Марафон: енергоефективна та безпечна громада. Стартує новий проект

Марафон: енергоефективна та безпечна громада. Стартує новий проект

Укрінформ
2 серпня  12.00  - старт нового проекту «Марафон: енергоефективна та безпечна громада

Організатор: Асоціація об’єднаних територіальних громад.

Учасники: Валентина Полтавець – виконавчий директор Асоціації ОТГ; Веніамін Сітов – член Правління Асоціації ОТГ, голова секторальної платформи Асоціації ОТГ «Безпека в громадах», голова Мереф’янської ОТГ; Оксана Гарнець - керівник Швейцарсько-українського Проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO; Іма Хренова-Шимкіна – заступник директора проекту «Енергоефективність у громадах»; Богдан Ризванюк – керівник комерційної служби ПрАТ «Датагруп»; Василь Мацковський – заступник директора з комерційних питань ТОВ «Золотой Мандарин Квадра»; Ольга Афоніна – директор ТОВ «Ондулін Будівельні матеріали»;  Олексій Рябоконь – заступник голови Асоціації ОТГ, голова Пирятинської ОТГ; Григорій Рудюк - заступник голови Асоціації ОТГ,  голова Новоборівської ОТГ.

Коротко. У рамках проекту «Марафон: енергоефективна та безпечна громада»  будуть проведені інформаційні заходи, презентації в 4 областях України, оголошені конкурси «Енергоефективна громада» та «Безпечна громада». Проект має соціально-інформаційне спрямування, оскільки до конкурсу будуть залучені мешканці громад.

Метою  конкурсу є визначення  проблематики та можливостей розвитку у сфері безпеки та  енергоефективності громад, а також презентація кращих практик у зазначених напрямах.

Марафон відбувається  за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та проекту «Реформи у сфері енергоефективності», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини.

Довідково. Одне із стратегічних завдань Асоціації об’єднаних територіальних громад – сприяння створенню безпечного середовища в громадах. Сьогодні «безпечна» громада -  це передусім енергоефективна громада, яка ставить собі за мету проведення якісної термомодернізації  муніципальних об’єктів,  використовуючи новітні технології та рішення,  займається енергонезалежністю і прагне замінити газ на альтернативні види палива з використанням альтернативних джерел енергії, а також піклується про безпеку місцевих жителів та їх комфортне життя.

Підсумкові матеріали:

Проект «Марафон: енергоефективна та безпечна громада», який дозволить визначити можливості розвитку у цій сфері, стартував в Україні

В Україні стартував «Марафон: енергоефективна та безпечна громада», у рамках якого будуть проведені інформаційні заходи та презентації в низці областей, оголошені конкурси «Енергоефективна громада» та «Безпечна громада».

Про це виконавчий директор Асоціації об'єднаних територіальних громад Валентина Полтавець повідомила на прес-конференції в Укрінформі.

«Проект, який ми розпочинаємо втілювати у життя, допоможе зібрати та показати ті кращі практики, які вже є у наших об'єднаних територіальних громадах, показати те, як вони це робили, із чого починали, і як це можна поширити в інших громадах. Звісно, це непросто, але описати кожну практику так, щоб її зрозуміли колеги з інших ОТГ - головне завдання», - сказала Полтавець.

За її словами, проект має соціально-інформаційне спрямування, оскільки до конкурсу будуть залучені жителі громад.

«Організація такої синергії взаємодії різних секторів - і бізнесу, і влади, і самої громади є дуже важливою. Ми плануємо ці заходи проводити у різних регіонах», - додала виконавчий директор Асоціації ОТГ.

Полтавець висловила сподівання на те, що реалізація проекту не завершиться швидко.

«Ми назвали його марафоном, бо бажаємо не зупиняти цей проект, відпрацювавши перші заплановані заходи. Думаю, згодом зможемо проаналізувати результати, подивитися як усе це спрацювало, які треба внести зміни, а потім цей марафон продовжимо. Буде новий етап, нові громади, новий бізнес «бігтимуть» разом, бо це корисно для усіх. Зробимо його якщо не постійно діючим, то будемо повторювати з певною періодичністю, аби охопити якомога більше громад, відкрити для них ті можливості, які вже є в Україні», - додала вона.

Марафон відбувається за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, проекту «Енергоефективність у громадах» GIZ, ПАТ «ДАТАГРУП», ТОВ «Золотой Мандарин Квадра», ТОВ «Ондулін Будівельні матеріали».

Член правління Асоціації ОТГ, голова секторальної платформи Асоціації ОТГ «Безпека в громадах», голова Мереф'янської ОТГ Веніамін Сітов переконаний, що «Марафон: енергоефективна та безпечна громада» дозволить громадам не тільки ділитися своїм позитивним досвідом одна з одною, а й сприятиме залученню коштів у процеси розвитку ОТГ.

«Йдеться про донорів та різноманітні гранти, про фінансові групи, з якими варто попрацювати та прорахувати для них проекти, зацікавити їх, залучити до співпраці», - сказав він.

«До речі, бізнес сьогодні готовий зі своїми пропозиціями виходити до ОТГ. Йдеться і про лізинги, про інші умови, треба тільки попрацювати один з одним» - додала Полтавець.

Заступник голови Асоціації ОТГ Олексій Рябоконь вже заявив про готовність Пирятинської ОТГ брати участь у цьому проекті.

«Ми повинні бути сучасними, рухатися шляхом реформ, бо ситуація така: є зміни - отже, ти працюєш, а якщо їх немає, то люди не будуть вірити у те, що реформи дійсно проводяться, що зміни на краще є невідворотними», - переконаний він.

«Ми також хочемо передати свій досвід колегам, сказати їм, що спробувати щось нове заради розвитку варто. Чим більше громад долучиться до проекту, тим швидше вони будуть розвиватися, а тому і процес децентралізації загалом набере більших обертів. Від цього буде користь і для жителів ОТГ, бо покращиться якість їхнього життя, і для всієї України», - упевнений заступник голови Асоціації ОТГ, голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк.

Одне із стратегічних завдань Асоціації об'єднаних територіальних громад - сприяння створенню безпечного середовища в громадах. Нині «безпечна» громада - це передусім енергоефективна громада, яка ставить собі за мету проведення якісної термомодернізації муніципальних об'єктів, використовуючи новітні технології та рішення, займається енергонезалежністю і прагне замінити газ на альтернативні види палива з використанням альтернативних джерел енергії, а також піклується про безпеку місцевих жителів та їх комфортне життя.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-