Відзначення Міжнародного дня корінних народів світу. Презентація заходів

Відзначення Міжнародного дня корінних народів світу. Презентація заходів

Укрінформ
9 серпня  11:00  - Відзначення Міжнародного дня корінних народів світу

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров – народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Еміне Джапарова –  перший заступник міністра інформаційної політики України; Наталія Бєліцер - експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Олівер Лооде - експерт естонського Інституту з прав людини; Ільмі Умєров - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу; Арсен Жумаділов – голова правління кримського інституту стратегічних досліджень, радник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Коротко. Під час прес-конференції буде презентовано план заходів, зокрема загальнонаціональну комунікаційну кампанію Міністерства інформаційної політики України, та заходи Меджлісу кримськотатарського народу до 9 серпня -  Міжнародного дня корінних народів світу.

Загальнонаціональна комунікаційна кампанія МІП представлена тематичними бордами, сіті-лайтами, відеороликами та аудіороликами.

Підсумкові матеріали:

Мінінформполітики з нагоди Дня корінних народів світу проведе загальнонаціональну комунікаційну кампанію

Міністерство інформаційної політики України разом з Меджлісом кримськотатарського народу у рамках відзначення 9 серпня Міжнародного дня корінних народів світу проведе загальнонаціональну комунікаційну кампанію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент агентства.

«Ця кампанія є дуже важливою. По-перше, вона є просвітницькою, бо, на мою думку, українцям важливо знати про своє багатство, не виключати кримських татар як свою частину, бо насправді, на жаль, така ворожа пропаганда, яка велася раніше, мала на меті максимально дистанціювати два народи, які проживали поруч», - сказала Джапарова.

За її словами, кампанія складається з кількох частин. Зокрема, йдеться про відкриту в Укрінформі фотовиставку “Корінні народи - багатство України”, яка показує сучасних кримських татар та кримчаків у своєму національному стилізованоу одязі. Також МІП уже підготувало та розмістило в українських містах 150 бордів та сіті-лайтів із макетами про корінні народи, які є багатством України. Крім того, знято відеоролики про Крим, яким надано статус соціальної реклами.

Тематичні ролики та макети будуть поширені серед посольств України за кордоном та серед органів державної влади.

“Над цією компаніє працювала дуже потужна команда, яка перебуває у Криму”, - запевнила заступник міністра.

Як зазначив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, культурні заходи з нагоди Дня корінних народів світу відбудуться у Мелітополі.

“Меджліс кримськотатарського народу у цьому році робить заходи у Мелітополі. На жаль, не в Криму. У Мелітополі будуть відбуватися заходи культурного формату, де будуть представляти свою культуру, свою самобутність кримські татари і караїми, які там згуртовані у громадську організацію", - сказав він.

Як відомо, Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об'єднаних Націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів.

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у 70 країнах світу проживає близько 300 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються понад 5 тисячами своїх етнічних мов і  дотримуються своїх культурних традицій. День був заснований задля того, аби світова спільнота пам'ятала про необхідність виявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони зазнають різних форм дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму).

Цього року Україна втретє відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу на офіційному рівні. Організатором заходів є Міністерство інформаційної політики України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу та іншими організаціями.

Конституційна комісія має зібратися якнайшвидше, аби зміни щодо статусу АРК були передані до ВР у вересні - Чубаров

Конституційна комісія має якнайшвидше провести засідання, аби пропозиції щодо змін і доповнень до Основного закону щодо статусу Автономної Республіки Крим та проекти законів "Про статус кримськотатарського народу" та "Про корінні народи в Україні" були подані у Верховну Раду до кінця вересня.

На цьому наголосив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час прес-конференції в Укрінформі.

“Для того, щоб усе це надійшло хоча б у вересні до Верховної Ради і щоб на цій сесії восени було розглянуте, має бути зібрана Конституційна комісія. Я думаю, що ми вже настільки запізнилися, що це має буди хоча б у першій декаді вересня. Є декілька сторін, які можуть вплинути на ефективне зібрання Конституційної комісії - я вже говорю відкрито, без усіляких дипломатичних реверансів, що це Президент України, Прем’єр-міністр України і лідери фракцій чи члени, які представлені у Конституційній комісії. Значна частина українського політикуму напередодні виборів не поспішає розглядати такі питання, які є резонансними не стільки в українському суспільстві, скільки для РФ. Ми це відчуваємо”, - сказав Чубаров.

За його словами, деякі політики відверто уникають обговорення проблем повернення Криму, відновлення державного суверенітету України на Кримському півострові. “Вони хочуть уникати цієї розмови, уникнути взагалі розмов про те, яким буде майбутнє Криму з відновленням державного суверенітету. Знову і знову український політикум може наступати на одні й ті самі граблі”, - підкреслив голова Меджлісу.

Він нагадав про те, що у травні 2017 року Конституційна комісія ухвалила рішення про створення робочої групи з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України стосовно Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. У результаті голосування, з урахуванням усіх пропозицій, було затверджено склад робочої групи у складі 25 осіб, серед яких голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Очолив робочу групу Володимир Буткевич.

За словами Чубарова, робоча група вирішила, що разом зі змінами до Конституції слід подати проекти законів "Про статус кримськотатарського народу" та "Про корінні народи в Україні". “Тепер ми маємо ось такий пакет, а це зміни і доповнення до Конституції України та два законопроекти. Річ у тому, що у самих змінах та доповненнях до Конституції України є певні моменти, які обов’язково будуть дискутуватися на засіданні Конституційної комісії. Тому ми таким пакетом деякі питання врегулювали”, - пояснив він.

Голова Меджлісу підкреслив, що тепер Конституційна комісія має зібратися, обговорити ці документи і подати на розгляд Верховної Ради. “Ви ж знаєте, для того щоб зміни до Конституції відбулися, потрібно дві сесії парламенту. На першій сесії розглядається і, якщо буде ухвалено 226 голосами, спрямовується до Конституційного Суду, якщо отримує позитивний відгук - знову повертається до Верховної Ради і потрібно буде 300 голосів (для ухвалення - ред.). І залишилося таких ефективних дві сесії напередодні виборів", - наголосив Чубаров.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-