#ЯзахищаюЇї. Презентація соціальної кампанії та виставки ілюстрацій від ООН Жінки в Україні

#ЯзахищаюЇї. Презентація соціальної кампанії та виставки ілюстрацій від ООН Жінки в Україні

Укрінформ
8 жовтня 12:00  - Презентація соціальної кампанії #ЯзахищаюЇї та виставки ілюстрацій від ООН Жінки в Україні «Більше ніколи поза увагою: жінки, які стикаються з множинними формами дискримінації» 

Організатор: ГО «Асоціація жінок юристок».

Учасники: Лариса Денисенко - авторка ідеї соціальної кампанії #ЯзахищаюЇї, правозахисниця, адвокатка, модераторка;  Марина Руденко - менеджерка проекту ООН Жінки в Україні «CEDAW в дії»;  Анна Маринич -  адвокатка жінки із числа ВПО, Вінницька область;   Наталія Радушинська - адвокатка жінок, постраждалих від домашнього насильстав,      Житомирська область;  Наталія Маркочева - адвокатка постраждалої від домашнього насильства та онкохворої жінки, Одеська область;  Світлана Бєлай - адвокатка жінки з ВІЛ-позитивним статусом, м. Київ;  Оксана Гузь - адвокатка жінки-трансгендера, м. Київ.

Довідково.  У травні цього року ООН Жінки в Україні презентували виставку ілюстрацій «Більше ніколи поза увагою: жінки, які стикаються з множинними формами дискримінації», спрямовану на підвищення обізнаності щодо проблем, які стоять перед уразливими групами жінок. Впродовж тижня юристки та адвокатки розповідали історії захисту прав жінок із вразливих груп.

Соціальна кампанія #ЯзахищаюЇї є продовженням виставки. Вона ілюструє реальні справи адвокаток, які захищають жінок, котрі  потерпають від множинної дискримінації та перешкод у захисті своїх прав. Кампанія покликана:  

- зробити більш видимими юристок, котрі відстоюють права жінок із вразливих груп;

- привернути увагу професійного юридичного середовища до проблеми множинної дискримінації жінок;

- спонукати юридичну спільноту бути більш соціально-активними та захищати права жінок.

Підсумкові матеріали:

Жінки не звертаються за правовою допомогою, оскільки не знають своїх прав - правозахисники

Жінки, які стикаються із множинними формами дискримінації, не звертаються до правозахисників за допомогою, оскільки часто не знають своїх прав.

На цьому наголосила менеджер проекту ООН Жінки в Україні "CEDAW в дії" Марина Руденко під час презентації в Укрінформі соціальної кампанії #ЯзахищаюЇї.

«Важливо, щоб будь-яка дія, яка стосується покращення доступу жінок до правосуддя, була проаналізована в сенсі - чи знають ці жінки, на яких спрямована правова допомога, що вони заслуговують на неї (ред. - допомогу) та мають рівний доступ з іншими людьми», - сказала Руденко.

За її словами, на сьогодні деякі групи жінок, окрім дискримінації за ознакою статі, спрямованої проти них як жінок, також стикаються з множинними формами дискримінації на підставі етнічної ідентичності, віку, статусу ВПО та  інших факторів.

«Особливо потерпають такі групи як: жінки та дівчата з інвалідністю; жінки, які живуть з ВІЛ; сільські жінки; етнічні меншини, особливо роми; жінки ВПО та ЛГБТ. Ці групи постійно стикаються з порушенням прав людини, нетолерантністю та особливо високим рівнем дискримінації в доступі до ухвалення рішень, зайнятості, охорони здоров'я, освіти та інших базових послуг», - зазначила Руденко.

Авторка ідеї соціальної кампанії #ЯзахищаюЇї правозахисниця, адвокат Лариса Денисенко розповіла, що під час кампанії, яка стартувала цього тижня, жінки-адвокати, які відстоюють права жінок із вразивих груп, ділитимуться історіями захисту своїх клієнток у судах. Також мета кампанії - привернути увагу професійного середовища до проблем множинної дискримінації жінок.

Адвокат, захисниця у суді жінки з ВІЛ-позитивним статусом Світлана Бєлай розповіла, що жінки з цим статусом часто зазнають дискримінації в медичних закладах. «Їм дуже часто відмовляють в медичних послугах. За 2 роки в мене були справи, де п'ятьом клієнткам відмовили в операціях», - додала вона.

Про порушення прав внутрішньо переміщенних осіб розповіла адвокат жінки із числа ВПО Анна Маринич. Вона, зазначила, що переселенки часто бояться звернутися до юристів за правовим захистом, оскільки не вірять в те, що їм допоможуть.

«Хочеться сказати усім внутрішньо переміщеним особам - ви наділені тими ж самими правами, не потрібно себе різнити від інших», - підкреслила вона. 

На думку адвоката Оксани Гузь, однією із причин, чому жінки не звертаються за юридичною допомогою та не відстоюють свої права, є відсутність знань про власні права та свободи, а також про місця отримання правої допомоги. 

«Якщо давати відповідь на питання, чому жінки не звертаються за юридичною допомогою, чому не відстоюють свої права -  можливо, тому що вони не знають, що їх права порушено. Як зробити так, щоб жінки отримували фахову юридичну допомогу? ЇЇ просто потрібно надавати», - сказала Гузь.

Водночас, вона наголосила, що юридична спільнота має бути більш соціально-активною та постійно шукати шляхи донесення інформації про можливість отримання юридичної допомоги для тих, хто її потребує.

«Необхідно говорити про це у своїх блогах, говорити про це на заходах з підвищення кваліфікації серед юристів, флешмобах, прес-конференціях. Розповідати про те, що юридична допомога надається, що не потрібно боятися звернутися. Якщо вам відмовили тут, спробуйте звернутися ще раз. Рано чи пізно ви отримаєте того адвоката, з яким вам буде комфортно працювати», - наголосила Гузь.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-