Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку

Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку

Укрінформ
27 вересня 15:00 - Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку

Організатор: Асоціація «Українське об'єднання лізингодавців».

Учасники: Анна Краковська - міжнародний експерт проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Віктор Галасюк - народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва; Михайло Довбенко - перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності; Олександр Залєтов - член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Наталія Педос - експерт проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Артем Щербина - керівник аналітичного департаменту Інвестиційної компанії Capital Times.

Підсумкові матеріали:

Україні прогнозують стрімке зростання попиту на послуги лізингових компаній у найближчі 3-5 років

Попит на послуги лізингових компаній в Україні та обсяги лізингових угод буде стрімко зростати у найближчі три-п'ять років. 

Про це йшлося в ході презентації дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», яке відбулося в Укрінформі.

«У лізингової галузі є значні перспективи до зростання. Попит на послуги лізингових компаній в Україні та обсяги лізингових угод будуть стрімко зростати найближчі три-п'ять років, а обсяг фінансування українського бізнесу за угодами лізингу може як мінімум подвоїтись до 2021 року», - зазначили в "Українському об'єднанні лізнгодавців", яке виступило організатором презентації дослідження.

Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України тощо.

Як наголошувалося в ході презентації, з макроекономічної точки зору лізинг може стати тим фінансовим інструментом, який допоможе профінансувати реновацію застарілих виробничих потужностей та оновлення інфраструктури в Україні. 

«Ми прогнозуємо, що наступні 4-5 років варто очікувати зростання обсягів нового бізнесу в 3-4 рази. В першу чергу це відбудеться за рахунок значного відкладеного попиту підприємств. Крім того, значно активізуються в наданні послуг фінансового лізингу комерційні банки, які, маючи прямий доступ до фінансування, можуть дуже швидко збільшувати свої портфелі», - запевнив керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Capital Times Артем Щербина.

Водночас підкреслювалося, що наразі зарано говорити про позитивну ситуацію на ринку лізингу, оскільки економічна нестабільність минулих років вплинула не лише на темпи розвитку України, але й на лізингову галузь в тому числі. 

Зазначалося, що наразі ринок лізингу в Україні повільно відновлюється після різкого зменшення кількості лізингових угод на 42% у 2015 році. На початку 2017 року кількість нових укладених договорів збільшилася в 2,2 рази, а обсяг усіх договорів сягнув 12,8 млрд грн станом на 1 січня 2018 року. 

На початку 2018 року кількість лізингових договорів в Україні становила 50% від рівня 2013 року, тоді як загальна вартість цих договорів зменшилася втричі. Аналогічна ситуація з обсягом нового бізнесу: у 2013 році укладено 11 тисяч договорів на суму 3,947 млрд дол. США порівняно з 7 752 договорами на суму 462 млн дол. в 2017 році.

«10,6 млрд гривень склала вартість договорів лізингу, укладених лізингодавцями - небанківськими установами в першому півріччі 2018 року. Це 80% від всього минулорічного об'єму. При цьому за 6 місяців загальний портфель договорів лізингу вже зріс на 3,3 млрд (+ 14%) та склав 26 млрд гривень. Впевнений, що за наявності належного фінансування, лізингодавці можуть збільшити обсяги нових угод в рази», - зазначив у ході презентації член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Олександр Залєтов. 

Згідно з дослідженням, на українському ринку найбільше користуються лізингом дві галузі - транспортна та сільське господарство. Найбільший потенціал для проникнення лізингу в Україні мають такі нові сегменти економіки, як ІТ, медицина (медичне обладнання), дорожнє будівництво, логістика, нерухомість, інфраструктура, переробка відходів, альтернативна та відновлювальна енергетика.

Водночас на сьогодні Україна знаходиться на початковому етапі розвитку ринку лізингу, і низка факторів, що існують на ринку, поки що гальмують його розвиток. Обмеженість фінансування галузі в Україні, відсутність сучасної сприятливої законодавчої бази та відсутність спеціальних податкових стимулів, низька обізнаність підприємців про сучасні інструменти фінансування бізнесу є найсильнішими перешкодами для розвитку лізингу в країні. Це обмежує підприємства у фінансуванні.

«Українські малі та середні підприємства недотримують близько 9,3 млрд доларів на рік і серед багатьох причин недофінансування є саме відсутність додаткових стимулів для розвитку різних видів фінансування, альтернативних банківському кредиту - таких як лізинг. Впевнена, що державі дуже вигідно підтримати розвиток цього ринку та привернути увагу міжнародних та локальних інвесторів до всіх українських лізингових компаній, а не лише до компаній з іноземним капіталом», - підкреслила під час круглого столу експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Анна Краковська, яка є одним з авторів дослідження.

Серед інших факторів, які стримують розвиток лізингової галузі в Україні, автори дослідження та учасники круглого столу назвали брак внутрішнього та іноземного капіталу, відсутність спеціальних державних мотивуючих програм для малого та середнього підприємництва та застаріле законодавство, яке регулює лізингові операції в Україні.

