Економіко-правові засоби стимулюючого впливу на розвиток Донбасу. Результати проекту

Економіко-правові засоби стимулюючого впливу на розвиток Донбасу. Результати проекту

Укрінформ
26 листопада 15:00 - Економіко-правові засоби стимулюючого впливу на розвиток Донбасу

Організатори: Інститут економіко-правових досліджень НАН України;  Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні;  ГО «Асоціація вчених-внутрішньо переміщених осіб».

Учасники: Марсель Рьотиг - директор Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі; Елла Лібанова - академік-секретар відділення економіки  НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, академік НАН України, д.е.н., професор, експерт ООН;  Володимир Устименко - директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН та НАПрН України, д.юр.н.,  професор, залужений юрист України; Руслан Джабраілов  - заступник директора з наукових питань Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.юр.н., доцент; Інна Заблодська - директор Луганської філії ІЕПД НАН України, д.е.н., професор, заслужений економіст України.

Коротко. Під час  прес-конференції експерти представлять результати  проекту, у тому числі аналітичну доповідь, що узагальнює роботу колективу дослідників та громадських активістів з числа вчених - внутрішньо переміщених осіб.

Також захід завершуватиме реалізацію Спільного науково-прикладного проекту 2018 року Інституту економіко-правових досліджень НАН України, Фонду імені Фрідріха Еберта (Німеччина) та ГО «Асоціація вчених - внутрішньо переміщених осіб». 

Його метою було вивчення реального стану  соціально-економічного розвитку підконтрольних Уряду України частин Донецької та Луганської областей, виявлення поточних перешкод і позитивних тенденцій на шляху до відновлення їх економіки, а також розробка науково-практичних рекомендацій для широкого кола зацікавлених сторін щодо запровадження нових і кращого використання існуючих економіко-правових засобів стимулюючого впливу на розвиток цих областей.

Дослідження містить: науково-аналітичні матеріали з відкритих джерел, матеріали спеціально проведених науково-практичних досліджень за тематикою, актуальною для економіки Донбасу. Проте, головним чином - науково-прикладне опрацювання результатів глибинних інтерв'ю та робочих консультацій на місцях, засідань «круглих столів» у  Краматорську, Сєвєродонецьку та Києві, що відбулися за участю представників місцевих і центральних органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, населення областей, підприємницького середовища, у т.ч. Торгово-промислових палат, громадських організацій і наукових установ, що працюють в Донецькій та Луганській областях.

Підсумкові матеріали:

В Україні необхідно запровадити спеціальний режим господарювання на Донбасі - аналітична доповідь

В Україні необхідно запровадити спеціальний режим господарювання у Донецькій та Луганській областях для стимулювання суб'єктів господарювання.

Про це йдеться у аналітичній доповіді "Економіко-правові засоби стимулюючого впливу на розвиток Донбасу", яка є у розпорядженні Укрінформу.

"За підсумками дослідження актуальних питань, пов'язаних з відновленням та розвитком економіки Донецької та Луганської областей, сформульовано такі рекомендації до Верховної Ради України: сприяти ухваленню законопроекту, який передбачає впровадження спеціального режиму господарювання у Донецькій та Луганській областях для стимулювання суб'єктів господарювання, які забезпечують відновлення зруйнованих та будівництво нових об'єктів інфраструктури і житлових будинків у регіоні, створюють нові робочі місця, реконструюють і модернізують існуючі робочі місця з належними умовами та гідною оплатою праці для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та мешканців областей, а також забезпечують диверсифікацію регіональної економіки", - йдеться у тексті аналітичної доповіді.

Крім того, автори доповіді рекомендують Раді сприяти закону "Про державно-приватне партнерство",  внести зміни до закону "Про відходи" щодо врегулювання питань видачі дозволів на здійснення операцій у сфері поводження відходів, а також сприяти "поступовому впровадженню" в українське законодавство з питань відновлення та розбудови миру на Сході України фундаментальних положень цілей сталого розвитку на 2016-2030 роки, затверджених Резолюцією Генасамблеї ООН від 25 вересня 2015 року.

Аналітичну доповідь підготовлено за результатами спільного науково-практичного проекту за участю інституту економіко-правових досліджень НАН України, Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Асоціації вчених-ВПО.

У межах проекту було здійснено кабінетні та польові дослідження, а також проведено два круглих столи у Краматорську та Сєверодонецьку, а також підсумковий стіл у Києві.

У зазначених заходах взяли участь науковці, представники центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, українського підприємницького середовища та громадських організацій.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-