Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи

Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи

Укрінформ
12 вересня 12.30 - Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи

Організатор: Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

До участі запрошені: Валентин Бадрак  - директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Павло Букін - генеральний директор ДК «Укроборонпром»; Артем В’юнник - директор НВП «Атлон Авіа», голова ГС «Всеукраїнський громадський центр національної безпеки»; Юрій Бровченко - заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України; Віктор Галасюк - голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії з економічної політики; Антон Геращенко - народний депутат України; Сергій Згурець - директор інформаційно-консалтингової компанії  Defense Express; Костянтин Лісовий - співзасновник ГО «Українська стратегічна ініціатива»; Олександр Москалець - керівник Центру з проблем безпеки і розвитку; Віктор Плахута - виконавчий директор Фонду «Вільна Україна»; Іван Божков - радник президента АТ «Мотор Січ»; Андрій Сенченко - голова Всеукраїнського громадського правозахисного руху «Сила права».

Питання до обговорення: 

-найактуальніші складові реформи ОПК та ВТС, шляхи їх реалізації;

-причини проблем у виконанні державного оборонного замовлення;

- шляхи розвитку оборонних технологій;

-громадський контроль над розбудовою ОПК та ВТС в інтересах національної оборони. 

Підсумкові матеріали:

Укроборонпром розробив нову редакцію закону про державне оборонне замовлення

ДК «Укроборонпром» розробив проект нової редакції закону про державне оборонне замовлення, що передбачає побудову нової системи згідно із практикою НАТО.

На цьому наголосив генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Павло Букін під час круглого столу в Укрінформі.

«Концерном разом з експертним середовищем розроблена нова редакція закону про державне оборонне замовлення. Ми його з весни вже розробляли, і зараз проходить фінальна вичитка тексту», - зазначив він.

Гендиректор концерну підкреслив, що система, врегульована чинним законом про ДОЗ, «є хибною, запозиченою з Радянського Союзу».

«Вона створює неринкову залежність постачальників від замовників. Надає переваги замовнику в цих відносинах», - підкреслив він.

За його словами, до розробки законопроекту залучались представники НАТО, експертні організації, Міністерство оборони, приватні підприємства.

Як повідомлялося, 14 лютого Кабінет міністрів ухвалив основні показники державного оборонного замовлення України на 2018-2020 роки.

5 вересня уряд підтримав розроблений Мінекономрозвитку проект закону, який змінить процедуру закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за кордоном (за імпортом) і сприяти лібералізації торгівлі в оборонній сфері.

В Укрінформі експерти обговорили перспективи створення центрального органу щодо ОПК

На круглому столі в Укрінформі «Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи» експерти та представники оборонних компаній обговорили перспективи реалізації закону про національну безпеку, зокрема перспективи створення центрального органу влади щодо управління ОПК.

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак наголосив, що створення такого органу передбачено в законі про нацбезпеку.

«Закон нам сигналить про те, що має бути реформа оборонної промисловості , що у виконавчій владі має з'явитися  центральний орган виконавчої влади, який буде відповідальним  за реалізацію оборонно-промислової політики і за координацію тих підприємствами оборонними, які в нас існують», - сказав він.

Водночас генеральний директор державного концерну  «Укроборонпром» Павло Букін зазначив, що концерн приймає активну участь в обговоренні формату та  функцій цього органу і підкреслив, що У ДК є  «своя думка», яка полягає в недоцільності створення такого органу як окремого міністерства.

«На сьогоднішній день Концерн не підтримує ідею створення цього органу як окремого міністерства...Нас в принципі влаштує будь-яка форма, яка дозволить оперативно вирішувати проблемні питання галузі», - зазначив ген директор Укроборонпрому.

Радник президента АТ «Мотор Січ» Іван Божков  наголосив, що підприємство потребує можливостей щодо оперативної комунікації з керівниками Уряду і інших органів  влади і вважає доцільним створити такий орган на базі Укроборонпрому.

«Ми потребуємо цього і тому є прибічниками як раз створення центрального органу виконавчої влади для координації нашої діяльності у тому числі і для захисту від недобросовісних конкурентів. На наш погляд зручною і можливою формою було би передати повноваження цього органу влади Укроборонпрому. Я впевнений, що вони справляться успішно із цим завданням»,  - зазначив він позицію «Мотор Січ».

Водночас виконавчий директор Фонду «Вільна Україна» Віктор Плахута повідомив, що фонд завершив концепцію створення відповідального за формування політики в оборонній промисловості. За його словами у концепції реформування ОПК, розробленій фондом головне місце займає створення цього органу. Фонд підготував проект постанови Кабміну  про створення зазначеного органу, а також проект положення цього органу

«Ми вважаємо, що новий ЦОВВ має бути створений саме у формі міністерства, а не в формі агентства. Це відповідає закону про нацбезпеку тому, що формуванням та реалізацією політики може займатися виключно міністерство».

Разом із цим на думку організації не доцільно віддавати повноваження цього органу Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Укроборонпрому через збільшення його повноважень.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 червня ухвалила внесений Президентом закон "Про національну безпеку України". Закон має забезпечити перехід ОПК до правил, принципів і стандартів НАТО.

Законом також передбачено фінансове забезпечення сектору безпеки та оборони. Так, обсяг відповідних видатків має становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП, із яких 3% виділятиметься на ЗСУ.

Крім того, закон запроваджує демократичний цивільний контроль за сектором безпеки й оборони, зокрема з боку парламенту та громадського суспільства.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-