«Базовий закон, що регулює лізингові операції не оновлювався вже багато років. Тому було б бажаним, аби законопроект «Про фінансовий лізинг» (№ 6395) був підтриманий парламентаріями. Тільки тоді ринок суттєво пожвавиться, обсяги фінансування підприємств збільшаться і економіка отримає додаткове фінансування. Впевнений, що прийняття закону дасть колосальний ефект для всієї економіки. І особливо для малого та середнього бізнесу», - прокоментував народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко.

Законодавство про лізинг в Україні не оновлювалося багато років - USAID

Закон про фінансовий лізинг не оновлювався багато років і не відповідає кращим міжнародним практикам.

Про це йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Лізинг в Україні регулюється Цивільним та Господарським кодексами та законом України «Про фінансовий лізинг» (у 1997 році було прийнято закон України «Про лізинг», а в 2003 році змінено та перейменовано на закон України «Про фінансовий лізинг»). Закон не оновлювався багато років, а тому він не відповідає кращим міжнародним практикам. У квітні 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано новий законопроект про фінансовий лізинг (№ 6395) з метою роз'яснення та вирішення деяких базових питань", - йдеться в дослідженні. 

Основною юридичною проблемою, яка стосується сфери лізингу в Україні, в USAID вважають подвійне оподаткування у разі перепродажу обладнання, яке було вилучене.

"Українські податкові органи в електронному вигляді адмініструють податок на додану вартість (ПДВ) на товари, які передано у лізинг. У разі вилучення майна, клієнт, який не виконав зобов'язання, не повертає отриманий ПДВ кредит та часто відмовляється надавати лізингодавцю податкову накладну. Без цього лізингодавець не може підтвердити податковий кредит на ПДВ, а у випадку перепродажу товару відбуватиметься повторне оподаткування (подвійне оподаткування)", - йдеться в дослідженні.

Також, в USAID вважають значною юридичною проблемою для ринку лізингу не включення лізингоотримувачів до державних програм дотацій.

"Наразі існує спеціальна урядова програма, яка передбачає дотації на закупівлю сільськогосподарської техніки українського виробництва, та лізингові компанії не мають права брати в ній участі", - йдеться в дослідженні. 

Ще однією законодавчою причиною, що має негативний вплив на ринок лізингу, в USAID називають відсутність прискореної амортизації для активу, який вже передано у лізинг. 

"Прискорення амортизації активів, отриманих за договорами фінансового лізингу, зробить використання лізингу більш привабливим для бізнесу, а держава таким чином зможе спонукати оновлення виробничих потужностей... Це було зроблено в інших країнах для стимулювання лізингової галузі", - наголошується в дослідженні.

Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України тощо.

Автомобілі з іноземною реєстрацією є загрозою лізингу автомобілів в Україні - USAID

Неконтрольоване ввезення в Україну автомобілів з іноземною реєстрацією негативно впливає на лізингову галузь країни.

Про це йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Зростаюча кількість автомобілів з іноземною реєстрацією негативно впливає на лізингову галузь. Українці користуються перевагами низьких цін на автомобілі в Європі, імпортуючи їх та не сплачуючи митних зборів. Ця ситуація завдає серйозної шкоди ринку вживаних автомобілів, а також негативно впливає на продаж нових автомобілів", - йдеться в дослідженні. 

Дослідження наводить позицію представників автодилера AVIS-Україна щодо неконтрольованого ввезення в Україну автомобілів з іноземною реєстрацією.

"Такий незаконний імпорт зменшує кількість потенційних клієнтів сфери лізингу та знижує ціни на нові автомобілі", - зазначили в AVIS-Україна.

При цьому в дослідженні виходили з даних, що станом на 31 січня 2018 року в Україні було зареєстровано 246,4 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією.

Водночас, за даними Державної фіскальної служби, лише за шість місяців 2018 року (станом на 18 липня) обсяги транзиту авто з іноземною реєстрацією перевищили показники всього 2016 року і становили 152,4 тис. штук.

Як повідомляв Укрінформ, Україні прогнозують стрімке зростання попиту на послуги лізингових компаній найближчі 3-5 років. Про це йшлося в ході презентації дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання». 

Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України тощо.

Більшість зареєстрованих в Україні компаній з правом лізингу таку діяльність взагалі не здійснюють - USAID

Переважна більшість із 551 установи, що мала право на надання послуг з фінансового лізингу в Україні, станом на початок 2018 року лізингову діяльність взагалі не здійснювали.

Про це йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі.

"Станом на початок 2018 року 551 установа мала право на надання послуг з фінансового лізингу (зокрема, 280 фінансових компаній, 88 банків та 183 юридичні особи, що не є фінансовими установами). Незважаючи на те, що у реєстрі Нацкомфінпослуг зареєстровано велику кількість фінансових установ з правом ведення факторингової та лізингової діяльності, насправді лізингову діяльність вони взагалі не провадять", - зазначається в дослідженні. 

