«Мовлення громад». Три роки проекту:  результати роботи

«Мовлення громад». Три роки проекту: результати роботи

Укрінформ
21 вересня 11.00 - Три роки проекту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення «Мовлення громад»: результати роботи

Організатор: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники: Юрій Артеменко - Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сергій Костинський - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;  Микола Чернотицький - член Правління ПАТ "НСТУ"; представники місцевих радіостанцій; Юлія Нечипаренко  - радник члена Національної ради; Ігор Голуб -  директор Радіокомпанії «Місто над Бугом»; Марина Катриченко -  головний редактор  «ТРК Тростянець».

Коротко. Під час заходу  будуть презентовані практичні результати розвитку місцевого радіомовлення в Україні у 2015 - 2018 роках, а саме щодо створення FM-радіостанцій, фокус діяльності яких -  події, що відбуваються у громадах.

Підсумкові матеріали:

Місцеві мовники невдовзі отримають можливість ретранслювати радіо "Армія FM" - Костинський  

Найпопулярнішим серед місцевих мовників є "Радіо Промінь", а невдовзі вони отримають можливість ретранслювати і військову радіостанцію "Армія-FM", на яку до Національної ради надходить дедалі більше заявок.

Про це сказав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства. 

"Серед програм "UA:Українське радіо", "UA:Культура", "UA: Промінь" найбільш популярним у місцевих мовників є "Радіо Промінь". 23 місцеві радіостанції у 32 населених пунктах здійснюють чи готуються здійснювати мовлення та ретрансляцію "Радіо Промінь". Найбільше покриття "Радіо Промінь" зросло в Харківській області, де ретрансляція буде здійснюватися на 16-ти частотах", - зазначив Костинський.

Він також додав, що 6 місцевих радіостанцій ретранслюють "Українське радіо" і 3 несуть у маси контент "Радіо Культура".

"На наступному конкурсі "Мовлення громад" ми додамо до Суспільного мовлення можливість ретрансляції "Армії FM", оскільки до нас надходять заявки і є бажаючі розповсюджувати і контент цієї військової радіостанції", - повідомив член Нацради. 

Водночас він уточнив, що ретрансляцію Суспільного мовлення, відповідно до умов конкурсу, здійснюють 32 місцеві радіостанції у 41 населеному пункті України.

"Це для того, щоб ми виграли у двох напрямках -  за рахунок власного мовлення давали людям місцеві новини, дискусії за участі місцевих лідерів громадської думки і водночас залучали наших громадян у загальнонаціональний інформаційний дискурс", - наголосив Костинський.  

Він також повідомив, що найближчим часом планується провести форум місцевих мовників для обміну досвідом розбудови мовлення.

Проект "Мовлення громад" сприяв появі 70-ти місцевих радіостанцій - Юрій Артеменко 

Одним з найуспішніших проектів Національної ради у 2015-2018 роках є "Мовлення громад", місія якого - через розбудову місцевого мовлення вплинути на розвиток громадянського суспільства.

На цьому наголосив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства. 

"Є кілька проектів, якими Нацрада пишається. Це створення стовідсотково україномузичної радіостанції "Країна FM", це розбудова Суспільного мовлення, яка розвивається гігантськими темпами. Одним з проектів, яким ми пишаємося, - це "Мовлення громад", якому три роки, - конкурс на частоти був оголошений 2015-го. Це мовлення територіальних громад, яке задовольняє потреби в локальних новинах і забезпечує дуже швидку інформацію про надзвичайні події. Місія проекту - розбудова місцевого мовлення: тут є місце і для публічних дискусій щодо місцевих громад, це і контроль за місцевою владою. Тільки протягом 3-ох років 70 місцевих радіостанцій розпочали ефірне мовлення", - сказав Юрій Артеменко.

Він зазначив, що загалом 173 місцеві радіостанції зараз здійснюють своє мовлення в 24-ох областях України. Темпи зростання, порівняно з 2015 роком, - 70%.

"Щодо власного мовлення, то середній його обсяг - 11 годин на добу. Звичайно, є і менше годин, це залежить від кількості штату. І тут на допомогу приходить Суспільне радіо, тому що за умовами конкурсу, якщо мовник має можливість мовити тільки, скажімо, 2 години, він повинен використовувати програми Суспільного радіо. Це може бути і "UA:Культура", і "UA:Радіо Промінь", - поінформував Артеменко.

Водночас він уточнив, що більша частина радіостанцій - 62% - комерційні. 38% - 65 компаній - комунальні підприємства.  

"Все залежить від керівника ОТГ. Якщо він вважає, що радіо є засобом комунікації зі своєю громадою і виборцями, то, звичайно, він знаходить гроші в бюджеті", - сказав голова Нацради. 

Частоти для місцевого мовлення за три роки отримали у 20 областях - Костинський 

У 2015-2018 роках частоти для місцевого мовлення отримали у 20 областях, 4 області залишилися поза процесом. 

Про це повідомив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Виграні на конкурсах частоти були отримані місцевими радіостанціями у 20-ти областях України. У нас залишилися 4 області, де взагалі за 3 роки не було видано жодної частоти місцевим мовникам, - Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Чернівецька", - зазначив Костинський.

Він уточнив, що з Дніпропетровської і Чернівецької областей ініціатива є, місцеві громади подають на прорахунок частот, щодо них відбувається міжнародна координація і невдовзі відбудуться конкурси. 

"А от громади Кіровоградської і Миколаївської областей не подавали жодної заявки. І це дуже поганий показник, тому що вони не використовують ті можливості, які сьогодні надає їм Національна рада щодо поліпшення якості життя, в тому числі в питанні організації доступу до місцевих новин, місцевої інформації", - сказав член Національної ради. 

Підсумовуючи звіт про проведену за три роки роботу, Костинський зазначив, що загалом з 2015 року Національна рада провела 16 конкурсів, на яких місцеві радіостанції отримали 93 FM-частоти. 

"В 2015 році, коли ми тільки розпочинали проект "Мовлення громад", на 2-х конкурсах було видано всього 2 частоти. В 2016-му ми провели 5 конкурсів, на яких було видано 11 частот. В 2017-му було проведено 6 конкурсів, і мовники отримали 31 частоту. У 2018 році ми запропонували форматні конкурси, спрямовані на розбудову місцевого мовлення. Ідея їх полягає в тому, щоб у місцевих конкурсах не могли брати участь загальнонаціональні радіостанції і щоб була виконана умова - не менше 15% інформаційних передач, що відображають події саме в регіоні. У 2018 році вже проведено 3 конкурси, 2 з них - форматні, на яких роздали 49 FM-частот. Тобто це найбільш результативний рік в нашій роботі", - наголосив Костинський. 

За його словами, найбільше частот отримали місцеві громади в Харківській області - 20 частот. На другому місці - Івано-Франківська і Херсонська області - по 9 частот. На третьому - Черкаська - 8 частот. Далі Донецька та Львівська - по 7 частот, Сумська - 6 частот. Луганська, де проводиться операція Об'єднаних сил, - 5 частот. 

"Як результат проведення конкурсів, 57 із 93-х частот, які ми видали протягом 3-х років, були видані на 4-х форматних конкурсах в минулому та в цьому році", - зазначив Костинський,

Він також додав, що з метою розвитку проекту в 2016 році члени Національної ради взяли участь в розробці законопроекту "Про засади діяльності мовлення територіальних громад в Україні", і документ зареєстрований в парламенті. У 2017 році Нацрада розробила покрокову інструкцію "Організація місцевого радіомовлення, мовлення територіальних громад", де зібрана вся інформація для того, щоб створити свою радіостанцію. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-