Голодомор 1932-1933 рр. в Україні в науковому, освітньому та публічному просторі

Голодомор 1932-1933 рр. в Україні в науковому, освітньому та публічному просторі

Укрінформ
20 листопада 12:30 відбудеться - Голодомор 1932-1933 рр. в Україні в науковому, освітньому та публічному просторі

Організатори: Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України; Інститут історії України НАН України; Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору.

Учасники: Олег Воловина -  професор університету Північної Кароліни, США; Олександр Гладун - заступник директора ІДСД імені М.В. Птухи НАН України; Людмила Гриневич  -  директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору; Валентина Курилів -  директорка освітнього напряму Науково-освітнього консорціуму вивчення Голодомору при Канадському інституті українських студій, голова Національного Комітету Конгресу Українців Канади з вивчення Голодомору, Канада; Наталія Левчук -  головний науковий співробітник ІДСД імені М.В. Птухи НАН України.

Коротко. Під час прес-конференції буде висвітлена історична і демографічна складові досліджень,  та їх відображення в науковому, освітньому та публічному просторі.

Підсумкові матеріали:

Україна під час Голодомору втратила 3,9 млн населення - дослідження

Під час Голодомору, що тривав три роки - з 1932 по 1934 рік, в Україні померли близько 3,9 млн осіб.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Олександр Гладун.

“За розрахунками нашого інституту число втрат становить 3, 9 млн осіб. Якщо аналізувати усі дослідження щодо Голодомору, ми побачимо, що жертв Голодомору було не більше 5 мільйонів. Це обумовлено демографічними процесами, які відбувалися після Голодомору. Ми проводили спеціальне дослідження щодо максимальної кількості втрат”, - зазначив Гладун.  

За його словами, Інститут демографії провів наукове дослідження на основі методу демографічної реконструкції.

“Для розрахунку втрат науковці відновлювали демографічну динаміку України на основі узгодження чисельності населення та основних демографічних параметрів за період між переписами 1926 та 1936 років. Ми моделювали демографічні процеси у цей період. Якби втрати населення внаслідок Голодомору були понад 7-10 мільйонів осіб, то після 1934 року показники народжуваності мали б бути вищими за біологічно можливий рівень.  Тому вважаємо, що цифри втрат у понад 5 мільйонів осіб не відповідають реаліям того часу”, - сказав Гладун. 

За його словами, Голодомор в Україні тривав три роки. 

“Дослідження виявило, що надсмертність від Голодомору була не лише у 1932 та 1933 роках, а й у 1934 році. Тож у демографічному вимірі Голодомор тривав 3 роки. Максимальні показники надсмертності були у 1933 році, на який припало близько 90 % усіх додаткових смертей. Максимум втрат припадає на середину 1933 року, що пов’язано з аграрним виробництвом продукції, неврожаєм”, - сказав Гладун.

На його думку, наслідки Голодомору українське суспільство відчуває й до сьогоднішніх днів.

“Голодомор мав значні наслідки для України. Перші дослідження щодо кількості жертв Голодомору проводилися ще у 1942 році. Треба говорити й про морально-психологічні втрати — посттравматичний синдром, який наше суспільство відчуває й досі”, - наголосив Гладун.  

Як повідомляв  Укрінформ, в Україні тривають меморіальні заходи з нагоди 85 роковин Голодомору 1932-33 років. Традиційно в четверту суботу листопада, яка припадає в цьому році на 24 листопада, пройде Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Також по всій Україні пройдуть заходи з вшанування пам'яті жертв Голодомору, наукові заходи, міжнародний форум за участі керівництва України та глав інших держав, парламентські слухання щодо 85 роковин Голодомору 1932-33 років. Цього року меморіальні заходи відбуваються під гаслом "Ми памятаємо! Ми сильні!". Інформаційна кампанія має хештеги#Голодомор85,  #Holodomor85, які використовуються для дописів, що стосуються річниці трагічних подій.

Під час Голодомору 93% померлих були сільськими жителями - дослідження

Переважна кількість померлих внаслідок Голодомору в Україні - 93 % - були сільськими жителями, тобто щошостий селянин помер від голоду. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Олександр Гладун.

“Дослідження наших науковців засвідчило, що втрати сільського населення під час Голодомору у 1932-1934 роках в Україні були значно вищими, ніж міського. Із 3,9 млн осіб, які померли через голод, 3,6 млн — це селяни, 300 тисяч — містяни, тобто із загальної кількості втрат 93 % припадає на сільських мешканців. Також із загальної кількості померлих один мільйон становлять діти молодше 10 років, на селі через Голодомор передчасно померла кожна шоста дитина”, - зазначив Гладун.

За його словами, за три роки Голодомору померли 13 % українців. 

“З 1932 по 1934 рік в Україні внаслідок голоду померли 13 % від загальної чисельності населення України. У містах втрати становлять 4 % населення, у сільській — 16 %, тобто кожен шостий селянин був приречений на смерть від голоду”, - сказав Гладун.

Як повідомляв Укрінформ, під час Голодомору Україна втратила 3,9 млн населення. Голодомор тривав три роки — з 1932 по 1934 рік. Максимальні показники надсмертності були у 1933 році, на який припало близько 90 % усіх додаткових смертей. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-