На старті політичного сезону. Електоральні та геополітичні орієнтації населення

На старті політичного сезону. Електоральні та геополітичні орієнтації населення

Укрінформ
20 вересня 12.00  - Електоральні та геополітичні орієнтації населення на старті політичного сезону

Організатор: Укрінформ, Інститут аналізу та прогнозування.

Учасники: Дмитро Дмитрук - директор Центру «Соціальний моніторинг»; Володимир Барабаш - директор з розвитку УІСД імені Олександра Яременка; Юрій Лісничий - директор Інституту аналізу та прогнозування; Михайло Пересунько - керівник аналітичної групи «Соціопрогноз» Київського прес-клубу.

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація  результатів дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу. Опитування проведено з 7  по 18 вересня 2018 року в усіх областях України (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Всього опитано 2000 респондентів. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв'ю за місцем проживання респондента „віч-на-віч”.

Питання до розгляду:

Громадська думка щодо напряму, в якому рухається країна та її шляху в майбутнє.

Ставлення українців до створення автокефальної помісної Української Православної Церкви.

Рівень довіри до політиків та державних посадовців.

Електоральні орієнтації населення:

- рівень електоральної активності на майбутніх президентських та парламентських виборах;

- рейтинг підтримки кандидатів на посаду Президента України;

- рейтинг підтримки політичних партій.

Геополітичний курс України у дзеркалі громадської думки

- підтримка вступу України до Європейського союзу і НАТО;

- громадська думка щодо ідеї закріплення євроатлантичних прагнень в Конституції  України.

Підсумкові матеріали:

Переважна більшість українців готова брати участь у виборах - соцопитування

Переважна більшість українців готові піти на вибори Президента, якби вони відбулися найближчим часом.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім.О.Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу, оприлюднені на прес-конференції в Укрінформі.

“На запитання "чи брали б ви участь у голосування на виборах Президента України, якби вони проходили найближчої неділі?", "так" і "безумовно так" відповіли 77% громадян - відповідно 35% і 42%. Ми бачимо, що це досить високий рівень готовності брати участь у виборах, при тому що тих, хто не підуть безумовно 11%, і тих, хто вагається, але більше схильні не йти, - 7%, тобто, у сумі не йтимуть на вибори на понад 18% громадян”, - повідомив директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий.

За його словами, старші за віком респонденти висловили більшу готовність голосувати. Якщо ж говорити про регіональну диференціацію, то виборці Заходу та Центру були б активнішими.

Як зазначив керівник аналітичної групи «Соціопрогноз» Київського прес-клубу Михайло Пересунько, близько 60% учасників опитування вважають свій вибір більш-менш сформованим. “ При цьому лише 25% вказали, що їх вибір є остаточним, а 36% повідомили, що вони зараз віддають перевагу конкретному кандидату, але ще можуть змінити свою думку. Ще 21% заявили, що їхній вибір не остаточний і все може змінитися, а 18% опитаних завагалися із відповіддю на це запитання”, - сказав він.

Пересунько наголосив, що більш упевнені у своєму виборі у цей період респонденти віком від 65 років. На Заході України визначену позицію мають 38%, у Центрі — 41%, на Півночі - 33%, на Сході — 37%, на Донбасі - 18%, на Півдні - 32%, у Києві - 34%.

“Ми також запитали у респондентів про їхню готовність узяти участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради України і бачимо, що показник електоральної активності також є достатньо високий: 75% упевнені, що візьмуть участь у голосуванні, і лише 19% сказали, що "ні" або "скоріше, не підуть" на ці вибори. Показник електоральної активності дещо вищий серед людей старшого віку, але не набагато. Серед молоді він становить 67%, а серед людей віком 60+ - цей показник є 80%”, - сказав він.

У респондентів також цікавилися їхньою позицією щодо необхідності розширення повноважень Президента України. “Так от 14% опитаних загалом вважають, що повноваження Президента потрібно збільшити і відповідні зміни внести до Конституції, а 46%, тобто майже половина опитаних, вважають, що ситуацію треба залишити без змін, бо Президент має достатньо повноважень. Ще 29% вважають за потрібне обмежити повноваження глави держави, 11 % - завагалися із відповіддю”, - додав представник Київського прес-клубу.

За словами директора з розвитку УІСД імені Яременка Володимира Барабаша, тих, хто підтримує або скоріше підтримує закріплення у Конституції прагнення України стати повноправним членом ЄС, - понад 57% . “Тих респондентів, які відповіли, що скоріше не підтримують або повністю не підтримують — близько 35%”, - сказав він.

Водночас до ініціативи закріпити в Основному законі прагнення вступити у військово-політичний блок НАТО ставлення неоднозначне. “Повністю підтримують і скоріше підтримують більш як 45%, і скоріше не підтримають або повністю не підтримають 44,6%. Варто звернути увагу на те, що повністю не підтримують цю ідею 28%. Це підштовхує до думки про те, що над цією темою нашим урядовцям потрібно дуже-дуже серйозно працювати із населенням”, - зауважив Барабаш.

Директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук поінформував, що опитування проводилося з 7 по 18 вересня 2018 року в усіх областях України (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Всього опитано 2007 респондентів віком від 18 років методом індивідуального інтерв'ю за місцем проживання респондента „віч-на-віч”. Похибка становить 1,34-2,24%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-