Як забезпечити  права громадян  тимчасово окупованих територій. МінТОТ презентує план заходів

Як забезпечити права громадян тимчасово окупованих територій. МінТОТ презентує план заходів

Укрінформ
26 квітня 12.00 - Брифінг керівництва Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України 

Організатор: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Учасники: Вадим Черниш - міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Юсуф Куркчі - перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Олександр Сєдов - експерт громадської організації «Кримська правозахисна група»; Ганна Рассамахіна - юрист Української Гельсінської спілки з прав людини; Таміла Ташева - голова правління громадської організації «Крим СОС»; Юлія Тищенко - керівник програми підтримки демократичних процесів аналітичного центру «Український незалежний центр політичних досліджень».

Модератор: Тетяна Селезньова - радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Коротко. У зв'язку з прийняттям розпорядження  Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 218-р «Про затвердження плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя» у  рамках брифінгу перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі презентує  План заходів, метою якого є забезпечення дотримання прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, та реінтеграція тимчасово окупованої території, її населення у єдиний Конституційний простір України, а також інформування громадськості про завдання, які постають перед державою та суспільством щодо його виконання.

Підсумкові матеріали:

Суспільство має засуджувати українців, які їздять на відпочинок до окупованого Криму - глава МінТОТ

Українське суспільство має бути нетерпимим в питанні поїздок на відпочинок в окупований Крим. 

Таку думку висловив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Вадим Черниш під час прес-брифінгу в Укрінформі.

"Чому люди туди (до Криму - ред.) їдуть? Чому у нас в серпні найбільша кількість перетину адміністративної межі? Ми що, гадаєте, не свідомі того, що вони туди їдуть відпочивати? Це ж не проблема тільки держави, це проблема суспільства. Я не можу зрозуміти..., як можна поїхати зараз і підтримати туристичну галузь Російської Федерації", - заявив міністр.

Він навів приклад, коли приватна особа по телефону набирає охочих та перетинає кордон "з приватною метою" і тут держава не може втрутитись й контролювати такі дії.

"Не можна врегулювати в суспільстві все законом, потрібна ще й мораль. А в нас проблеми з цим. Ми декларуємо одне, а робимо інше. Суспільство має засуджувати, а це більший чинник, ніж штраф одного перевізника. Суспільство має бути нетерпимим до таких речей", - зазначив він.

Разом з тим очільник МінТОТ заявив, що зі свого боку міністерство зобов'язане проводити роз'яснювальну роботу і додав, що наразі при міністерстві діє робоча група, яка фіксує порушення з боку "недобросовісних" надавачів туристичних послуг.

Очільник МінТОТ закликає активніше переслідувати компанії, які ведуть бізнес в окупованому Криму

Необхідно активніше переслідувати міжнародні компанії, які ведуть бізнес в окупованому Криму. 

Про це під час прес-брифінгу в Укрінформі заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Вадим Черниш.

"Ми стурбовані тим, що багато міжнародних партнерів включаються в гру "Ми не знали, ми нічого не зрозуміли". І тут, як мені здається, в Україні великий резерв. "Аерофлот" - літає до Криму! Але він літає і до інших країн світу. Мені здається, потрібно більш активно такі компанії переслідувати. Якщо вони літають до Криму - вони демонструють неповагу до світової думки, що є неприпустимим", - заявив він.

Черниш також навів приклад з сайтом booking.com, за допомогою якого можна "спокійно заходити і бронювати житло в Криму".

"Всі мають зрозуміти, що якщо ви декларуєте одні цінності - то дотримуйтесь їх", - зауважив міністр.

Як повідомлялося, 26 квітня в стінах Укрінформу МінТОТ презентувало план заходів для підтримки зв'язків з українцями в окупованому Криму.

МінТОТ презентувало план заходів для підтримки зв'язків з українцями в окупованому Криму

Уряд затвердив міжвідомчий план заходів для підтримки зв'язків з українцями в окупованому Криму. 

Про це під час прес-брифінгу в Укрінформі повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій  та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

"Нещодавно уряд затвердив план, який дозволяє сконцентрувати зусилля всіх без виключення органів влади на підтримку зв'язків з нашими українськими громадянами, які проживають в окупації. Ще раз підкреслю - це не завдання лише одного міністерства, це завдання уряду, який схвалив відповідний план, тобто це спільна робота всіх міністерств та відомств", - зазначив очільник МінТОТ.

Він зауважив, що розробники плану намагались максимально розширити його, щоб "всі знайшли своє місце в реалізації державної політики", щоб урядові органи працювали в партнерстві з неурядовими організаціями.

"Метою плану заходів є забезпечення дотримання прав і свобод громадян України, які є внутрішньо переміщеними особами, а також тих громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також реінтеграція цих територій та її населення в єдиний конституційний простір України", - зазначив перший заступник голови відомства Юсуф Куркчі.

Він розповів, що план заходів передбачає в першу чергу забезпечення прав і свобод, підтримку, допомогу і зв'язок з особами з АР Крим, доступ до медицини, полегшення доступу до української освіти, захист осіб, які зазнали утисків, захист культурної спадщини.

 Також план заходів передбачає надання доступу та всіх можливостей до культури та ЗМІ, а також розбудову КПВВ та транспортної інфраструктури.

"Я хочу додати, що є багато національних стратегій і програм, в яких так чи інакше зачіпається проблема Криму. І проблема Криму дуже часто оголошується як проблема території. Насправді, що намагаємось зробити, - ми дійсно хочемо змінити не тільки власний підхід, а й підхід чиновників в інших відомствах. Ми хочемо, щоб вони нарешті побачили людину, яка там живе, в окупаційних умовах, яка продовжує вірити у власну державу", - зауважив Черниш.

Перший заступник міністра з питань окупованих територій Юсуф Куркчі наголосив, що на погодження плану було витрачено майже рік.

"На погодження цього плану ми справді витратили майже рік. Це стосується того, що виконавців цього плану майже - 60. І всі мали погодити та надати свої рекомендації. План передбачає 15 завдань, 50 заходів, прийняття і розробку 10 нормативно-правових актів", - додав він.

28 березня 2018 року Кабінет міністрів прийняв рішення ? 218-р "Про затвердження плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя".

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-