Запуск у виробництво фільму Олега Сенцова  «Номери»

Запуск у виробництво фільму Олега Сенцова «Номери»

Укрінформ
16 жовтня  12:15 - Брифінг початок виробництва  фільму «Номери» за п'єсою Олега Сенцова

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Євген Нищук - міністр культури України; Анна Паленчук - продюсер фільму; Даріуш Яблонський - копродюсер фільму «APPLE Film Production»; Наталія Каплан - сестра Олега Сенцова; Ахтем Сеітаблаєв - співрежисер фільму.

Коротко. Кінопроект «Номери» (ТОВ "435 Філмс") отримав фінансову підтримку Міністерства культури України за результатами конкурсного відбору  кінопроектів патріотичного спрямування, для виробництва  та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка та здійснюється  в україно-польській копродукції.

Незаконно засуджений та ув'язнений у Російській Федерації Олег Сенцов, який припинив голодування 5 жовтня, продовжує працювати в якості режисера над екранізацією п'єси "Номери" за власним сценарієм. Відповідно до його бажання, до роботи над фільмом приєднається сорежисер,  ім'я якого буде оголошено під час брифінгу.

Під час заходу творча група кінопроекту розповість, як саме Олег Сенцов здійснює роботу над екранізацією, кого планується залучити до зйомки стрічки.

Підсумкові матеріали:

Олег підірвав здоров'я голодуванням, невідомо, чи виживе, але він продовжує працювати - сестра Сенцова

Олег Сенцов вийшов з голодування з серйозно підірваним здоров'ям, ніхто не може сказати, чи він виживе, але він продовжує працювати.

На цьому наголосила Наталія Каплан - сестра Олега Сенцова - на прес-конференції в Укрінформі. 

"Мене радує, що Олег продовжує працювати і продовжував працювати весь час голодування. Хоча я знаю, як йому було фізично тяжко, коли він навіть зайвий раз намагався не підводитись. На даний момент він закінчив голодування. Це було зроблено, щоб уникнути примусового годування. Тобто голодування так чи так би припинилось. Питання тільки, чи через катування примусовим годуванням, чи він би сам від цього пішов. Він пішов з дуже підірваним здоров'ям, у нього досить серйозно постраждали практично всі внутрішні органи. Печінка почала розкладатися, ускладнення на мозок, з'явилася ішемія, аритмія. Насправді вихід із голодування - теж досить серйозна процедура. І досі ніхто не може сказати, чи виживе Олег. Тобто там все дійсно дуже-дуже серйозно. І здоров'я йому теж ніхто не поверне", - сказала Наталія Каплан. 

Вона розповіла також, що, на жаль, останні листи Олега досить песимістичні.

"Він написав заповіт. Він там просить не кидати його дітей. Він не вірить, що вийде. Може й вірить, але вже не чекає на це. Тобто він готується, робить усе, щоб його творчість, його діти могли жити далі без нього. На жаль, це так. Але я сподіваюся, що все-таки ми його звідти витягнемо! Все-таки щось зіграє свою роль. Можливо, навіть цей фільм", - підкреслила вона, маючи на увазі сьогоднішнє повідомлення про початок виробництва  фільму "Номери" за п'єсою Олега Сенцова.

За словами сестри, Олег написав в ув'язненні вже 5 сценаріїв, збірку оповідань та роман, але не відправляє все це з тюрми.

"Він каже: моя творчість вийде разом зі мною. В своєму заповіті, щоправда, він вказав, хто повинен займатися його творчістю у разі його загибелі. Але цю людину я поки не буду називати. Це близька подруга Олега. Проблема в тому, що ми не знаємо, про що він там пише. Я знаю, що один із сценаріїв, як Олег писав, - дитячий фільм для дорослих, про хлопчика, про його життя. І ще точно знаю, що Олег не пише про тюрму. Взагалі нічого в його творчості про тюрму немає!" - наголосила сестра Сенцова.

Як повідомляв Укрінформ, український кінорежисер, кримчанин Олег Сенцов незаконно засуджений у Росії на 20 років позбавлення волі за обвинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму. Режисер відкидає звинувачення, його захист і правозахисники називають їх політично мотивованими.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які знаходяться в російських і кримських в'язницях. Він неодноразово заявляв, що голодуватиме "до кінця".

5 жовтня стало відомо, що з наступного дня Сенцов припинить голодування. Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".

9 жовтня уповноважений з прав людини в ЯНАО Анатолій Сак заявив, що Сенцов не припиняв голодування. При цьому адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що йому нічого не відомо про продовження голодування його підзахисним. А заступник директора російської Федеральної служби виконання покарань Валерій Максименко стверджує, що Сенцов припинив голодування і нібито їсть звичайну їжу, а також що він вже нібито набрав 1,8 кг.

Усього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-