Автори дослідження посилаються на дані Українського об'єднання лізингодавців (УОЛ), згідно з яким 16 членів УОЛ формують близько 70% українського ринку. 

При цьому наголошується, що звіти Нацкомфінпослуг не демонструють чіткої картини ринку.

"Квартальні звіти Нацкомфінпослуг не демонструють чіткої картини ринку в силу застарілих звітних форм для обробки даних. Також практично неможливо відмежувати компанії, які зареєстровані для надання послуг, але фактично не провадять діяльність, і ті, що є активними лізингодавцями. Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов бачить необхідність у розробці нових стандартів звітності, аби зробити статистику Нацкомфінпослуг більш структурованою та прозорою. Він також висловив думку про те, що статистика Leaseurope може слугувати зразком", - йдеться в дослідженні.

В Україні станом на 1 січня 2018 року сума діючих договорів фінансового лізингу всіх типів становила 41 122,92 млн грн (1 465,2 млн дол. США).

Водночас найбільший ринок лізингу залишається у Сполучених Штатах Америки, де NBV становить близько 330 млрд дол. У 2017 році в портфелі США домінують ІТ й офісне обладнання (31%) та транспорт (26%), далі 10% належить сільськогосподарському обладнанню, 9% - будівництву, 5% - промисловому та 4% - медичному обладнанню.1

На другому місці - Китай зі зростанням обсягів нового бізнесу на 61,9 % у 2013-2017 роках, до 206 млрд дол. США. Такий сплеск розвитку сфери лізингу став можливим у Китаї завдяки участі уряду. У 12-му п'ятирічному плані (2011-2015 роки) лізинг був визначений одним з найважливіших чинників економічного зростання. У серпні 2013 року для продажу та зворотного лізингу запроваджено вигідні ставки ПДВ. 

Велика Британія та Німеччина посіли третє і четверте місце у світі, відповідно, з часткою 42% від усього європейського ринку в 2016 році. 

Японія посідає друге місце в Азії та п'яте місце в світі з NBV 43,16 млрд дол. США.

Дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання» було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України тощо.

Втрати України внаслідок банківської кризи становили 40% ВВП - USAID

Втрати від банківської кризи 2014–2017 років в Україні оцінюються в 40% валового внутрішнього продукту.

Про це йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі.

"Втрати від банківської кризи 2014–2017 року в Україні становили близько 40% ВВП. Кількість банків скоротилася вдвічі", - йдеться у дослідженні.

Крім того, зазначається, що навіть у тих банках, що залишилися працювати на ринку, рівень непрацюючих кредитів сягає більше половини кредитного портфеля, і, наприклад, в ПриватБанку він доходить до 80%.

"Багато з тих (банків - ред.), що залишилися, мають надзвичайно високий рівень непрацюючих кредитів (56% від загальної суми кредитів та понад 80% - у ПриватБанку)", - зазначають автори дослідження. 

Ці дані USAID наводить як один із низки факторів, що стримують розвиток лізингу в Україні.

"Якщо додати до цього суттєві прогалини в правовій та нормативній базі, проблеми з судовою системою та корупцією, то можна легко зрозуміти, чому ризик у лізинговому бізнесі викликає занепокоєння. 

Можуть виникати проблеми з вилученням дорогого обладнання (наприклад, створюються перешкоди в доступі на територію, обладнання розукомплековується). В свою чергу це призводить до судових позовів, в яких лізингодавці мають невеликі шанси на перемогу через високу корумпованість судів", - зазначається в дослідженні.

Водночас, як стверджують автори дослідження, самі лізингові компанії мають належним чином прописані внутрішні положення про управління ризиками та висококваліфіковані структурні підрозділи з питань стягнень (повернення майна). 

"У деяких компаніях існують власні структурні підрозділи, де працюють юристи, які представляють їхні інтереси в судах, а також підрозділи з повернення майна, готові до роботи з клієнтами, які не виконують своїх зобов’язань. Успішні українські лізингові компанії здійснюють моніторинг платежів своїх клієнтів, ведуть переговори з ними та реструктурують угоди в разі потреби, а поверненням майна зазвичай займаються зовнішні професійні компанії, зовнішніх адвокатів залучають для участі в судових справах", - зазначають експерти. 

Як повідомляв Укрінформ, дослідження було проведене експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, де розглядаються основні тренди галузі та визначаються перепони для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України. 

Як наголошувалося в ході презентації, з макроекономічної точки зору, лізинг може стати тим фінансовим інструментом, який допоможе профінансувати реновацію застарілих виробничих потужностей та оновлення інфраструктури в Україні. 

Україні прогнозують стрімке зростання попиту на послуги лізингових компаній найближчі 3-5 років.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-