Майбутнє Донбасу: громадська думка в країні та настрої на окупованих територіях

Майбутнє Донбасу: громадська думка в країні та настрої на окупованих територіях

Укрінформ
19 липня  11.00 - Майбутнє Донбасу: громадська думка в країні та настрої на окупованих територіях

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II).

До участі запрошені: Петро Бурковський - завідувач відділу розвитку політичних систем Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД); Олексій Гарань - професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва;  Руслан Кермач - політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олексій Мацука - голова правління «Донецького інституту інформації».

Коротко.  Учасники заходу презентують результати загальнонаціонального опитування громадської думки, яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Також  будуть надані основні результати дослідження, яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва підготував за матеріалами фокус-групових дискусій, що проводились в лютому 2018 року в містах Донецької (Миколаївка, Мирноград, Покровськ, Слов'янськ) та Луганської (Рубіжне, Сватове, Сєвєродонецьк, Старобільськ) областей.

Питання до обговорення:

-Мир на Донбасі: чи за будь-яку ціну? Регіональні особливості громадської думки.

-Як громадяни України оцінюють ті чи інші кроки у сфері соціальної та гуманітарної політики держави щодо мешканців непідконтрольних територій?

-Які рішення, на думку громадян України, наближатимуть мир на Донбасі? Як громадяни ставляться до перспективи введення на Донбас міжнародних миротворчих сил?

-Як змінилось життя мешканців непідконтрольних територій Донбасу за останні чотири роки? Чи змінилось їхнє сприйняття конфлікту?

-Що хвилює громадян, які опинились на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей? Які питання та проблеми вони обговорюють?

-Як краще вибудовувати комунікацію з непідконтрольними територіями Донбасу? Оцінки та рекомендації експертів.

Підсумкові матеріали:

Третина українців вважають необхідним посилення міжнародного тиску на РФ для встановлення миру на Донбасі - опитування

Третина українців вважають, що для встановлення миру на Донбасі слід посилити міжнародні санкції та тиск міжнародних структур на РФ.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» ім. І.Кучеріва, проведеного спільно з соціологічною службою Центру Разумкова та оприлюдненого в Укрінформі.

30,6% респондентів вважають налагодження умов життя на підконтрольних Україні територіях Донбасу ще одним дієвим механізмом відновлення миру. Водночас 14,2% опитаних виступають за відновлення контролю України над «ДНР» і «ЛНР» військовою силою задля відновлення миру.

Окрім того, 13% респондентів вважають, що миру сприятиме проведення законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР", і майже стільки ж опитаних - 12,9% вважають, що для досягнення миру необхідно надати «ЛНР» та «ДНР» особливого статусу в межах України.

Разом із цим прихильниками відокремлення територій, зайнятих «ЛНР» та «ДНР» від України задля миру на Донбасі виступають  9,8%.

7,2% вважають, що слід амністувати всіх тих, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, 7,1% вважають необхідним припинення фінансування територій в частині виплат заробітних плат і пенсій, зайнятих «ЛНР» та «ДНР» .

Також 6,6% вважають, що слід відмовитись від перспективи членства в НАТО, щоб на Донбасі встановився мир.

Опитування проводилося з 19 по 25 травня в усіх регіонах за винятком Криму та окупованих територій Луганської і Донецької областей. Опитано було 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-