Європейська та євроатлантична інтеграція. Що знає громадськість - у результатах соціологічних досліджень

Європейська та євроатлантична інтеграція. Що знає громадськість - у результатах соціологічних досліджень

Укрінформ
12 вересня 15.30  - Презентація результатів якісних соціологічних досліджень щодо поінформованості громадськості про державну політику у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України

Організатор: Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Учасники: Іванна Климпуш-Цинцадзе - віце-прем'єр міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Олег Наливайко - Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;  Анастасія Бастракова - представниця ГО «Центр «Соціальні індикатори»; Антон Грушецький - представник ГО «Центр «Соціальні індикатори».

Коротко. У липні-серпні 2018 року на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України ГО «Центр «Соціальні індикатори» досліджувала рівень обізнаності населення щодо процесів євроатлантичної та європейської інтеграції та пов'язаних з ними сподівань і пересторог. Дослідження охопило п'ять регіонів України: центральний, північний, південний, західний та східний регіони.  Окремо було проведено вивчення громадської думки в Донецькій і Луганській областях.  Фокус-групи були проведені у Львові, Ужгороді, Києві, Вінниці, Сумах, Харкові, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі. До цільових груп входили військовослужбовці, журналісти, представники освіти та культури, а також представники національних меншин.

Дослідження проведено з метою підготовки і ефективного проведення всеукраїнських інформаційних кампаній  щодо питань європейської та євроатлантичної інтеграції, в рамках виконання Планів заходів по ЄС та НАТО на 2018 рік.

Довідково. Курс України на членство в НАТО визначено на законодавчому рівні.  В  Законі України «Про основи національної безпеки України» пріоритетами національних інтересів України визначено інтеграцію України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі, а також інтеграцію в євроатлантичний безпековий простір з метою набуття членства в Організації Північноатлантичного договору.

Підсумкові матеріали:

В українському медіа-просторі засилля маніпуляцій і фейків щодо ЄС і НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Український інформаційний простір підпадає під суттєвий вплив різних маніпуляцій і фейків, спрямованих на викривлення інформації щодо інтеграційних процесів України до ЄС і НАТО.

Про це заявила віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на прес-конференції в Укрінформі.

“На наше медійне поле, на наше інформаційне поле є суттєвий вплив різних маніпуляцій, і наші громадяни, на жаль, стають реципієнтами, отримують інформацію, яка далеко не повно, навмисно або свідомо у певний викривлений спосіб відображає інформацію про вимоги, які має пройти та чи інша країна на своєму шляху євроінтеграції чи євроатлантичної інтеграції”, - зазначила вона.

Так, за її словами, в інформаційному просторі спостерігаються як фейки, побудовані ще на радянських міфах щодо Європи і НАТО, так і використання маніпулятивних технологій українськими політиками, які нібито пропонують іти “третім шляхом” або ж позаблоковості.

Водночас Климпуш-Цинцадзе нагадала, що статус позаблоковості Україна вже мала, але він не врятував від російської агресії. 

Вона також підкреслила, що нині в Україні "достатньо висока підтримка” як євроінтеграційних, так і євроатлантичних процесів.

Урядовець також зауважила, що певним чином забезпечити незворотність руху України до ЄС та НАТО допоможе закріплення цього курсу в Конституції, як пропонує Президент.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у ВР проект закону № 9037 про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Держкомтелерадіо до кінця року проведе 4 інформкампанії щодо інтеграції України до ЄС і НАТО — Наливайко

Державний комітет телебачення і радіомовлення до кінця цього року проведе чотири великі інформаційні кампанії з інформування населення про процеси європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Про це розповів голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко на прес-конференції в Укрінформі.

“У нас заплановано ряд змістовних заходів на виконання вже затверджених Кабінетом міністрів заходів щодо європейської і євроатлантичної інтеграції... У цілому до кінця року буде проведено чотири інформаційні кампанії”, - зазначив Наливайко.

За його словами, до кінця цього тижня ще тривають тендерні процедури черес систему державних закупівель Prozorro на проведення інформаційної кампанії “Чому НАТО? Засади і принципи діяльності НАТО та його роль у підтримці міжнародної безпеки”.

Крім того, до кінця року планується провести конкурс на кращу публікацію в ЗМІ, теле- і радіопередачу на тему європейської і євроатлантичної інтеграції, Форум громадських об’єднань на підтримку євроатлантичної інтеграції та низку інших публічних заходів. 

Голова Держкомтелерадіо додав, що заходи відбуватимуть не тільки в Києві, а й у регіонах.

Відео з прес-конференції:

 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-