Електоральні орієнтації та настрої напередодні Дня Незалежності України. Результати дослідження

Електоральні орієнтації та настрої напередодні Дня Незалежності України. Результати дослідження

Укрінформ
16 серпня 14:00 - Громадська думка у містах-мільйонниках: електоральні орієнтації та настрої напередодні Дня Незалежності України

Організатор:  Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка.

Учасники : Ольга Балакірєва - голова правління УІСД імені Олександра Яременка; Дмитро Дмитрук -  директор Центру «Соціальний моніторинг»;  Юрій Лісничий - директор Інституту аналізу та прогнозування;  Михайло Пересунько - керівник аналітичної групи «Соціопрогноз» Київського прес-клубу.

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація  результатів дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу.Опитування проведено з 6 по 14 серпня 2018 року в містах Одеса, Харків та Львів. Всього опитано 2003 респондентів. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,31 – 2,18 відсотка. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю за місцем проживання респондента «віч-на-віч».

Питання до обговорення.

Ставлення мешканців міст-мільйонників до святкування Дня Незалежності України

Рівень довіри до політиків та державних посадовців

Електоральні орієнтації населення.

Рівень електоральної активності на майбутніх президентських та парламентських виборах.

Рейтинг підтримки кандидатів на посаду Президента України.

Рейтинг підтримки політичних партій.

Конкуренція на електоральному полі: характеристика основних політичних трендів.

Геополітичний курс України у дзеркалі громадської думки.

Підтримка вступу України до Європейського союзу і НАТО.

Громадська думка щодо ідеї закріплення євроатлантичних прагнень в Конституції України.

Підсумкові матеріали:

Більшість жителів Львова, Одеси та Харкова вважають себе патріотами України - опитування

Більшість жителів Львова, Харкова та Одеси вважають себе патріотами України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження у цих найбільших містах України, яке було презентовано в Укрінформі.

Дослідження проводилося Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка, центром «Соціальний моніторинг», Інститутом аналізу та прогнозування, Київським прес-клубом з 8 по 13 серпня.

Згідно із дослідженням, у Львові переважна більшість опитаних, а саме 86% вважають себе патріотами, не вважають такими себе тільки 7% і стільки ж не змогли відповісти, у Харкові патріотами вважають себе 62% опитаних, 23% відповіли, що не є патріотами і 15% не відповіли зовсім.

В Одесі при цьому патріотами вважають себе 64%, ні - 29% та 7% не змогли відповісти.

Окрім того, респондентів запитали, наскільки вони пишаються тим, що є громадянами України.

При цьому 44% львів'ян відповіли, що дуже пишаються, 41% - скоріше пишаються, не пишаються - 2%, скоріше не пишаються - 10%, 4% - не відповіли.

У Харкові 34% - дуже пишаються,  31% - скоріше пишаються, 19% - скоріше не пишаються. 8% - зовсім не пишаються, а 8% не змогли відповісти.

В Одесі 24% - дуже пишаються, 44% - скоріше пишаються, 18% - скоріше не пишаються, 10% - зовсім не пишаються, 3% - не відповіли.

Директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий наголосив, що вказані соціологічні організації розпочали опитування громадської думки міст мільйонників України з метою демонстрації специфіки електоральних вподобань.

«У цих містах зосереджений і інтелектуальний потенціал, електоральний. Ми починаємо проект виміру громадської думки міст мільйонників України. Цього разу ми взяли три міста. Місто на заході - Львів, місто на сході - Харків і місто Одеса на півдні. Вони є визначальними містами цих регіонів», - зазначив він.

Водночас соціологи планують продовжувати дослідження в інших найбільших містах, зокрема у столиці та Дніпрі.

Опитування  проводилося з 8 по 13 серпня, вибірка склала 800 респондентів у Харкові із похибкою 4,5%, 600 респондентів Одеси і Львова з похибкою 5,2%.

Опитування також проводилося серед населення віком від 18 років.

Жителі Львова, Харкова та Одеси по-різному розуміють День Незалежності - опитування

Більшість одеситів та львів'ян розуміють День Незалежності як незалежність від інших держав, а харків'яни - як данину традиції, коли країни світу традиційно святкують такі дні.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження у цих найбільших містах України, яке було презентовано в Укрінформі.

Дослідження проводилося Українським інститутом соціальних досліджень ім.  Яременка, центром «Соціальний моніторинг», Інститутом аналізу та прогнозування, Київським прес-клубом з 8 по 13 серпня.

Серед іншого жителів цих трьох міст запитали, як вони розуміють святкування Дня Незалежності України.

При цьому у Львові 39% опитаних розуміють це свято як незалежність від будь-якої іншої держави, 17% вважають, що воно символізує незалежності від Росії, ще 17% зазначили, що це традиційне свято, 9% - розуміють цей день як незалежність від решти республік СРСР, 16% - як незалежність від СРСР.

Більшість одеситів  - 40% розуміють свято як незалежність від будь-якої іншої держави, 32% - вважають День Незалежності даниною традиції, по 8% розуміють його як незалежність від СРСР та від Росії, 5% - не відповіли.

У Харкові більшість опитаних, а  саме 39%, розуміють День Незалежності як данину традиції, 31% - як незалежність від інших держав, 7% - незалежність від інших республік Радянського Союзу, 6% - незалежність від СРСР, 4% - від Росії, 14% - не відповіли.

Також респондентів запитали про їх ідентичність. Так, у Львові 59% опитаних вважають себе в першу чергу громадянином України, 26% - жителем Львова, 8% - європейцем, 6% - громадянином світу, 1% - громадянином колишнього СРСР і 1% - не відповіли.

У Харкові більшість респондентів вважають себе в першу чергу харків'янами, 39% - громадянами України, 6% - громадянами колишнього СРСР та по 4% - європейцями і громадянами світу.

В Одесі також більшість опитаних вважають себе жителями Одеси, 38% - громадянами України, 9% - громадянами колишнього СРСР, 6% - громадянами світу, 3% - європейцями, не відповіли 1% респондентів.

Вибірка опитування склала 800 респондентів у Харкові із похибкою 4,5%, 600 респондентів Одеси і Львова з похибкою 5,2%.

Опитування також проводилося серед населення віком від 18 років.

Як повідомлялося, Український інститут соціальних досліджень ім.  Яременка, центр «Соціальний моніторинг», Інститут аналізу та прогнозування, Київський прес-клуб розпочали проект виміру громадської думки міст мільйонників України, щоб продемонструвати специфіку електоральних вподобань у містах.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-