Захищене і здорове покоління. До Дня охорони праці в Україні

Захищене і здорове покоління. До Дня охорони праці в Україні

Укрінформ
26 квітня 14.00 - Захищене і здорове покоління. До дня охорони праці в Україні

Організатор: Державна служба України з питань праці.

Учасники: Роман Чернега - Голова Державної служби України з питань праці; Григорій Осовий - Голова СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні; Софія Литвин – Національний координатор проекту МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці; Антоніу Сантуш – менеджер проекту МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці»; Ірина Пекшева - Національний Координатор Проекту МОП «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України»; Наталія Дуброва – завідувач сектору з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України; Володимир Курпіта – генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»; Юрій Піжук - голова Профспілки працівників державних установ України; Євген Баженков - директор Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України; Володимир Симоненко - Голова Української федерації роботодавців охорони здоров'я.

Довідково. 27 квітня 2018 року відбудуться урочисті заходи до Дня охорони праці.

Регламент заходу:

10:00-11.00 - вшанування пам'яті загиблих на виробництві та покладання квітів у парку «Відрадний» Солом'янського району м. Києва;

11.30-13.00 - урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» (Центр дитячої та юнацької творчості Солом'янського району м. Києва, вул. Героїв Севастополя, 35).

Місце проведення заходу: Центр дитячої та юнацької творчості Солом'янського району м. Києва, вул. Героїв Севастополя, 35.

Підсумкові матеріали:

День охорони праці в Україні пройде під девізом «Захищене і здорове покоління» - Чернега

Цього року День охорони праці в Україні за рекомендацією Міжнародної організації праці пройде 28 квітня під девізом «Захищене і здорове покоління».

Про це повідомив голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега під час прес-конференції в Укрінформі. 

«Цього року за рекомендацією МОП День охорони праці відзначається під девізом «Захищене і здорове покоління», - зазначив Чернега, нагадавши, що Україна почала відзначати цей день у 2003 році. 

За його словами, запропонований девіз якнайкраще зможе відобразити і сконцентрувати увагу на проблемах  у формуванні молодих людей, створенні умов для безпечної праці на підприємствах України, недопущенні незадекларованої праці неповнолітніх осіб.

«За даними Міжнародної організації праці, у світі - 541 млн молодих працівників віком від 15 до 24 років. Зокрема, близько 37 млн дітей працюють у шкідливих умовах, а це понад 15% робочої сили. В Україні, за даними цієї організації, майже кожен третій віком від 15 до 24 років також зайнятий у різних роботах, що становить понад 1 млн наших громадян», -  повідомив Чернега. 

Він також розповів, що торік Держпраці  провела низку інспекційних заходів, за результатами яких було виявлено 90 роботодавців, де працювали діти: aa? iniae віком 14 і 15 років, від 16 до 18 - близько 185 осіб.

Чернега зауважив, що найчастіше дитячу працю використовують у сфері послуг, промисловості, сільському господарстві, в окремих випадках - на будівництві. 

Серед найпоширеніших видів трудової діяльності неповнолітніх: комплексне обслуговування та ремонт будинків, бармени, кухарі, офіціанти, підсобні робітники в сільському господарстві та будівництві, пекарі. 

«Перевірками також встановлено наступні порушення законодавства про працю: семеро дітей працювали у важких і шкідливих умовах праці, шестеро виконували роботу понад встановлену тривалість робочого часу, п'ятеро дітей залучалися в роботу у вихідні дні, 11 працювали без оформлення трудових відносин», - додав Чернега.

Як повідомлялося, Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з метою привернення уваги світової громадськості до масштабів проблеми та до створення і просування культури охорони праці, яка може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

Україною підтримано ініціативу МОП і 28 квітня відповідно до Указу Президента  визначено як День охорони праці.

Торік на підприємствах України травмувалося понад 4300 працівників - Чернега

У 2017 році на підприємствах України травмувалися понад 4300 працівників.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега під час прес-конференції в Укрінформі.

«Аналіз стану виробничого травматизму за 2017 рік свідчить, що кількість нещасних випадків, пов'язаних з травматизмом, у порівнянні з 2016 роком зменшилася несуттєво - всього на 3%, або на 115 нещасних випадків. Тобто, у 2017 році на підприємствах України травмовано більше 4 300 працівників, у 2016  - 4 428 працівників», - повідомив Чернега.

Водночас він повідомив, що кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов'язаних із виробництвом за 2017 рік у порівнянні з 2016 роком також зменшилася майже на 9%, або на 34 нещасні випадки. 

«У 2017 - 366 робітників смертельно травмовано,  у 2016 - 400», - додав Чернега.

Він також зазначив, що у розрізі причин, через які стаються нещасні випадки, лідирують організаційні причини, пов'язані з людським фактором, непроведенням інструктажів тощо.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-