Правова допомога поруч

Правова допомога поруч

Укрінформ
10 вересня  12:00 - Правова допомога поруч

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Павло Петренко – міністр юстиції України; Олексій Бонюк – директор Координаційного центру з надання правової допомоги; Ганна Ганецька - клієнтка бюро правової допомоги;  Микола Філоненко -  клієнт бюро правової допомоги;  Леся Марценюк -  керівник Володарського бюро правової допомоги;  Дмитро Матюшенков – адвокат.

Коротко.  Захід відбудеться  за участі клієнтів системи безоплатної правової допомоги, приурочений до другої річниці створення в малих містах і селищах України бюро правової допомоги.

Довідково. Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та захисту прав соціально вразливих категорій громадян. Правові послуги, які надають адвокати та фахівці системи безоплатної правової допомоги, оплачуються державою і безкоштовні для клієнтів.

Бюро правової допомоги утворені 1 вересня 2016 року у малих містах та селищах як структурні підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Підсумкові матеріали:

За рік близько мільйона українців отримують безоплатну правову допомогу - міністр

В Україні протягом року близько 1 мільйона громадян отримують первинну та вторинну безоплатну правову допомогу.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі.

«Уявіть собі, що протягом року близько мільйона українців отримують консультації, первинну і вторинну безоплатну правову допомогу по всій Україні», - сказав Петренко.

За його словами, БПД користуються насамперед малозабезпечені громадяни, ті, які мають дохід не більше двох прожиткових мінімумів, пенсіонери, інваліди, учасники АТО, члени їхніх сімей, переселенці, які стали заручниками військових дій і агресії Російської Федерації.

Петренко наголосив, що система безоплатної правової допомоги дійшла до маленьких і віддалених населених пунктів.

За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, в Україні працюють 432 бюро правової допомоги.

«Спостерігаючи за динамікою і за тим ефектом, який спричинений появою бюро, ми очевидно відмічаємо зростання кількості звернень до системи безоплатної правової допомоги у понад 4 рази», - зазначив посадовець.

ЄСПЛ у вересні може повідомити про терміни розгляду заяви щодо політв'язнів Кремля - Петренко

Міністр юстиції Павло Петренко розраховує, що у вересні Європейський суд з прав людини повідомить про терміни розгляду міждержавної заяви щодо українських політв'язнів Кремля.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Справа ця рухається, ми просили суд, щоб вона розглядалася швидше, ніж стандартно розглядаються загальнодержавні справи, тому що мова йде про загрозу життю громадян, а не про якісь спори, які можуть тривати декілька місяців чи років. Дуже розраховую, що зараз, у вересні, коли суд почав розглядати справи після літніх канікул, ми отримаємо від Європейського суду відповідну інформацію щодо графіку і процесуальних строків розгляду цієї справи», - зазначив Петренко.

Він нагадав, що Міністерство юстиції подало міждержавну заяву до ЄСПЛ  щодо порушення Росією Конвенції про захист прав людини та основних свобод стосовно політичних в'язнів, які незаконно утримуються на території РФ.

«Це понад 70 українських громадян, серед яких в тому числі Олег (Сенцов - ред.). І ми вимагали від суду витребування інформації щодо реального стану здоров'я Олега», - зазначив Петренко.

За його словами, надану РФ інформацію про стан здоров'я Сенцова потрібно уточнити.

«Єдине, скажу відверто, наскільки ця інформація є правдивою, знаючи взагалі підхід цієї держави до витребування інформації, це питання, яке потребує додаткового уточнення. Тому Україна вимагала і вимагає далі доступу до Олега українського омбудсмена, який може об'єктивно оцінити стан Олега, і відповідних незалежних медиків, які нададуть так само реальну картину щодо стану його здоров'я», - наголосив міністр.

Петренко додав, що у заяві Мін'юсту, яку прийняв ЄСПЛ, ішлося і про інших українців, які перебувають у тяжкому стані, це, зокрема, Станіслав Клих, Володимир Балух та інші.

«По них ми так само просили суд. І я дуже розраховую, суд у закритому форматі відповідний запит направить Росії щодо перевірки їхнього стану здоров'я», - заявив Петренко.

Як повідомлялося, у серпні Україна подала нову міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини щодо українських політв'язнів Кремля.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-