24 пункти, що з них буде включено, будемо говорити після того, як буде все проголосовано. Але у будь-якому випадку Президент наголосив, що права громадян не будуть обмежені, свобода слова не буде обмежуватись і жодних загроз щодо перенесення виборів не буде", - сказала вона і додала, що не слід спекулювати на тему перенесення виборів.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські судна обстріляли українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. Також Росія захопила три кораблі українських ВМС та понад 20 моряків.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет.

Під час екстреного засідання РНБО Президент підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-